2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szajna beach à la Kolozsvár

Kassay Réka 2007. augusztus 22. 16:40, utolsó frissítés: 15:25

Monokiniző lányok, nyugdíjasok, tengeri homok és kotrógép a kolozsvári Szamos-parton. Az év végére teljes lesz az élvezet. #b#[fotóriport]#/b#
2005-ben indult a kolozsvári Szamos-part felújítása, és tervek szerint 2007 decemberéig befejezik a munkálatokat. A befektető a Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság, mely a kolozsvári Polgármesteri Hivatallal közösen irányítja a közel 10 millió RON költségvetésű felújítást.

A partot az európai nagyvárosokban (többek között a párizsi Szajna-parton) levő plázsok mintájára szeretnék kialakítani, amolyan tengerihomokos, napozós, csónakkölcsönzős szabadidő-központtá. A folyóban fürödni nem lehet majd, ezt tiltja a törvény, és tilos lesz a szabadban miccset sütni is: aki miccsezni akar, az vásárolhat majd a közeli éttermekben, nyilatkozta a Monitorul de Cluj-nak Emil Boc polgármester.

A három (egyenként 1000 négyzetméteres) teraszhelyiségre, mely a part közelében helyezkedik majd el, augusztus 24-én licitálhatnak a cégek. A terület használatának joga 10 évre szól, a kezdő ár 120 euró/négyzetméter.

A nyár folyamán állítólag már benépesült a part egy része a pihenésre, napsütésre vágyó kolozsváriakkal, monokiniző lányokkal és nyugdíjasokkal, akiket láthatólag nem zavart, hogy a kotrógép még ott túrja az iszapot a túlparton.

A homok lehetne finomabb is, és elég kínos, hogy nem lehet legalább lezuhanyozni valahol, de így is jó, mert legalább ingyen van – mondták többen az ottlevők közül. Az idősebbek, akik nem sorolják magukat a strandlátogatók közé, különösen díjazták, hogy van (lesz?) egy pihenő hely a szabadban, ahova ők is könnyen eljuthatnak.

Ottjárttunkkor egy hűvösebb időszak után csak a munkások voltak a helyszínen. Nehezen előkerült egy mérnök is, aki szintén csak valakinek a helyettese, és szűkszavúan, bizalmatlanul mondott két szót a cég nevének említése nélkül, mert hátha rosszat írunk róluk. Távozása után a munkások viselkedése messzemenően bizalmassá változott.

Felváltva meséltek mostoha körülményekről, kevés fizetésről, és azt tudakolták, vajon megkaphatják-e a róluk készült fotókat. Mint elmondták, szinte a teljes csapat Moldvából származik. Fél éve dolgoznak itt: előttük olténiai munkásokat alkalmazott a cég.

A munka halad előre: ha még nem is érezhetjük úgy magunkat a kolozsvári Szamos-parton, mintha a tenger hullámai nyaldosnák a bokánkat, a remények szerint decemberben már teljes komfortban kivonulhatunk napozni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS