2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kávézunk, kávézunk s a temetők üresek!

összeállítottaP. E. É. 2007. augusztus 10. 09:41, utolsó frissítés: 2007. augusztus 09. 15:00

A kubaiak százhúsz évet élnek tőle, véd a bélráktól, cukorbetegségtől, májcirózistól, a korai elalvástól. Kevés cukorral, kamion nélkül maga az egészség.


Kávézással kapcsolatos színes híreinket összesítettük.

A sikeres hosszú élet titka


A kávéfogyasztás sikeressé tesz?

A koffein tíz-tizenöt százalékkal serkenti az agytevékenységet osztrák tudományos kutatások szerint, amelyek azt is igazolják, hogy a kávé csekély mértékben ösztönzi a központi idegrendszert: aktivizálja azokat a hormonokat, amelyek javítják a szív teljesítményét, az anyagcserét, sőt a lélegzést is.


A koffein ezen túlmenően segíti az agyi vérkeringést is. "Napi négy-öt csésze kávé fogyasztása mindenképp pozitív hatásokkal jár" - vélekedtek a bécsi szakemberek, akik arra is rámutattak: egy csésze kávé elfogyasztása után tizenöt perccel már a maximális teljesítőképesség hetvenöt százaléka érhető el, egy óra után pedig a teljesítés már száz százalékos. Csak arra kell ügyelni, hogy a hatás mintegy három órán keresztül tart csak.Mindezek mellett pozitív hatása van a kávénak a hangulati ingadozások, illetve a depresszió esetében is. Már egy csésze kávé elegendő a hangulat újbóli feljavításához. Egy fontos megbeszélés előtt fél órával egy csésze kávé segít abban, hogy a munkát hatékonyabban és sikeresebben végezzük el. (mti)

Kubai recept a 120 éves életkorra: cigi, szex és kávé

A kubai százévesek szerint a cigaretta, a szex és a kávéfogyasztás, valamint a tartózkodás a túlzott alkoholfogyasztástól meghosszabbítja az életet – írja a BBC.

Kutatók több mint száz, Villa Clarában élő száz éven felüli személyt kérdeztek ki életvezetési szokásaikról, és kiderült, 60%-uknak a szülei is megélték a száz fölötti életkort.

A 11,2 millió lakosú Kubában mintegy háromezer száz éven felüli személy él. A National Geriatrics and Social Work workshopon bemutatott tanulmányból kiderült, a vizsgált személyek egyike sem volt alkoholista, nem fogyasztott túlzott mértékben alkoholt, és szinte mindegyikük azt vallotta, hódolnak a dohányzás és kávéfogyasztás szenvedélyének. Többségük szellemileg aktív, korábban kétkezi munkát végzett, kiegyensúlyozottan élt. Nem hanyagolta el a szexet, sok tojást, halat, fehér húst és zöldséget fogyasztott kevés sóval.

Az országban működik egyébként a 120 Klub, amelynek olyan, a százéves kort betöltött személyek a tagjai, akiknek életvitelük miatt jó esélyük van arra, hogy megérjék a 120 évet. A kubaiak szerint országuk az ingyenes egészségügyi ellátás következtében is a legjobb hely a világon a megöregedésre. (bbc)

Rák, cukorbaj, szívbetegségek és fogorvos ellen

Kávéval a lyukas fogak ellen

Az olaszországi Anconai Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy a kávéban található klorogénsav, nikotinsav és trigonellin akadályozzák a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans baktérium tapadását a fogakhoz. A kutatók eddig mesterséges fogakon próbálkoztak, ezért állatokon és embereken is folytatni kéne a kísérletet.

Régóta ismert, hogy a kávébabok több antibakteriális és antioxidáns vegyületet tartalmaznak, az olasz kísérlet szerint a kávé keserű ízét okozó trigonellin volt a leghatékonyabb tapadást gátló anyag. "Eddig már a teáról és az áfonyaszószról is kiderült, hogy akadályozzák a fogszuvasodást" - mondta a kísérlet kapcsán William Bowen, a New York-i Rochesteri Egyetem fogorvosa. Bowen arra figyelmeztetett, hogy a kísérlet eredményeiből még korai következtetéseket levonni, mert a kutatók által használt nyáloldatban a fogkő struktúrája más, mint a valódi fogaké. (stop)A kávé védi a nőket a bélráktól?

A nők számára több csésze kávé jobb, mintha egyáltalán nem isznak kávét - állítják japán tudósok, akik szerint a kávé a nőknek védelmet nyújthat a bélrákkal szemben.

Azoknak a nőknek, akik naponta több mint három csésze kávét fogyasztanak, 56 százalékkal kisebb az esélyük arra, hogy bélrákot kapjanak, mint azoknak, akik nem isznak kávét. A japán fővárosban nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a kávéivás elősegíti az epesav kiválasztását, és alacsonyan tartja a koleszterinszintet.

Az epesavakat a májműködés a koleszterin "lebontásával", átalakításával termeli, megszabadítva a szervezetet a fölöslegben maradó, s így már valóban káros koleszterintől. Az így képződött epesavak segítségével fokozódik a koleszterin közvetlen kiürülése a májból a bélbe, innen egy része visszaszívódik, a többi pedig – a maga természetes útján – elhagyja a szervezetet.

Ez a mechanizmus alkalmas arra, hogy megvédje az embert a bélráktól. Ugyanakkor a férfiaknál nem figyelték meg ezt a hatást. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a férfiak több alkoholt fogyasztanak és többet dohányoznak, mint a nők, ez pedig semlegesíti a kávé jótékony hatását. (mti-panoráma)

Mégis lehet kávézni a terhesség alatt?

A terhesség alatti mérsékelt koffeinfogyasztás nem vezet koraszüléshez, vagy kis súlyú babák születéséhez – állítja ugyanaz a dán kutatócsoport, amely korábban már kimutatta, hogy a túlzott kávézás, a napi 8, vagy több csésze fokozza a halvaszületések veszélyét.

A tudósok 1207 kávékedvelő várandós asszonyt vizsgáltak, s egyik részükkel koffeintartalmú, másik részükkel koffeinmentes főzetet itattak terhességük második felében. Kiderült, hogy napi három csésze kávé nincs káros hatással a születés időpontjára, vagy a baba súlyára.

(A dán tudósok bizonyára a Nyugat-Európa túlnyomó részén elterjedt gyenge, híg kávéval, nem pedig a nálunkfele ismert presszókávéval végezték vizsgálataikat.) A korábbi vizsgálatok, amelyek során a mérsékelt kávézás hatását elemezték, vegyes eredményeket hoztak, ám a dánok leszögezték, hogy az ő vizsgálatuk egyértelműen nem mutatott ki semmiféle negatív hatást: a két csoport között csak igen csekély, statisztikailag nem értékelhető eltérés mutatkozott.

Dr. Bodil Hammer Bech elmondta: némelyik erős kávés kismama dohányzik és esetleg alkoholt is fogyaszt várandóssága idején, s ez már inkább magyarázhatja a babák kisebb súllyal való születését. „Napi három kávé a terhesség alatt még rendben van, de ennél több esetén indokolt az óvatosság” – összegezte Dr. Bech az eredményt. (mti-panoráma)

Keringési zavarok ellen kávé?

Napi egy-három csésze kávé nem csak hogy nem árt a szívnek, de védelmet nyújt a keringési betegségek és a stroke ellen - derült ki amerikai kutatók által elvégzett, és most nyilvánosságra került vizsgálat meglepő eredményei nyomán.

Mint iowai kutatók egy 27 ezer idősebb asszony bevonásával készült, a nők egészségügyi problémáit felmérő, 15 éven át tartó, átfogó vizsgálat részeként megállapították, a mérsékelt - napi három csészényit meg nem haladó - kávéfogyasztás a vizsgált személyek esetében 30 százalékkal csökkentette a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát - írta a brit Daily Telegraph az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közölt adatokat idézve.

A vizsgálat során kitűnt, hogy a napi táplálkozással a szervezetbe kerülő antioxidánsoknak mintegy 60 százaléka a kávéfogyasztással jut a tápcsatornába. Az antioxidánsoknak nevezett vegyületek védelmezik a sejteket az anyagcsere során keletkező károsodásoktól, csökkentve az erek beszűkülését okozó gyulladásos állapotot.

A kávé - fő hatóanyaga, a koffein mellett - jelentős mennyiségű erős antioxidáns hatású vegyületet, polyphenolt is tartalmaz, s a keringési betegségekkel szembeni védőhatás minden bizonnyal ennek köszönhető. Ugyanez a vegyület a vörösbornak is egyik alkotórésze, amelynek az érrendszeri megbetegedéseket csökkentő hatása már régóta ismert. (mti-panoráma)

A kávésokat kevésbé fenyegeti májrák

A rendszeres kávéfogyasztás felére csökkentheti a máj rákos megbetegedésének kockázatát. Erre a következtetésre jutottak több mint 90 ezer ember vizsgálata nyomán japán kutatók, akiknek tanulmányát az amerikai országos rákintézet szaklapja tette közzé.

A koffein hatóanyagait először állatokon végzett laboratóriumi kísérletek alapján tanulmányozták, majd az eredményeket 90 ezer emberen tesztelték. A rendelkezésükre bocsátott alanyok fele májrákban szenvedett.

A kutatók megállapították, hogy azok körében, akik soha nem vagy csak nagyon ritkán fogyasztottak kávét, százezer emberre vetítve 547,2 esetben fordult elő májrák, míg a kávéivók között ez a viszonyszám 214,6 volt. Az csoport napi három-négy csésze kávét iszik. A megfigyelések eredményeinek kiértékelésekor figyelemmel voltak olyan tényezőkre is, mint korábban elszenvedett májbetegségek, táplálkozási szokások, az életkor és a nem. (mti/hvg)

A feketekávé a cukorbetegség ellen is jó

Akik sok feketekávét isznak, ritkábban betegszenek meg cukorbajban. Erre a meglepő eredményre jutott egy holland tanulmány, amelyet a Diabetiker Ratgeber című német orvosi szaklap legújabb száma ismertetett. A holland kutatók 17 000 páciens megvizsgálása után megállapították, hogy aki napjában legkevesebb hét csésze kávét fogyaszt, annak feleannyi esélye van arra, hogy cukorbajban megbetegszik, mint azoknak, akik naponta legfeljebb két csésze kávéval beérik. Napi öt csésze fekete még mindig 23 százalékkal csökkenti a cukorbetegség kockázatát.

A düsseldorfi német diabetes-klinika orvosai ennek ellenére óva intenek attól, hogy a cukorbajra hajlamos pácienseket ezek után túlságosan sok feketekávé elfogyasztására buzdítsák. Ez idő szerint ez még elsietett tanács lenne - mutat rá az AP jelentése -, hiszen a kávénak is vannak káros hatásai, igaz, más téren. (mti)

Csokival a rák ellen

A csoki és a kávé a közeljövőben a rák elleni gyógyszerek egyik alapanyagát képezhetik. A University College London kutatói kiderítették, hogy a kávészemekben fellelhető alkaloida és a vele rokon vegyületű teofilin gátolja egy, a rákos sejtek növekedéséhez elengedhetetlen enzim termelését. Ezért a jövőben a módosított koffeint a rákos sejtek növekedésének megállítására használhatják, valamint segítségével megakadályozhatják a vérrögök képződését, amelyek agyvérzést és infarktust okozhatnak. Ugyanakkor a kutatók óvnak a kávé és a csokoládé nagy mennyiségű fogyasztásától, mert azok nem rákellenes gyógyszerek és komoly mellékhatásaik lehetnek. (evz)

Kamion, cukor és cigaretta? Felejtsd el!

Kávé és cigaretta - a végzetes kombináció

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a két élénkítőszer együttes alkalmazása kedvezőtlenül befolyásolja a vérnyomást és növeli a szívinfarktus kockázatát. A görögországi Athéni Orvosi Iskola kutatói most egyértelműen kimutatták, hogy bár a dohányzás és a koffein külön-külön is negatív hatást gyakorolnak az erek falának rugalmasságára és a vér áramlására, együttes hatásuk jóval nagyobb e tekintetben.

Dr. Charalambos Vlachopoulos, a tanulmány vezető szerzője szerint azoknak, akik még nem szoktak le a dohányzásról, ajánlatos nem rágyújtani, miközben kávét vagy egyéb koffeintartalmú italt fogyasztanak. (origo)

Feledékennyé tesz a kávé

Brit kutatók vizsgálata szerint elképzelhető, hogy a koffein oly módon fokozza éberségünket, hogy közben más agyi pályákat lezár, például nehezebbé válik a szófelidézés. A kutatók kísérletükről a Behavioural Psychology című szaklapban számoltak be. A vizsgálat szerint a koffein attól függően, hogy mire akarunk emlékezni, gátolhatja és élénkítheti is rövidtávú memóriánkat.

A kísérlet során 32 főiskolai hallgatót két csoportba osztottak. Az egyik csoport tagjai a vizsgálat előtt 200 mg koffeint fogyasztottak, ami két csésze erős kávénak felel meg. A másik csoport tagjai placebót kaptak.

A diákokat ezután arra kérték, hogy válaszoljanak 100, egyszerű, általános műveltségi kérdésre, amelyekre mindegyikre egy szó volt a válasz. Többek között ilyen jellegű kérdéseket kaptak: Hogy hívják az egyiptomiak által használt írásjegyeket? – amelyre a hieroglifa választ várták.

A résztvevők minden kérdés előtt rápillanthattak 10 szóra, amelyek között a válasz nem szerepelt. Előfordult azonban, hogy a szavak közül 2-8 hangzása nagyon hasonló volt a megoldáshoz, például hieroglifa – hierarchia. Más szavaknak viszont semmi köze nem volt a válaszhoz.

Ha a résztvevő nem tudott válaszolni a kérdésre, a tudósok megadták neki a szó kezdetét – pl. hi a hieroglifa esetében. Ha ezek után a diák tudta a választ, akkor ezt „a nyelvemen volt” jelenségként könyvelték el.

A koffein segített a szófelidézésben, ha a válasz hangzásában hasonlított a listán látott szavakhoz. Ám ha a válasznak semmi közük nem volt a listához, a placebót fogyasztók teljesítménye jelentősen jobb volt.

A koffein tehát akkor fejt ki pozitív hatást a rövidtávú memóriára, ha a felidézendő szó kapcsolódik az aktuális gondolkodási pályákhoz, gátolja viszont, ha nem kapcsolódik hozzájuk, és egészen más agyi pályákat kellene aktiválni.

A koffein hatásainak kutatását afáziában, azaz különféle beszédzavarokkal, többek között szófelidézési nehézségekkel is küzdő betegek körében folytatják. (national geographic)

A kávéfogyasztás csökkenti a munkahelyi teljesítményt

A néhány perces kávészünetek negatívan hatnak az irodai dolgozókra, elsősorban a férfiakra. A rövid kimenő a tudósok szerint csökkenti az erősebb nem képviselőinek képességeit: koncentrációs- illetve viselkedési zavarokat okoz, és megnehezíti a közös munkát. Meló közben kávézni csak a matematikusoknak ajánlott.

A kávészünet okozta káros mellékhatásokat komolyan kell venni – állítják a Bristol Egyetem kutatói, akiknek a témában készített beszámolója olyan nagy hatással volt néhány angol irodavezetőre, hogy némelyikük a rövid kimenők beszüntetését tervezi. A munka szünetében történő kávézás ugyanis nemhogy csökkenti a stresszt, hanem annál inkább, súlyosbítja azt, ráadásul konfliktusokat szül és csökkenti a koncentrációképességet. Elsősorban a férfiaknál.

Kivételek természetesen mindig vannak, így a kutatók ebben az esetben is találtak egyet. Kiderült, hogy míg az irodai dolgozókra kártékony hatással bír a néhány perces szünet alatt elfogyasztott kávé, addig a matematikusoknál a dolog kifejezetten jól sül el. A kutatás eredményei ugyanis azt mutatják, hogy az egyenletekkel és algoritmusokkal foglalkozó férfiaknál a kávé nem csökkenti, hanem éppen ellenkezőleg, növeli a szellemi képességeket, és nem okoz stresszt – írja a La Stampa című újság.

A tudósok ki akarták deríteni, mi okozza a koncentrációs- és egyéb zavarokat, ezért 32 alany segítségével elvégeztek egy kísérletet, amelyet teljes egészében videóra is rögzítettek.

A tudósok csak annyit mondtak a résztvevőknek, hogy háromféle kávét kellene kipróbálniuk: teljesítménynövelő koffeines kávét, stressz tüneteit előidéző koffeines kávét, illetve koffeinmentes kávét. Valójában azonban mindvégig csak kétfélét ittak: hagyományosat és koffeinmenteset. A kísérlet során a tudósok azt vették észre, hogy a koffeintartalmú kávét fogyasztók sokkal idegesebbek és elviselhetetlenebbek kollégáiknál, sokkal nehezebben jönnek ki munkatársaikkal és a munkát illetően gyengébben teljesítettek társaiknál. (korridor)

Leöntötte magát kávéval a kamionos – a kár 32 ezer euró

Rossz fogást talált kávéscsészéjén az a 18 éves német fuvaros, aki Wiesbadenben 32 ezer eurós közlekedési kár okozott.

A fiatalember kávét szürcsölgetve fuvarozott kisteherautójával a városban, az egyik kanyarban azonban elejtette a kávéspoharat. A forró ital a nadrágjára ömlött, a férfi fájdalmában pedig elengedte a kormányt. Az autó nekicsapódott a járdaszegélynek, elvitt egy közlekedési lámpát, ütközött egy parkoló autóval, amely további öt kocsiban okozott kárt. A balesetben senki sem sérült meg, de a rendőrségi jegyzőkönyv szerint az anyagi kár meghaladja a 32 ezer eurót. (hvg)

Életveszélyes a túlcukrozott kávé

Agyonlőttek egy pincért Chicagóban, mert túl édes kávét szolgált fel. Az amerikai nagyváros rendőrségének közleménye szerint a 29 éves pincér indián származású volt, és heves vita után azért lőtte le a 48 éves Alfredo Natal, mert a kívántnál néhány grammal több cukrot tett a kávéjába. Az eset egy gyorsétteremben történt. A gyilkost letartóztatta a rendőrség -- jelentette az AFP. (mti)Halálközeli élmények

Kávézót nyitottak a temetőben

Sírokra néző asztalokkal a teraszon nyitottak egy stílusos kávézót az egyik chile-i temetőben. A Santiago városában található temető egy gyermekmegőrzővel is büszkélkedhet, ahol a szeretteik sírját látogató szülők hagyhatják gyermekeiket. A temető szóvivője elmondta, hogy nemsokára ínternetszolgáltatás is lesz majd a kávézóban.

Mint mondta: "Nem a pénzért csináltuk, inkább az ide érkező emberek fájdalmán könnyítenénk a kényelmes körülmények megteremtésével. Az árak is rendkívül alacsonyak. A következő hónapokban kisebb kamarakoncerteket és kiállításokat is tervezünk a temető kávézójában." (ma.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS