2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felfedezték a balkezességért felelős gént

K. M. K. M. 2007. július 31. 18:44, utolsó frissítés: 18:01

Nem suta többé, aki balkezes: a jobb kezüket használókkal ellentétben, agyuk hamarabb feldolgozza a kapott ingereket, és így reakciójuk is spontánabb.
Az Oxfordi Egyetem keretében működő Wellcome Trust Centre for Human Genetics központ egyik kutatócsoportja felfedezte a balkezesség kialakulásáért felelős gént.

A LRRTM1 elnevezésű gén kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy az agy mely része szabályozza az olyan funkciókat, mint a beszéd vagy az érzelmek.

Dr Clyde Francks projektvezető elmondta, a felfedezés azért fontos, mert ez az első lépés annak tanulmányozásában, hogyan alakult ki az agy aszimmetrikus felépítése.
A Molecular Psychiatry szakkiadványban megjelent tanulmány szerint a jobbkezes emberek bal agyféltekéje a beszédért és a nyelvért felelős, a jobb pedig az érzelmeket szabályozza. A balkezesek agyára ennek a funkcióelosztásnak a fordítottja érvényes, ezért a felcserélődésért pedig


az LRRTM1 gén a felelős.

A projekt munkatársai azt is bebizonyították, bizonyos esetekben ez a gén felel az olyan pszichés megbetegedésekért is, mint a skizofrénia, amelynek kialakulása az agy egyensúlyának a felbomlására vezethető vissza.

Bár éppen ez az asszimetriában lévő egyensúly felbomlása a egyik jellemzője a pszichoszomatikus betegségek kialakulásának, a balkezeseknek nem kell jobban aggódniuk, mint jobbkezes társaiknak: több tényező befolyásolja a skizofrénia kialakulását, és a balkezesek zömét elkerüli ez a betegség.

Noha még nem tudni pontosan, hogy milyen más funkciót befolyásol az LRRTM1 nevű gén, ez a felfedezés alátámasztja azt a korábbi feltevést, hogy az emberiség 10 százalékát kitevő balkezesek agya más beosztású, mint a jobbkezes egyéneké.

Egy tavaly megjelent ausztrál tanulmányban kimutatták, a balkezes embereknek gyorsabb az agyműködése, így hatékonyabbak reagálnak: a sporttevékenységek kivitelezésében, valamint a számítógépes játékokban a jobbkezeseknél színvonalasabban teljesítenek.

A neuropszichológiai tanulmány szerint ez annak tudható be, hogy a balkezesek esetében a két agyfélteke könnyebben mozgósítható,

gyorsabban áramlik az információ

közöttük, így hamarább feldolgozzák az ingerek sokaságát. Mint bebizonyították, a balkezesek másként viszonyulnak a beszélt nyelvhez és a tájékozódási képességeikben is eltérések mutatkoznak. A birminghami egyetem kutatócsoportjának vizsgálatai azt bizonyították be, hogy a balkezesek és a jobbkezesek másképp érzékelik a képi világot is.

A Nature Neuroscience kiadványban napvilágot látott tanulmányban közlik, miként jutottak erre a következtetésre. A kutatók bebizonyították, hogy egy erdő szemlélése során a jobbkezes embereknek a jobb agyféltekéje jön működésbe. Amikor az erdő egy fájára koncentrálnak, akkor a másik agyfélteke “kapcsol be”. A balkezesek agya ehhez képest fordítva működik.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS