2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A lakástalan kilátástalanság ellen harcolnak

K. M. K. M. 2007. augusztus 16. 14:26, utolsó frissítés: 2007. augusztus 15. 21:18

Kalákában épülő lakásokat bocsátanak a rászorulók rendelkezésére. Világszerte a szegényes lakáskörülmények felszámolására törekszik a Habitat for Humanity.
Két hét múlva, szeptember elsején kezdődik el a Habitat for Humanity (HFH) koordonálta Euro2007Habitat Build program, amely keretében 650 önkéntes kilenc nap alatt huszonhét házat épít fel ugyanennyi rászoruló család számára a Suceava megyei Rădăuţi-ban.

A huszonhét ház az Európai Unió huszonhét tagállamát jelképezi. Zamfir Todor, aki a világszerte lakásgondok leküzdéséért tevékenykedő civil szervezet romániai tagszervezeteinek kommunikációs osztályát vezeti, elmondta: jelzésértékű a kezdeményezés, hiszen minden család jogosult arra, hogy emberhez méltó körülmények között éljen. A HFH egyébként arra az alapelvre épül, hogy mindenkinek joga van tisztességes körülmények között lakni.

„A bankok soha nem dolgoznak ki olyan hitelrendszert, amelynek igénybevételével saját lakást vásárolhatnak maguknak a társadalom legszegényebbjei” – jegyezte meg a szóvivő.


A HFH egyik koncepciója: a kalákában épített ház gyorsabban elkészül. De tudták ezt a székelyek is.A HFH egyik koncepciója: a kalákában épített ház gyorsabban elkészül. De tudták ezt a székelyek is.


Zamfir Todor a Transindexnek kifejtette, a kezdeményezés révén azt szeretnék elérni, hogy a román szaktárca fokozott figyelmet fordítson a lakásgondok megoldására: évente harmincezer új lakásra lenne szükség, ennek viszont csak töredéke épül. Többek között a lakáshiány is hozzájárul az ingatlanok árának rohamos emelkedéséhez. A kezdeményezés révén önkénteseket is mozgósítanának, mivel ezen a téren sincs túljelentkezés. Kifejtette,


szükség van helybéli önkéntesekre,

akik ismerik az adott településen élők gondjait. Rendszerint ők keresik fel a lakásépítő programra szoruló családokat és elmagyarázzák, miként juthatnak a HFH révén saját lakáshoz. Erre azért van szükség, mert a kilátástalanul szegény emberek általában annyira reményvesztettek, hogy nem tudatosul bennük, valós esélyt jelenthet számukra a HFH lakásépítő programja – így Zamfir Todor.

Kortól függetlenül, minden segítség elkelKortól függetlenül, minden segítség elkelA hozzájuk fordulóknak kamatmentes, húsz-harminc éves lejáratú kölcsönt nyújtanak, a lakást pedig jutányos áron kaphatják meg. A házakat mindig önkéntesek segítségével,


kalákában építik fel.

A kalákába az önkéntesek mellett azok a személyek is bekapcsolódnak, akik a HFH-hoz fordulnak segítségért: lakásuk építése előtt meghatározott óraszámú önkéntes munkával kell hozzájárulniuk egy másik ház felépítéséhez.

Romániában nem rajonganak 
<br />
az önkéntes munkáértRomániában nem rajonganak
az önkéntes munkáért

Nemrég a hazai fiókszervezetek felmérést készítettek a romániai lakáskörülményekről. A felmérés rámutatott a heveny problémákra, amelyekre a tizenhét éves posztkommunista rendszer nem kapott életképes megoldást. Az adatok szerint országszerte jelen pillanatban 150 ezer család szorul a szervezet mielőbbi segítségére. A roma közösségek lakási körülményei a legkilátástalanabbak:


több mint egymillió roma mindmáig putriban él.

A hatóságoknak nem kellene figyelmen kívül hagyniuk azt a tényt sem, hogy nem léteznek az árvaházakból kikerült fiatal felnőtteket reálisan támogató projektek, országos költségvetésből elkülönített alapok - magyarázta Todor. Hozzátette: így nem csoda, hogy az árvaházban felnőtt személyek kevesebb mint tíz százaléka rendelkezik saját lakással.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS