2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A háromszéki megyeszékhely lakossága elégedett lehet a közigazgatással

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. augusztus 02. 14:44, utolsó frissítés: 11:46

Sepsiszentgyörgy önkormányzata szolgálja a legjobban a lakosság érdekeit, az IPP felmérése szerint.
Átfogó adatbázist állított össze az IPP közvélemény-kutató intézet a megyeszékhelyek szintjén végzett közigazgatási munka színvonaláról. A többek között a közutak, közvilágítás, utcák, hulladékkezelés, csatornarendszer és vízhálózat állapotáról körképet nyújtó felmérést kérdőívek segítségével bonyolították le. Az IPP hivatalos honlapjára feltöltött adatbázis 2003-2005-ös adatokat tartalmaz, amelyből kiderül, melyik megyeszékhely milyen eredményeket ért el a közigazgatás terén, azaz tud-e kielégítő szolgáltatásokat nyújtani a lakosságnak.
A legnagyobb pontszámot Sepsiszentgyörgy érte el, megelőzve olyan megyeszékhelyeket, mint Buzău, Piatra Neamţ, Vaslui, Nagyvárad, Piteşti vagy Temesvár. Az utolsó helyezéseken Gyulafehérvár, Konstanca, Resicabánya, Râmnicu Vâlcea, Ploieşti és Arad áll, mivel az itteni önkormányzatok nem bocsátották az intézet rendelkezésére a kért adatokat.Sepsiszentgyörgy olyan kategóriákban jár a többi megyeszékhely előtt, mint a vízveszteség, amely 0,13%, az országos 12,29%-hoz képest. Ez azzal magyarázható, hogy a vízhálózat meghibásodása esetén a közművek legtöbb öt órán belül megkezdik a javításokat, országos viszonylatban pedig ez az időtartam majdnem 15 órára emelkedik – derül ki a felmérésből.

A vízellátás terén

azonban még akad munkája az önkormányzatnak: a mintegy hatvankétezer lakosból csak valamivel több, mint negyvennyolc ezer ember férhet hozzá a vízhálózathoz, a csatornarendszerhez pedig ennél is kevesebb: kereken negyvenkétezer.

A villanyellátás kategóriában kimagaslóan jó arányt ért el Sepsiszentgyörgy: 2005-ben a betervezetlen áramszünetek legtöbb egy óráig tartottak, ehhez képest Alexandria, amely a legrosszabbul áll ezen a téren, 195 órán keresztül tartó áramszünettel is küszködött már a tavalyelőtt.

Az intézet felmérése révén kiderült, 2004-ben a megyék 74%-ában éppen abban az időszakban nem létezett átfogó kimutatás a hidak állapotáról, amikor folyamatosan árvízveszély fenyegette az országot. Az önkormányzatok fennhatósága alatt álló múzeumok zöme pedig még hozzávetőlegesen sem képes meghatározni egy év leforgása alatt szervezett kiállításait, rendezvényeit látogatók számát.

A rossz hírek sorát a vízhálózat működését felmérő adatok folytatják: például Nagyszebenben, Botoşaniban vagy Csíkszeredában a vízhálózati veszteségek egyenlőek voltak a lakosság elhasználta vízmennyiséggel, emellett legalább

három megyében egyáltalán nem tisztították a csatornavizet.

Bár az eredmények összességükben lesújtóak, egy kategóriában mégis történt előrehaladás: az ökologikus szeméttárolók száma a felmérés időtartama alatt megduplázódott.

Craiovában egy főre eső napi ivóvízhasználat a 168 köbmétert is meghaladja, miközben az országos átlag valamivel magasabb mint 12 köbméter. A vízhálózati veszteség majdnem egyenlő azzal a mennyiséggel, amely valóban eljut a fogyasztókhoz. A feketelista második helyezettje Piteşti, ahol 125 köbméter vízfogyasztást számol a szolgáltató naponta egy lakosra: ehhez képest a harmadik helyezett Focşaniban 6,2 köbméter víz használódik el. Azok közül az önkormányzatok közül, akik válaszoltak a kérdőívben megfogalmazott vízhasználatra vonatkozó kérdésre, a brăilaiak bizonyultak a „legtakarékosabb” fogyasztóknak: a város lakosságának egy főre eső mindennapi használata 0,097 köbméter víz. Déva vezeti a listát


a korszerűsített utcák kategóriájában:

több mint 97% felújított városi útburkolatot sikerült kicserélni 2005-ben. Sepsiszentgyörgy a negyedik helyezést kapta, a háromszéki várost Buzău és Szatmárnémeti előzi meg. A városi utcák állapotát bemutató összegzésben Csíkszereda a listavezető, utána Sepsiszentgyörgy következik. A kulturális főváros címét ezelőtt két évvel még csak felvenni készülő Nagyszeben akkor a tizennyolcadik helyezést érte el, Nagyvárad lett a tizenkilencedik, a huszonhatodik helyezést elérő Brassó megelőzte a fővárost, amelyet alig a harmincadik hely illeti meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS