2019. szeptember 21. szombatMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alice Romániában

P. E. É. 2007. augusztus 02. 12:03, utolsó frissítés: 2007. augusztus 01. 15:48

Lewis Carroll bájos figurája egy következő történetben akár Romániába is látogathatna: az Evenimentul Zilei napilap szavazást indított szép hazánk #b#hét csodájáról#/b#.

Mit is látogathatna meg a már olvasni tudó kis Alice, ha nem a piros szemű nyuszi után menne, hanem az evz.ro-t bújná helyette? Románia csodaország, derül ki az Evenimentul Zilei által indított szavazásból. Egyelőre 25 csodából lehet választani, de a lista változhat az olvasók ajánlatai alapján.

A svájci New 7 Wonders Foundation Bernard Weber svájci üzletember és filmproducer kezdeményezésére megszavaztatta a modern világ 7 csodáját, ennek a mintájára indította el Románia hét csodájának kiválasztására az Evenimentul Zilei olvasói körében az internetes szavazást. A lap honlapján lehet szavazni.

A lap munkatársai több mint 1000 személyt kérdeztek meg arról, hogy szerintük mi az Romániában, ami megismételhetetlen, egyedi, csoda, büszkék lehetünk rá. Templomokra, monostorokra, kastélyokra, palotákra, várakra, hídakra, utakra, egy sóbányára és egy temetőre is lehet voksolni. Naponta egy-egy oldalnyi bemutatót közölnek a lapban mindegyik csodajelöltről.

Erdélyből jelentős számú emlékművet jelöltek meg, ilyenek a vajdahunyadi vár, a máramarosi fatemplomok, a hátszeg környéki densuşi-i templom, a brassói Fekete-templom, a segesvári vár, Szeben történelmi városrésze, a szász erődtemplomok, a szaploncai vidám temető. Ezenkívül a fővárosban található Román Athenaeum, a Peles kastély és a törcsvári kastély, az Orăştie-hegységben található dák várak, Jászvásári kultúrpalota.

A mărăşeşti-i mauzóleum, argeşi kolostor, horezui kolostor, az észak-moldvai festett kolostorok, az adamclisi-i emlékmű, mogoşoaiai palota, A Parlament, a Saligny-híd, Transzfogaras.


A mai Adamclisi község mellett a római-dák háborúkban győzött a Traianus császár Decebal dák vezér felett, ekkortól lett a terület a Római Birodalom provinciája Dácia néven. Traianus a győzelem után dák rabszolgákkal emlékművet építtetett, melynek falára a háborúból vett jelenetek egész sorát vésték fel 54 táblaképben. A II. században egy 160 m magas dombra épült, 30 m magas és 40 m átmérőjű monumentális emlékművet az 1970-es években rekonstruálták.A mai Adamclisi község mellett a római-dák háborúkban győzött a Traianus császár Decebal dák vezér felett, ekkortól lett a terület a Római Birodalom provinciája Dácia néven. Traianus a győzelem után dák rabszolgákkal emlékművet építtetett, melynek falára a háborúból vett jelenetek egész sorát vésték fel 54 táblaképben. A II. században egy 160 m magas dombra épült, 30 m magas és 40 m átmérőjű monumentális emlékművet az 1970-es években rekonstruálták.


Zsilvásárhelyen találhatóak Constantin Brâncuşi leghíresebb alkotásai: A csók kapuja, A végtelen oszlopa, A csend asztalaZsilvásárhelyen találhatóak Constantin Brâncuşi leghíresebb alkotásai: A csók kapuja, A végtelen oszlopa, A csend asztala


A szaploncai vidám temető: az élénk színekkel és ironikus feliratokkal ellátott fejfákat Stan Ioan Patras népművész festette az 1930-as évektől. A népművésznek a faluban emlékmúzeuma is vanA szaploncai vidám temető: az élénk színekkel és ironikus feliratokkal ellátott fejfákat Stan Ioan Patras népművész festette az 1930-as évektől. A népművésznek a faluban emlékmúzeuma is van


A Parlament (A Nép Háza - Casa Poporului): Nicolae Ceauşescu utasítására, Anca Petrescu tervei alapján építették a nyolcvanas években. Területe közel 65 ezer négyzetméter, téglalap alakú. Magassága 84 méter, a földfelszín alatt pedig 92 méteres mélységig terjed. Belső helyiségeinek összterülete 265 ezer négyzetméter, ezzel a világon a második legnagyobb a washingtoni Pentagon után. Térfogatát illetően a harmadik (2,55 millió köbméter) a Cape Canaveral főépülete és a Quetzalcoatl piramis után. 1996 óta a román parlament alsóházának (Képviselőház) székhelye.A Parlament (A Nép Háza - Casa Poporului): Nicolae Ceauşescu utasítására, Anca Petrescu tervei alapján építették a nyolcvanas években. Területe közel 65 ezer négyzetméter, téglalap alakú. Magassága 84 méter, a földfelszín alatt pedig 92 méteres mélységig terjed. Belső helyiségeinek összterülete 265 ezer négyzetméter, ezzel a világon a második legnagyobb a washingtoni Pentagon után. Térfogatát illetően a harmadik (2,55 millió köbméter) a Cape Canaveral főépülete és a Quetzalcoatl piramis után. 1996 óta a román parlament alsóházának (Képviselőház) székhelye.


Sarmisegetuza, az Orăştie-hegységben található dák fővárost i. sz. 106-ban rombolta le Traianus római császárSarmisegetuza, az Orăştie-hegységben található dák fővárost i. sz. 106-ban rombolta le Traianus római császár


Szeben történelmi városrésze az Evenimentul Zileiben található fotók alapjánSzeben történelmi városrésze az Evenimentul Zileiben található fotók alapján


Transzfogaras út: a Kárpátok déli vonulatának két oldalát köti össze egy 2000 méter magasan fúrt alagúton keresztül az 1975-ben épült 7 C jelzésű út. A Transzfogaras 1500 méter magasságkülönbséget küzd le 35 kilométeres nyomvonalon úgy, hogy közben a kezdőponttól a hágóig légvonalban nincs tizenöt kilométer sem.Transzfogaras út: a Kárpátok déli vonulatának két oldalát köti össze egy 2000 méter magasan fúrt alagúton keresztül az 1975-ben épült 7 C jelzésű út. A Transzfogaras 1500 méter magasságkülönbséget küzd le 35 kilométeres nyomvonalon úgy, hogy közben a kezdőponttól a hágóig légvonalban nincs tizenöt kilométer sem.

Közel állnak ahhoz, hogy a listára kerüljenek: a marosvásárhelyi Kultúrpalota, nagyváradi püspöki palota, a csíksomlyói barokk komplexum, gyulafehérvári vár és a kolozsvári Bánffy-palota.

Hét magyar csoda Romániában

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS