2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alice Romániában

P. E. É. 2007. augusztus 02. 12:03, utolsó frissítés: 2007. augusztus 01. 15:48

Lewis Carroll bájos figurája egy következő történetben akár Romániába is látogathatna: az Evenimentul Zilei napilap szavazást indított szép hazánk #b#hét csodájáról#/b#.

Mit is látogathatna meg a már olvasni tudó kis Alice, ha nem a piros szemű nyuszi után menne, hanem az evz.ro-t bújná helyette? Románia csodaország, derül ki az Evenimentul Zilei által indított szavazásból. Egyelőre 25 csodából lehet választani, de a lista változhat az olvasók ajánlatai alapján.

A svájci New 7 Wonders Foundation Bernard Weber svájci üzletember és filmproducer kezdeményezésére megszavaztatta a modern világ 7 csodáját, ennek a mintájára indította el Románia hét csodájának kiválasztására az Evenimentul Zilei olvasói körében az internetes szavazást. A lap honlapján lehet szavazni.

A lap munkatársai több mint 1000 személyt kérdeztek meg arról, hogy szerintük mi az Romániában, ami megismételhetetlen, egyedi, csoda, büszkék lehetünk rá. Templomokra, monostorokra, kastélyokra, palotákra, várakra, hídakra, utakra, egy sóbányára és egy temetőre is lehet voksolni. Naponta egy-egy oldalnyi bemutatót közölnek a lapban mindegyik csodajelöltről.

Erdélyből jelentős számú emlékművet jelöltek meg, ilyenek a vajdahunyadi vár, a máramarosi fatemplomok, a hátszeg környéki densuşi-i templom, a brassói Fekete-templom, a segesvári vár, Szeben történelmi városrésze, a szász erődtemplomok, a szaploncai vidám temető. Ezenkívül a fővárosban található Román Athenaeum, a Peles kastély és a törcsvári kastély, az Orăştie-hegységben található dák várak, Jászvásári kultúrpalota.

A mărăşeşti-i mauzóleum, argeşi kolostor, horezui kolostor, az észak-moldvai festett kolostorok, az adamclisi-i emlékmű, mogoşoaiai palota, A Parlament, a Saligny-híd, Transzfogaras.Közel állnak ahhoz, hogy a listára kerüljenek: a marosvásárhelyi Kultúrpalota, nagyváradi püspöki palota, a csíksomlyói barokk komplexum, gyulafehérvári vár és a kolozsvári Bánffy-palota.

Hét magyar csoda Romániában

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS