2019. aug. 21. szerdaSámuel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vérontás végre megismert szerzőkkel

Doru Buşcu 2007. augusztus 16. 17:29, utolsó frissítés: 17:08

Ion Iliescu nemhiába töltötte be egy pajkos 2004-2005-ös nyilatkozatban a derűs 45 évet. 1990-ben – tehát amikor mintegy 30 lehetett – beteljesült fiatalembernek nevezhette magát.#b#[caţavencu]#/b#


Az erőt sugárzó, fürge egykori jászvásári főtitkárnak mindössze 5 hónapra volt szüksége ahhoz a felismeréshez, hogy a történelem tökéletesen kerek és hogy sötét epizódjai úgy ismétlődnek, akár egy közös betegség tünetei.

Ha hitelt adunk az ügyészek legutóbbi felfedezéseinek, június 13-án parancsot adott a Hadseregnek, lőjön a tömegbe. "Választott elnökként elrendelte a katonai beavatkozást, hadi lőszerrel, páncélos kocsikkal és más erőkkel a tüntetők ellen…", áll a vádiratban. A vizsgálat megállapította, hogy nem valami "tüzet" üvöltő részeg tábornok parancsolta meg, lőjenek a leendő hat halott irányába. Hogy elejét vegyék a gyanúnak, a kihallgatók őt is megölték: "Fontos hangsúlyozni, hogy az első parancsot a legmagasabb szinten hozták meg és Iliescu Ion államfő személyesen irányította a műveleteket."

Nomármost, a parancs bizonyára az ő számlájára írható, de a számítás és a rettegés egészen biztosan a máséra. Még nem lett Nelu bá, de már Nicu bává változott. Az autokrata gyom nem a semmiből nőtt – ezt örökítette tovább a kor politikája, az apparátus szolgalelkűsége és a tábornokok érdekérvényesítő ringyósága. Iliescu örökölte Ceauşescu szolgáit, rémálmait és, lám, működését is.

Az erőszakos fajok polcán most már egymás mellé került a diktátor és a „felvilágosult despota”, ha még emlékeznek rá. Még mindig sok minden megkülönbözteti őket, de ma csak a kiontott vér mennyiségére figyeljünk. A különbözőképpen adagolt gyilkosság, amely azonban ugyanazt a parancsot hajtja végre. A más- és másképpen számolt halál, amely ugyanannak a félelemnek a kezdetét jelenti. Mindezek a különbségek nem jók egyébre, mint hogy a hasonlóságokra irányítsák a figyelmet.

A tîrgoviştei klipről származó "közönséges provokáció" és "nyilvánvaló diverzió és hazugság" ma büszkén nézheti unokáit. "Puszta hamisítás, provokáció, diverzió", jelentette ki Ion Iliescu tegnapelőtt-előtt, mikor tudomást szerzett a "kivételesen súlyos gyilkosság" vádjáról.

Nem más ez, mint egy Ceauşescuból való szerves idézet, egy olyan mondat, amely a zsarnok páros DNS-éből pattant ki. Tulajdonképpen a 17 éve s mindeddig hiába keresett láncszem ez, s ha őszinték akarunk lenni, maga a BIZONYÍTÉK, amit Elena oly hisztérikusan követelt a maga perén.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS