2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csendet kérek, forgatás lesz, tessék!

szerk. 2007. augusztus 20. 20:18, utolsó frissítés: 19:02

Tíz nap, hatvan ember. Éjszakába nyúló, pörgős munka, de fel sem tűnik az idő múlása: a történetek megelevenednek a technikai berendezések között a #b#Filmtett#/b# táborában.
Eddig minden évben egyre jobb és színvonalasabb volt a tábor, ezért elég nagy nyomás nehezedik ránk, mert idén is meg kell felelnünk az elvárásnak, hogy a tavalyinál jobban teljesítsünk – mondta a megnyitón Zágoni Balázs táborvezető.Az első napokban a rendezők, operatőrök, színészek, vágók, hangmérnökök és gyártásvezetők megalkották a stábjaikat, aztán elkezdődtek a forgatások. Az elkészült filmeket a szombat esti közös vetítésen mutatták be. Az esemény a környék lakóinak érdeklődését is felkeltette, többek között azért, mert a csapatok a helyi amatőrök szereplését is igénybe vették.Z. B.: – "Így az első vetítés után nehéz megítélni a filmek színvonalát, mert ahhoz kellő távolság kéne, meg a hang nem minden esetben volt végleges - a hangmérnökök még folytatják a filmek utómunkáját. De így is azt mondhatom, hogy az előző évekhez képest egyre filmesebb filmek készülnek.

Vagyis vizuális szempontból egyre kidolgozottabbak, egyre igényesebbek, egyre kevésbé mondhatók amatőrnek. Jó volt látni, hogy olyan ötletekből is, melyek a forgatókönyben leírva nem tűntek annyira érdekesnek, nagyon jól megvalósított munkák készültek el, melyekkel az alkotók már különböző fesztiválokra is benevezhetnek."Az animációs csoport tagjai külön műhelyben dolgoztak. Annak ellenére, hogy ez nem a “kitermelt” filmanyag hosszában mutatkozik meg, rengeteg munkával, szinte önállóan készítették el kisfilmjeieket, melyek ugyanúgy esnek a latba, mint azok, amelyeken többfős stáb dolgozik.

Szintén önállóan működött a filmológus csoport, melynek tagjai vetítéseken és előadásokon vettek részt, de idén először a készülő filmek forgatásába is besegítettek különböző szerepekben.

A rendezői csoportban volt a legnagyobb, azaz ötszörös túljelentkezés.

Z. B.: – "A jövőben valószínűleg nagyobb esélyt kapnak azok, akik már rendelkeznek valamennyi tapasztalattal. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy aki nem rendezett még filmet, annak semmi esélye, de előnyben részesülnek azok, akik már részt vettek a filmkészítési folyamatban, valamilyen beosztásban. Tehát át kell menni több fázison ahhoz, hogy valaki megrendezhesse a saját filmjét.A következőkben nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a gyártásra, még profibb szervezésre lesz szükség ezen a téren. A résztvevők visszajelzései is a gyártási-tervezési résszel kapcsolatban voltak a legkritikusabbak. Nagyon pozitívak voltak viszont a csoportvezetők munkáját illetően, valamint a helyszínt is nagyon díjazták, ahova már másodszor tértünk vissza."
fotó: Csatlós Károly

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS