2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

28 millió embert érintett a dél-ázsiai áradás

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2007. augusztus 08. 17:48, utolsó frissítés: 16:21

Nemcsak a #b#romániai tengerparton#/b# okozott problémát a túl sok eső: vannak, akikkel sokkal jobban elbánt az időjárás. Egyre több a szélsőséges jelenség - árvízkörkép.


[India, Banglades, Nepál, Vietnam, Kína, Bulgária, Görögország, Anglia]


Kedd éjjel a román tengerparton a heves esőzések több településen is károkat okoztak. Konstancán több utat és ingatlant, az Augusztus 23., Costineşti, Tuzla és Neptun üdülőtelepen néhány házat öntött el a víz.

A Román Meteorológiai Szolgálat egyébként hétfő óta sárga színű kóddal ellátott figyelmeztetést adott ki az ország keleti megyéiben.

>> Pusztítanak a viharok a tengerparton. Szerdáig érvényben marad a meteorológusok figyelmeztője
>>

A környezetvédelmi minisztérium katasztrófavédelmi központja is árvízveszélyre figyelmeztetett az ország 13 megyéjében.

A térképen sárgával jelölték a veszélyeztetett megyéket <i>(forrás: inmh.ro)</i>A térképen sárgával jelölték a veszélyeztetett megyéket (forrás: inmh.ro)


Szomszédunk, Bulgária számos vidékén az erdőtüzekkel kísért rekkenő hőség után most áradások pusztítanak. Car Kalojanban, az ország északkeleti részén fekvő kisvárosban hat ember fulladt bele keddre virradóra egy folyóba, amely a heves esőzések nyomán kilépett a medréből. Csaknem az egész település víz alá került. A víz szintje helyenként elérte a 60 centimétert. Egy Duna-parti faluban egy lakos lelte halálát.

A dél-bulgáriai Pazardzsikban kedden szükségállapotot rendeltek el, miután romák lakta városnegyedet öntött el a nagy esőzés okozta áradat, illetve közintézmények pincehelyiségeibe hatolt be a víz.

A nemzetközi hírű síparadicsomban, Banszkóban is elárasztotta egy folyó a városka modern részét, ahol számos épülőfélben lévő szálloda található.

Egy heves zivatar után a főváros, Szófia is hosszú órákra áram nélkül maradt. A meteorológusok előrejelzése szerint a következő napokban is nagy esők várhatók Bulgáriában.

Hétfőre virradóra heves esőzések sújtották Görögországot, az északkeleti Komotini városban mintegy 50 házat és üzletet öntött el a víz.

Banglades: Aricha körzetében csónakban menekítik a falusiakat <i>(forrás: BBC)</i>Banglades: Aricha körzetében csónakban menekítik a falusiakat (forrás: BBC)


Dél-Ázsiában nagy területeket öntött el a monszunesők felduzzasztotta folyók vize, India, Banglades és Nepál területén összesen


több mint 28 millióan váltak földönfutókká.

A legnagyobb nehézséget a menekültek ellátása okozza; malária- és dengueláz-veszély van a megfelelő minőségű ivóvíz hiánya miatt. Az ENSZ és a nemzetközi szervezetek élelmiszert, ivóvizet és gyógyszert próbálnak eljuttatni a katasztrófa sújtotta üvezetekbe.

A leginkább Indiát sújtotta a katasztrófa: Assam, Bihar és Uttar Pradesh államban mintegy húszmillió lakost érintett az árvíz. Bangladesben 8 milliót, Nepálban 300 ezret. Utóbbi két országban a víz már visszahúzódóban, de még mindig többmillióan kénytelenek a magasabban fekvő területekre húzódni.

Éhező menekültek élelmiszersegélyért állnak sorban Bangladesben <i>(forrás: BBC)</i>Éhező menekültek élelmiszersegélyért állnak sorban Bangladesben (forrás: BBC)


Észak-India: helikopterekről dobják le az élelmiszer-, ivóvíz- és gyógyszersegélyt az elárasztott területekre<i> (forrás: BBC)</i>Észak-India: helikopterekről dobják le az élelmiszer-, ivóvíz- és gyógyszersegélyt az elárasztott területekre (forrás: BBC)


A monszunesők okozta áradások évente megismétlődnek, de idén megfigyelők szerint a szokásosnál jóval súlyosabbak voltak. A monszun évadja júniustól szeptemberig tart. A kormányok sok esetben képtelenek az áldozatokon időben segíteni, a szerencsétlenül járt emberek elégedetlenkednek és dühösek, több helyen fosztogatásokra és összetűzésekre került sor.

ENSZ-adatok szerint egyedül Bihar államban sokkal több mentőhelikopterre és egymilliószor több, a rehidratációt elősegítő egészségügyi tasakra lenne szükség, hogy megelőzzék a hasmenésjárványt. A halálos áldozatok száma egy korábbi összesítés szerint meghaladta az 1400-at.Legkevesebb harminc halálos áldozatot követeltek eddig szerdai hivatalos adatok szerint Vietnamban az áradások, amelyek elsősorban az ország középső részét sújtják. A hét vége óta szakadó eső, és


egy időközben elcsendesedett trópusi vihar

előidézte természeti csapás következtében több szakaszon is megrongálódott az indokínai országon észak-déli irányban keresztülfutó fő vasútvonal, emiatt szünetel a vonatközlekedés.

A víz több települést elvágott a külvilágtól, sok helyütt megszűnt az áramszolgáltatás, nem működnek a telefonvonalak. A kormány adatai szerint összesen mintegy 50 ezer ház és csaknem 70 ezer hektárnyi termőterület került víz alá. A legsúlyosabban Quang Binh és Daklak tartományokat érintette a csapás, utóbbi helyen 11-en vesztették életüket, kilencen eltűntek. A szomszédos Ha Tinh tartományban heten haltak meg; három emberrel villámcsapás végzett, négyen vízbe fulladtak.

Az év ezen szakában - augusztus és október között - gyakran söpör végig trópusi vihar vagy forgószél Vietnam területén. Tavaly tíz ilyen vihar csapott le a délkelet-ázsiai országra; a hivatalos adatok szerint abban az évben közel félezren vesztették életüket áradások és földcsuszamlások következtében.

Kína Henan nevű provinciájában több települést elárasztott a víz még augusztus elején <i>(forrás: REUTERS/China Daily)</i>Kína Henan nevű provinciájában több települést elárasztott a víz még augusztus elején (forrás: REUTERS/China Daily)


Tajvan után szerdán Kínára csap le egy trópusi vihar. A Kína által el nem ismert országban több mint 50 ezer háztartás maradt áram nélkül, és kisebb áradások is voltak, ám minden nem okozott nagy kárt. Kínában a nyári áradások, valamint más provinciákban a szárazság eddig legkevesebb 700 személy halálát okozta.

Forrás: Reuters, BBC, dpa, MTI, Hotnews

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS