2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mi a közös az orvosban, tanárban, katonában és rendőrben?

K. M. K. M. 2007. augusztus 17. 17:17, utolsó frissítés: 16:31

A GfK felmérésben résztvevő 20 ország lakosainak 38 százaléka bizalmatlan az újságírókkal szemben. A románok többsége vakon bízik a médiában.
A GfK Custom Research Worldwide 2003 óta készíti el a GfK Bizalom Indexet, amellyel azt igyekszik meghatározni, mennyire bíznak a megkérdezettek az egyes szakmák képviselőiben, így az orvosokban, újságírókban, felsővezetőkben, papságban, fegyveres erőkben, rendőrségben és tanárokban.

A románok jobban bíznak az egyház képviselőiben, mint a többi európai állapolgárA románok jobban bíznak az egyház képviselőiben, mint a többi európai állapolgár


Az idei felmérés a 2007. március-május időszakban 19 európai országban és az Egyesült Államokban összesen 16481 fő megkérdezésével készült. Nyugat- és Közép-Európa polgárai zömének bizalmát


az orvosok és a tanárok

élvezik. Az 1-től 4-ig terjedő skálán az orvosok (3,2) és a tanárok (3,1) kapták a legmagasabb Bizalom Index pontszámot. A vizsgált országokban a megkérdezettek összesen 83 százaléka gondolja úgy, hogy az orvosok megbízhatóak, 82 százalék pedig ugyanígy vélekedik a pedagógusokról.

Az oktatókat leginkább Törökországban és Hollandiában becsülik meg: a lakosság 92, illetve 90 százaléka bízik bennük. Romániában is kedvező megítélés övezi a pedagógusokat: a megkérdezettek 85 százaléka pozitívan nyilatkozott róluk.

A tanárokat és orvosokat - egyaránt 2,9 átlaggal - a hadsereg és a rendőrség követi a listán. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a megkérdezettek háromnegyede bízik a rendőrségben. Közép- és Kelet-Európában ez az arány lényegesen alacsonyabb, mindössze 58 százalékot ér el. Ezekben az országokban ugyanakkor a fegyveres erőkben a megkérdezettek 75 százaléka bízik, míg Európa nyugati felében arányuk 67 százalék.

A hadseregben Törökország (91%), Finnország (83%) és Románia (82%) lakosai bíznak a legjobban. Az ellenkező póluson Oroszország található, ahol a lakosság szintjén a katonaságba vetett bizalom csupán a 51 százalékot éri el.

Az Egyesült Államokban és Európa-szerte a politikusok és a vállalati felsővezetők megítélése viszont az előző évek felméréseinek eredményéhez képest továbbra sem javult, a megkérdezetteknek mindösszesen 17 százaléka bízik politikai vezetőkben. Legkevésbé megbízhatónak a politikusokat tartották, bizalom indexük átlagos értéke 1,7. Ennél nem sokkal értek el jobb (2,1) eredményt a nagyvállalatok csúcsvezetői.


A legnagyobb bizalom a dán és svájci politikusokat övezi.

Az amerikaiaknak közel egynegyede, Németországban pedig a válaszadók 10 százaléka vélekedik hasonlóképpen a politikai vezetőkről: a 19 európai államban és az AEÁ-ban minden hatodik megkérdezett állampolgár bízik a politikusokban. Ehhez képest csak minden tizedik német, a lengyel és az olasz bízik az ország kormányzóiban.

A romániai politikusok számára a felmérés eredményei eléggé szomorú látványt nyújtanak: a városi lakosság 18 százaléka bízik bennük, vidéken ez az arány kilenc százalékkal magasabb. A felmérésből kiderült, hogy a bizalmi index magassága fordítottan arányos a műveltségi szinttel: középiskolát nem végzett állampolgárok 22 százaléka, a középiskolai tanulmányokkal vagy posztliceális képzéssel rendelkezőknek a 14 százaléka, míg a felsőoktatási képzésben részesülteknek már csak a 10 százaléka bízik a politikusokban. Bár Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban az újságírók némiképp


nagyobb bizalomnak örvendenek,

mint a vállalatvezetők, a sajtó kedvező megítélésének átlaga 38 százalékos. Míg az amerikaiak 62 százaléka bizalmatlan a topmenedzserekkel szemben, csak 55 százalékuk nyilatkozott hasonlóképpen az újságírókról.

Magyarország állampolgárainak túlnyomó többsége nem bízik a sajtóbanMagyarország állampolgárainak túlnyomó többsége nem bízik a sajtóban


Noha a tényfeltáró és oknyomozó újságírás terén a nagy-britanniai sajtó komoly hagyományokkal rendelkezik,


csak a válaszadók negyede tartja őket megbízhatónak.

A magyar állampolgároknak alig a 26 százalékát győzi meg a sajtó, ezzel szemben Romániában mérték a legmagasabb, 68 százalékos arányt. A lelkészekbe, egyházi személyekbe vetett bizalom terén is 77 százalékos aránnyal jeleskednek a románok –, őket Dánia 79 százalékos bizalmi aránnyal előzi meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS