2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kongatják a vészharangot a fesztivál anyagi helyzete miatt

Gy. Zs., K. A. L. 2007. augusztus 03. 14:05, utolsó frissítés: 14:00

Itt talán minden hasonló jellegű rendezvénynél erőteljesebben érvényesül a természetközeliség mítosza: gyakorlatilag minden menő ami natúr, hendméjd vagy erre emlékeztető.


A Balatonfelvidék dombságának kis falvaiba megtelepedett fesztivál egyszerre kulturális és szabadidős program, valamint az ilyen rendezvények által megszólított közönségnek való áruk kirakodóvásárává vált.

Az izgalmas programok természetesen késő délután indulnak, addig különböző gyerek- és kézműves programok szórakoztatják az erre nyitottakat; akik más elfoglaltság után néznének, azoknak pedig ott van a vásári forgatag kínáltacsajozás/pasizás lehetősége.

Az idén is elképzelhetetlenül zsúfolt Kapolcson higgadtan araszolgató autók között hömpölyög az embertömeg az újabb és újabb pénzköltésre alkalmas sátrak felé. Külön attrakciót jelentenek a hatalmas bográcsok, amelyekből meglehetősen borsos áron kínálják az éhezőknek a különböző gulyásokat és pörkölteket.

Kapolcs idén egyébként arról is híres, hogy egyik legfontosabb helyszínén, a Kávéházban az aradi illetőségű Irodalmi Jelen és szerzői köre rendezkedett be.

>> A Művészetek Völgye honlapja >>

Itt minden napra jutnak felolvasások, filmvetítések, illetve napközben az erre tévedő a lapjait mindenki elől gyanakodó tekintettel rejtegető alakokat talál a bridzstanfolyamot biztosító asztal körül. No meg persze hatalmas mennyiségben régebbi lapszámok megmaradt példányait.

A másik helyszín, Pula, Kapolcsnál jóval nyugisabb, ám a fesztivál egyik kiemelkedő pontjává vált, hiszen tíz napra


itt telepedett meg a Bárka színház társulata,

akik irodalmi, zenei és színházi csemegék megszervezésével és létrehozásával tették tartalmassá a völgy talán legkedvesebb településének programját.Itt került sor Bălănescu és Ada Milea közös koncertjére is, amely a Művészetek Völgye első napjainak vitathatatlanul legmeghatározóbb eseményét jelentette.

A Gelu Naum román szürrealista költő műveiből készült nagyobb lélegzetű műsor emberileg és művészileg kiemelkedő élménnyé vált az eső miatt a pulai faluház termébe zsúfolt néhányszáz rajongó számára.


Mindkét művészre inspiratívan hatott a másik

jelenléte, Bălănescu súlyossága és szofisztikált zeneisége tartást adott Ada Milea kreativitással teli fricskáinak, a színésznő játékossága pedig felszabadultabbá tette Bălănescu eredendő szigorúságát.Taliándörögd az éjszakai bulik helyszíne, ide nappal tényleg csak azért érdemes jönni, mert itt bérelhetők a tékomos kerékpárok – amelyeket sajnos már kora reggel elkapkodnak. Estefele azonban a Klastrom illetve a Lőtér színpad koncerteknek, DJ-knek és óriási hajnalig tartó sörözéseknek ad lehetőséget az erre kiéhezettnek tűnő ifjúságnak.

A fesztivál résztvevőinek többsége a globális alternatív divat által öltöztetett, meghatározhatatlan népiességgel ihletett


neo-hippi társaságba tartozik,

akiket ugyanakkor fűt egyfajta környezettudatosságra emlékeztető ideológia – egyébként rengeteg környezetvédelemmel foglalkozó sátrat találni szétszórva a falvakban.

Mellettük az eggyel korábbi, most már kis gyerekkel érkező generáció teszi ki a Művészetek Völgye közönségét – a programok és az eladásra kínált áruk jellemzően e két csoport kiszolgálására vannak kihegyezve.

Hogy meddig lesz ez még így, az kérdéses, Mártha István, az idén húszéves fesztivál szervezője hónapok óta kongatja a vészharangokat a rendezvény anyagi helyzete miatt.

Ennek eredményeként végül a nyitás előtt pár nappal a kulturális miniszter külön keretéből néhány millió forint hirtelen becsörgött a kasszába, de állítólag még mindig súlyos milliók hiányoznak a költségvetésből. Így még tegnap is azzal fenyegetőzött, hogy ha nem lesz több pénz, a második, záró hétvége programjából is el kell hagyjanak néhányat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS