2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

28 millió embert érintett a dél-ázsiai áradás

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2007. augusztus 08. 17:48, utolsó frissítés: 16:21

Nemcsak a #b#romániai tengerparton#/b# okozott problémát a túl sok eső: vannak, akikkel sokkal jobban elbánt az időjárás. Egyre több a szélsőséges jelenség - árvízkörkép.


[India, Banglades, Nepál, Vietnam, Kína, Bulgária, Görögország, Anglia]


Kedd éjjel a román tengerparton a heves esőzések több településen is károkat okoztak. Konstancán több utat és ingatlant, az Augusztus 23., Costineşti, Tuzla és Neptun üdülőtelepen néhány házat öntött el a víz.

A Román Meteorológiai Szolgálat egyébként hétfő óta sárga színű kóddal ellátott figyelmeztetést adott ki az ország keleti megyéiben.

>> Pusztítanak a viharok a tengerparton. Szerdáig érvényben marad a meteorológusok figyelmeztője
>>

A környezetvédelmi minisztérium katasztrófavédelmi központja is árvízveszélyre figyelmeztetett az ország 13 megyéjében.Szomszédunk, Bulgária számos vidékén az erdőtüzekkel kísért rekkenő hőség után most áradások pusztítanak. Car Kalojanban, az ország északkeleti részén fekvő kisvárosban hat ember fulladt bele keddre virradóra egy folyóba, amely a heves esőzések nyomán kilépett a medréből. Csaknem az egész település víz alá került. A víz szintje helyenként elérte a 60 centimétert. Egy Duna-parti faluban egy lakos lelte halálát.

A dél-bulgáriai Pazardzsikban kedden szükségállapotot rendeltek el, miután romák lakta városnegyedet öntött el a nagy esőzés okozta áradat, illetve közintézmények pincehelyiségeibe hatolt be a víz.

A nemzetközi hírű síparadicsomban, Banszkóban is elárasztotta egy folyó a városka modern részét, ahol számos épülőfélben lévő szálloda található.

Egy heves zivatar után a főváros, Szófia is hosszú órákra áram nélkül maradt. A meteorológusok előrejelzése szerint a következő napokban is nagy esők várhatók Bulgáriában.

Hétfőre virradóra heves esőzések sújtották Görögországot, az északkeleti Komotini városban mintegy 50 házat és üzletet öntött el a víz.Dél-Ázsiában nagy területeket öntött el a monszunesők felduzzasztotta folyók vize, India, Banglades és Nepál területén összesen


több mint 28 millióan váltak földönfutókká.

A legnagyobb nehézséget a menekültek ellátása okozza; malária- és dengueláz-veszély van a megfelelő minőségű ivóvíz hiánya miatt. Az ENSZ és a nemzetközi szervezetek élelmiszert, ivóvizet és gyógyszert próbálnak eljuttatni a katasztrófa sújtotta üvezetekbe.

A leginkább Indiát sújtotta a katasztrófa: Assam, Bihar és Uttar Pradesh államban mintegy húszmillió lakost érintett az árvíz. Bangladesben 8 milliót, Nepálban 300 ezret. Utóbbi két országban a víz már visszahúzódóban, de még mindig többmillióan kénytelenek a magasabban fekvő területekre húzódni.

A monszunesők okozta áradások évente megismétlődnek, de idén megfigyelők szerint a szokásosnál jóval súlyosabbak voltak. A monszun évadja júniustól szeptemberig tart. A kormányok sok esetben képtelenek az áldozatokon időben segíteni, a szerencsétlenül járt emberek elégedetlenkednek és dühösek, több helyen fosztogatásokra és összetűzésekre került sor.

ENSZ-adatok szerint egyedül Bihar államban sokkal több mentőhelikopterre és egymilliószor több, a rehidratációt elősegítő egészségügyi tasakra lenne szükség, hogy megelőzzék a hasmenésjárványt. A halálos áldozatok száma egy korábbi összesítés szerint meghaladta az 1400-at.Legkevesebb harminc halálos áldozatot követeltek eddig szerdai hivatalos adatok szerint Vietnamban az áradások, amelyek elsősorban az ország középső részét sújtják. A hét vége óta szakadó eső, és


egy időközben elcsendesedett trópusi vihar

előidézte természeti csapás következtében több szakaszon is megrongálódott az indokínai országon észak-déli irányban keresztülfutó fő vasútvonal, emiatt szünetel a vonatközlekedés.

A víz több települést elvágott a külvilágtól, sok helyütt megszűnt az áramszolgáltatás, nem működnek a telefonvonalak. A kormány adatai szerint összesen mintegy 50 ezer ház és csaknem 70 ezer hektárnyi termőterület került víz alá. A legsúlyosabban Quang Binh és Daklak tartományokat érintette a csapás, utóbbi helyen 11-en vesztették életüket, kilencen eltűntek. A szomszédos Ha Tinh tartományban heten haltak meg; három emberrel villámcsapás végzett, négyen vízbe fulladtak.

Az év ezen szakában - augusztus és október között - gyakran söpör végig trópusi vihar vagy forgószél Vietnam területén. Tavaly tíz ilyen vihar csapott le a délkelet-ázsiai országra; a hivatalos adatok szerint abban az évben közel félezren vesztették életüket áradások és földcsuszamlások következtében.Tajvan után szerdán Kínára csap le egy trópusi vihar. A Kína által el nem ismert országban több mint 50 ezer háztartás maradt áram nélkül, és kisebb áradások is voltak, ám minden nem okozott nagy kárt. Kínában a nyári áradások, valamint más provinciákban a szárazság eddig legkevesebb 700 személy halálát okozta.

Forrás: Reuters, BBC, dpa, MTI, Hotnews

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS