2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Éld ki művészi hajlamaid, vagy lazulj kedvedre!

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. július 28. 10:58, utolsó frissítés: 2007. július 27. 21:30

Vizet okádó csatornarendszer, improvizált műhab-berendezés, zsonglőrök és egyiptomi halotti maszkok, no meg az árnyékban az idemenekült fesztiválozók: ez a művésztelep. #b#[félsziget]#/b#

“Árnyék van itt – ez a legjobb” – kacag Orsolya, amint a kövér gesztenyefa alatt a földön fekszik hatodmagával.

Háttérben egy absztrakt csatornarendszer és szökőkút kereszteződéséből előállított szerkezet köpi a vizet pár hosszúhajú fickóra. Odébb, a fák törzsére aggatott fotók és festmények előtt fiatalok tátják a szájukat.
Balra két lány azt találgatja, vajon tényleg stilizált kanapé az a hungarocellből faragott alakzat?

Arrább műalkotás születik, a festő komótosan még egy sárga csíkot ecsetel félkész mázolmányába. Körben falak gyanánt grafittik dobják fel a telep összképét.

Ebben a hőségben kellemesebb menedéket elképzelni sem lehet. A Félsziget egyik chill out-helyszíne vitathatatlanul az Artthing művésztelep.

A sátor alatt Izabella éppen kék festéket dolgoz bele egy lány hajába. Érdeklődöm, melyik a legmenőbb frizura idén?
„ A fiúk leginkább a teljesen színezett hajat kedvelik, kígyómintát, vagy különböző címer-alakzatot vágatnak a hajukba. A lányok rózsaszínre és kékre festetik hajtincseiket.

Mindenkinek az az első kérdése, hogy ugye, lemosható? Általában négy fürdőzést bír ki ez a festék, de volt, aki azt mondta, sárga tüskehaja tíz napig őrizte a színét” – mondja.
Odébb fadarabkák, véső, fakalapács. Népművészeti alapmotívumokat véstek legtöbben – kulcstartót, nyakéket készítettek – számol be István, aki középiskolás évei óta tanul faragni. Ő magyarázza el az érdeklődőknek, hogy kell bánni a fával.
Szemközt üvegkorsókra és hamuzókra virágdísz kerül: eredetibb, mintha valamilyen sör vagy cigimárka logója díszelegne rajtuk – véli Borbála.

„Képzőművészeket kértek fel a művésztelep szervezői, hogy a Félsziget idejére beköltözzenek a művésztelepre, és itt alkossanak valamit helyben. Hatan jöttünk el, itt az én helyem is – beszéli el Tudor, a képzeletből lángoló női portrét fest a vászonra.
Odébb egy táblán az áll, hogy zsonglőreszközök kölcsönözhetők. „ Van itt poi, virágbot és üveglabda. Hasznos a kézügyesség, de nem előfeltétel. Inkább lelkesedés és motiváció a fontos. Mi megmutatjuk, hogyan kell használni ezeket az eszközöket, bárki megtanulhatja” – bátorít a Budapest környékéről érkezett Cupi főzsonglőr, miközben egy üveglabdát egyensúlyoz a tenyerén. Majd elmondja, azért kezdett zsonglőrködni, mert nyugtatólag hatott rá a koncentráció, majd egyre több trükköt próbált elsajátítani.
A sátorban műhóból kivágott, vidám színekkel kifestett nyugágyon fekszik egy lány, akinek a medencecsontjára Nóra hennával kusza ábrát applikál. Mindenki absztrakt formákat szeretne különböző testrészeire festetni – míg a Félsziget lejár, addig kitart a body painting.

A művésztelepen ki-be áramlik a tömeg. A Félsziget programfüzetéből kiderül: röpke húsz perc alatt bárkinek megrajzolják élethű vagy kívánság szerint karikírozott portréját, de egyiptomi halotti maszkját is elkészítik. Mesterséges falakra grafittit rajzolhat, vagy pólót, zászlót kendőt festhet bárki, ha netán a telep hatására művészi hajlamokat fedezne fel magában.
Mikor távozunk, a telep hátsó felében felállított színpadon kábeleket húznak, hangfalakat tesznek-vesznek a művésztelepi önkéntesek. Koncert kezdődik hamarosan.


Fotók: Pál Edit Éva

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS