2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sátrakat, kordont sodort el a pesti ítéletidő

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. augusztus 21. 16:49, utolsó frissítés: 15:40

Magyarország ismét peches volt. Augusztus 20. idén sem az ünneplésről, hanem az időjárásról szólt. Most mindenki jobban készült, mégis pánikhangulat uralkodott.

Felkészülve fogadták a budapesti augusztus 20-i rendezvények szervezői a délutáni vihart: az alsó rakparton zajló A Dunánál fesztivál óriási led-falán például már délben figyelmeztettek a 14 órára várható zivatarra (amely végül csak Budán söpört végig) és a 17 és 19 óra között érkező viharra. Nemcsak az előző év, de az előző esti vihar is arra figyelmeztetett: komolyan kell venni az időjárást.

A 18 óra előtt kevéssel érkező esőre azonnal leállítottak minden programot, a biztonságiak pedig elkezdték kiterelni az embereket az alsó rakpartról, ahol több tízezer személy várta a tűzijátékot.

Az első széllökések félórával az eső után érkeztek, és néhány perc alatt pokollá változtatták a környéket: azok az árusok, akiknek nem volt idejük lehúzni sátrukat, többnyire saját testsúlyukkal próbálták helyben tartani az építményeket, majd a műanyag kordonokat is feldöntötték a 90 km/órás sebességű széllökések.A tömeg nagyrésze az aluljárókba menekült, ahol hamarosan már bokáig ért a víz. A szél erejéről sokat elárul, hogy kettészakította A Dunánál nagyszínpadának tetejét, a hatalmas résen pedig elkezdett beömleni az eső, ezzel lehetetlenné téve a hangosítás visszakapcsolását.

A vihar közel félórát tombolt, és amint elkezdett csillapodni, énekhangok szűrődtek ki a Lánchíd alatti átjáróból: a Dancs Annamari koncertjéről ide bemenekült emberek a körülményekhez képest megpróbálták jól érezni magukat. A rakparton szomorú látvány fogadta a kimerészkedőket: szétcincált sátrak, tökmag és perecek a földön, leszakadt óriásbannerek, elhajolt fémcsövek éktelenkedtek mindenfele.

A biztonságiak azonnal elkezdték az alsó rakpart kiürítését, a rendezvények lefújták programjaikat, a tömeg pedig felköltözött a villamossínekhez, a tűzijátékra várva, amelynek megtartásáról csak fél kilenckor született döntés. Kilenckor sokakat váratlanul ért, hogy az ég hirtelen kivilágosodott, és mégiscsak elkezdődött a félórás tűzijáték.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS