2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Budapesti fesztivál külhoni magyarokkal

2007. augusztus 15. 11:00, utolsó frissítés: 2007. augusztus 14. 15:37

Koncepciójában nem új, méreteiben annál inkább: a pesti alsó rakparton, az Erzsébet híd és a Lánchíd között több tucatnyi erdélyi, felvidéki és vajdasági zenekar lép fel a hétvégén és augusztus 20-án. Köztük hét #b#Médiabefutós#/b#.

BIENNÁLE – a külhoni magyarok kulturális fesztiválja. Ez a hivatalos neve A Dunánál alcímű programsorozatnak, amely közel negyven Magyarország határain túli zenekart mutat be a közönségnek.

Az ingyenes rendezvény alapötlete a miniszterelnöki hivataltól származik, amely abból indult ki, hogy biztosítani kell egy közös helyet a külhoni magyaroknak, és a választás Budapestre esett. Így augusztus 18-20. között erdélyi, felvidéki, vajdasági, ausztriai stb. zenekarok lépnek fel három napon keresztül a pesti alsó rakparton, a Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszon.


A rendezvény ötletét kidolgozó és megvalósító cég, az Infinia Kft. ügyvezető igazgatója, Péter Zsuzsa elmondta a Transindexnek: mivel ez egy zenei fesztivál, a közel 40 határon túli zenekar mellett


csupán egyetlen színi társulat lép fel,

de a gyerekekre gondolva egy animációs sátrat is építenek, ahol saját kedvükre artistáskodhatnak. Este 22 órától hajnalig pedig egy a helyszínen kikötött hajón lemezlovasok lépnek fel.

A várható nézőszámra vonatkozó kérdésünkre kifejtette: a rendezvény szakított a tavalyi hagyományokkal (tavaly a Dunaparti Vigasságok zajlottak ebben az időpontban ezen a partszakaszon – szerk.), minőségében újult meg, tavaly kétszázezerre tették a látogatók számát, idén ennél többre számítanak.

A rendezvényt beharangozó, a miniszterelnöki hivatal által küldött közleményben megjegyzik: talán sikerül azon a tévhiten is módosítani, miszerint


a határon túli művészet egyenlő lenne a népművészettel.

Az anyag szerint a rendezvény szervesen részt kíván venni a főváros kulturális arculatának alakításában, előtérbe helyezve Budapest nyitottságát a külhoni magyar kultúrára.

A 25 millió forintos költségvetésű rendezvényen fellép többek közt a Ghymes, Lajkó Félix, a Besh O Drom, illetve olyan erdélyi zenekarok, mint a Slang, a Role, a Kumm vagy a Knock-Out. Mellettük azonban Médiabefutós fellépők is bemutatkozhatnak a fesztiválon: a Yesterdays, a Fading Circles, a The Underskies, a Dirty Job, a Kopor-show, a Galooshka és a Slip.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS