2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Összeütközött négy galaxis

B. D. T. B. D. T. 2007. augusztus 07. 10:58, utolsó frissítés: 10:43

Mintha négy, homokkal megrakott kamion ütközne. Az univerzum egyik legnagyobb kozmikus karamboljából fúzióval egy új, a Tejútrendszernél tízszer nagyobb galaxis keletkezhet a csillagászok szerint.

A négy gigantikus galaxis összeütközését a NASA Spicer és Chandra űrteleszkópjain keresztül követték amerikai tudósok. A várhatóan bekövetkező fúzió különleges lehetőség arra, hogy megfigyeljék, hogyan keletkeznek a világegyetemben a legnagyobb, gigantikus galaxisok. A négy galaxis összeolvadásával


az univerzum egyik legnagyobb mega-galaxisa jöhet létre.


A galaxisok összeolvadása gyakorinak mondható: a kis fúziók, amikor egyetlen nagy galaxis olvaszt magába több kicsit, jól dokumentált jelenségnek számítanak.

A nagy összeolvadások olyan galaxispárok közt következnek be, amelyek nagyjából azonos nagyságúak – ám mindeddig olyan esetet, hogy több pár galaxis olvadjon össze, még nem sikerült megfigyelni – nyilatkozta Kenneth Rines, a kutatócsoport által kiadott tanulmány társszerzője.

A kutató négy, homokkal megrakott teherautó óriási homokfelhőtől kísért karamboljához hasonlította az összeütközést. A négyes ütközést majdhogynem véletlenül, egy óriási, több száz elemből álló galaxishalmaz, a CL0958+4702 átfésülése közben fedezték fel. A galaxishalmaz ötmilliárd fényévre van a Földtől.

Az ütközés résztvevőihez hasonló, a galaxishalmazok közepén “élő” galaxisok a legnagyobbak közé tartoznak a világegyetemben – hangsúlyozta Rines. A négy galaxis közül három a Tejútrendszerhez hasonló nagyságú,


a legnagyobb pedig mintegy háromszor akkora, mint a mi galaxisunk.

Az ütközéskor keletkezett fénycsóva elemzése során arra a következtetésre jutottak, milliárdnyi csillag csapódott ki és szóródott szét ki a az űrben, mintegy fele ezeknek később visszahull a galaxisokba.

Rines szerint a kicsapódó csóvában több csillag volt, mint az egész Tejútrendszerben összesen. “Hihetetlen mennyiségű anyag lökődött ki az ütközéskor” - nyilatkozta a BBC-nek. E csillagok a Nagy Bumm utáni első hárommilliárd évben formálódtak; a négyes galaxisütközésre az ősrobbanás után kilencmilliárd évvel került sor.

A tény, hogy a nagy galaxisok sok “öreg” csillagot tartalmaznak, felülírhatja a galaxisok kialakulásának hierarchikus modelljét.

Eszerint a legnagyobb galaxisok – lévén hogy kisebb galaxisok ütközéséből, majd összeolvadásából keletkeztek – a legideálisabb csillagbölcsők, és


ezért fiatal csillagokat tartalmaznak.

Ennek egyik magyarázata lehet, hogy megkülönböztetést teszünk a nagy, illetve kis gázfelhővel járó fúziók közt. Előbbi esetében a galaxisok gázfelhővel vannak átitatva, amely megkünnyíti az új csillagok kialakulását; ha azonban kevés a gáz, nem születhetnek új csillagok. A Spitzer megfigyelése szerint a négyes ütközésnél valóban hiányzott a gázkomponens – ez magyarázatot adhat arra, miért nem találtak fiatal csillagokat a négy ütköző galaxisban.

Forrás: BBC

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS