2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háromszorosára növelte költségvetését a Stufstock

lejegyezte: Balázsi-Pál Előd 2007. augusztus 07. 18:14, utolsó frissítés: 17:35

Vama Vechet ismét elözönlik a sátrak: jövő héten kezdődik a tengerparti fesztivál. Mircea Toma a kezdetekről, hogy miért akarták abbahagyni, a célkitűzés és a megvalósítás közti ellentétről és hogy miért nincs idén magyar zenekar.

Esőben autózik Vama Veche fele a Stufstock atyjának számító Mircea Toma, amikor hívom. A vonal recseg, egyszer meg is szakad. Amikor visszahívom, kiderül: már tíz kilométere egyedül beszél, nem vette észre, hogy nem hallom. De ez sem zökkenti ki nyugodt kedélyességéből.

Ebben az évben mennyiségi és minőségi változás is történt a hazai fesztiválpiacon: megszületett a B’estival és a Coke Live, és erősödött a Félsziget. Hol van a Stufstock helye ezen a változó piacon?

– Románia az idén került be a „zenei világunióba”. Korábban is volt néhány nagy koncert az országban, de az idei év példa nélküli. A Stufstocknak úgy kell pozicionálnia önmagát ebben az új helyzetben, hogy továbblépjen arról a szintről, hogy húsz hazai és 6-7 – többnyire ismeretlen – külföldi fellépőt hozzon, de közben ne ártson a saját céljainak.
A fesztivál a Mentsétek meg Vama Vechet kampányból indult, és két évvel ezelőtt beigazolódtak a rendezvényt kritizálók jóslatai: a Stufstocknak 25 ezer résztvevője volt, és ez már nagyon feszítette a határokat. Akkor nehéz döntés előtt álltunk: folytatjuk, vagy abbahagyjuk. Végül azzal a feltétellel döntöttünk a folytatás mellett, hogy vigyázunk arra, ne nője túl a rendezvény a kereteket, ne ártson a célunknak, Vama Veche megmentésének.


Ha már a céloknál tartunk: hogyan indult a Stufstock: akartatok szervezni egy fesztivált, és kerestetek egy helyszínt, vagy adott volt a helyszín, és ki akartatok találni hozzá egy rendezvényt?


– Az egész a konvencionális turizmus támadásával indult, 2000-2003 közt. Mivel a település közel van Bukaresthez, egyre több, a hely szelleméhez nem alkalmazkodó turista érkezett hétvégére. Megjelentek a befektetők és a többszintes, termopán ablakos épületek is. Az újonnan jöttek kulturális szempontból sem illettek ide: manele, house, salsa és latino kezdett szólni Vama Vechen; ezekkel a műfajokkal semmi baj sincs, amíg egy bizonyos közönségnek szólnak.

Vama Veche azelőtt az alternatív fiataloké volt, azoké, akik nem tömbházakban (azaz hotelekben – szerk.) akarják tölteni a hétvégéjüket, ha már kijöttek a partra. Ezek a fiatalok nem voltak egyes befektetők ínyére, és az egész akkor csúcsosodott ki, amikor a csendőrök elkezdték „megtisztítani” a partot a sátraktól és sátrazóktól. Persze utólag kiderült, hogy a csendőrök nem csak úgy maguktól, hanem értesítésre cselekedtek.

Ennek az esetnek tanúja volt néhány hölgy (többek közt Simona Chesler, aki több nemzetközi kiadó hazai képviselője), akik úgy döntöttek, tenniük kell valamit. Tudor Chirilăt keresték meg, aki zenekarával, a Vama Vechevel valamilyen szinten ludas volt a település népszerűvé válásában, illetve engem, hogy írjak egy forradalmi szöveget. Ez az 1700 leütéses, súlyos forradalmi mondanivalójú szöveg a 24-FUN-ban jelent meg, Általános mozgósítás címen. Verjük fel a sátrainkat a parton, és csináljunk egy tengerparti Woodstockot – valahogy így fejeztem be.

Ez nem egy fesztivál megszervezésének a szándékát jelentette, csak egy ötletet. Nem gondoltam volna, hogy nekünk kell kiviteleznünk. De egyre többen érdeklődtek, hogy akkor ugye lesz fesztivál, és az adott szó kötelez. Megkerestünk néhány nagy céget, nyitottak voltak ugyan, de csak arra, hogy a következő évben támogassák a rendezvényt.

Ez júniusban történt, és már épp lemondani készültünk az egészről, amikor egy hangosítással foglalkozó cég vezetője megkeresett, hogy ha közvetlenül a Callatis fesztivál utánra szervezzük az eseményt, ingyen biztosítani tudja a színpadot és a technikát. Ezután egy üzletember az útiköltségek térítését ajánlotta fel.


Így sikerült négy hét alatt megszervezni egy rendezvényt, amelyen két nap alatt összesen húsz zenekar lépett fel, tízezer ember előtt. Ez megmutatta, hogy az emberek kiállnak bizonyos ügyek mellett, és az apátia korántsem annyira általános jelenség, mint ahogy azelőtt gondoltam. Ezt a fesztivált úgy hoztuk tető alá, hogy még jogi személyiségünk sem volt, hanem mozgalomként működött. Az Academia Catavencu partnerünk volt ilyen szinten, azóta is sokan azt hiszik, hogy ők a szervezők.

Hogyan tudott-tud együttműködni a fesztivál a helyi hatóságokkal?

– Az együttműködés háborúként indult. Az első Stufstock egyik utóhatásaként Miron Mitrea akkori építkezési és turisztikai miniszter kijelentette: ő is sátrazni szeret Vama Vechén. Ezután kiszállt egy bizottság, és felfüggesztették az építkezési engedélyeket. Láttam az akkori urbanisztikai tervet: Május 2-t és Vama Vechet Mangalia új negyedeivé akarták alakítani, hatszintes betonépületekkel.

Sikerült pénzt szerezni egy új urbanisztikai tervre, amely a gazdasági és környezetvédelmi hatásokon kívül a kulturálisokat is figyelembe veszi. Limanu község (amelyhez Vama Veche tartozik) ma egy olyan terv birtokosa, amilyen az országban talán csak Nagyszebennek van.

A község vezetőségével ma már sokkal jobb a viszonyunk, sikerült megértetnünk velük, hogy a fejlődés a hely varázsának megszűnése nélkül is megoldható, megértették a faluturizmus lényegét, és a Vama Veche brand erősségét.


Idén ismertebb nemzetközi zenekarokat is meghívtak a fesztiválra. Igaz, a Bloodhound Gang visszamondta a fellépést, és magyar zenekar sem lesz.


– Egyrészt lépést akarunk tartani azzal, ami koncertek, fesztiválok terén az országban történik, másrészt igyekszünk a közönség minőségét is megtartani. Mivel mi egy környezettel foglalkozó civil szervezet vagyunk, egy komoly partnerre volt szükségünk a nemzetközi fellépők miatt – ezért szövetkeztünk az Events rendezvényszervező céggel.


A Bloodhound Gang most rúgta ki a dobosát, ezért mondták vissza a fellépést, a partnerünk azonban rögtön beszervezte a Toy Dolls punkzenekart, ami személyesen is nagy öröm számomra, mert nagyra értékelem az együttes szarkasztikus hozzáállását. Ők már voltak tavaly az országban, a Félszigeten, így elég sokan ismerik és szeretik őket.

Célunk volt a koncepciónk megőrzése, vagyis a kulurális változatosság. Az első nap a súlyosabb rocké, ekkor lép fel a metálrajongók közt népszerű, de más rétegekhez nem igazán szóló Cradle of Filth. A második és a harmadik nap az alternatív rocké, ekkor lép fel a Toy Dolls, illetve az Amerikában is egyre népszerűbb ska-punk-rock zenekar, a Dandy Warhols, és a Romániában egyre ismertebb olasz Klimt 1918. Az utolsó nap a feszivál egyik legnagyobb meglepetését hozza, a nyolcvanas években alakult amerikai funk csapat, a Defunkt révén, akik dinamizmusban, energiában sok rockzenekart leköröznek.

Hajnalban electro, funk és fusion fog szólni, szombatról vasárnapra virradva egy egyedi élményben lesz részünk: egy afrikai, malii zenész, aki hárfaszerű hangszeren játszik, egy amerikai szaxofonos, egy román billentyűs és egy electro-producer zenél együtt.

A fiatal zenekarok „agresszív nyomására” egy új helyszínünk is lesz ahol bemutatkozhatnak: kilenc zenekar lép fel a Papa la Soninál – őket ingyen is meg lehet nézni.

Sajnos idén nem lesz magyar zenekar a Stufstockon. A magyar nagykövetséggel próbáltunk együttműködni – ennek anyagi okai is voltak, hiszen a rendezvény idei költségvetése háromszorosa a tavalyinak – de az első pozitív jelzések ellenére elakadt a dolog.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS