2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Félsziget: Ákos, a grandomán, Gogol, az őrült és a táncoló padlók

szerk. 2007. július 26. 13:47, utolsó frissítés: 13:44

#b#Éjfélre#/b# átveszi az uralmat a sör, a pálinka, az unikum, a bor. Ha részeg vagy, már csak a barna kislányok a menők. A Transindex első, sörkiborítós koncertélményei a fesztiválon.Mr Black

Miért van az, hogy egy adott közönségből általában a lányok kezdenek először táncolni? Miért van az, hogy a Gogol Bordellóra bulizók mind az én sörömet akarják kiverni a kezemből? Miért van az, hogy nem is bánom, ha kiömlik, a pohár utolsó egyharmada úgyis egyre inkább vízízű – vásároltam volna ásványvizet inkább, azt legalább annak is hívják, ami?Miért van az, hogy mikor tényleg nagynevű, a maguk műfajában igényes zenekarok nyomják Félsziget-szerte az ipart, éjfélre mégis átveszi az uralmat a sör, a pálinka, az unikum, a rum, a bor, és ennek következtében mindenféle műfajt lesöpörve győz a Kiskút, kereskeskút, és a benne a rengeteg barna lányok, akiknek a fiúi összekapaszkodva, röhögve, csapzottan és porosan vonulnak fel és alá, ígyhát jobb, ha eltűnsz az útjukból, mert különben ismét a söröd bánja?Ms White

Aki valaha életében látta színpadon a Tankcsapdá t, annak nem okozott semmilyen nemű meglepetést a debreceni csapat fellépése a Félsziget fesztivál első napján. A hajrázós, tomboló, fekete pólós közönségük sem változott tavalyhoz képest, talán csak egy évvel lett idősebb.

"Grandomániássá vált" – mondják azok a haverok, akik visszasírják az ezelőtt három évvel a Tusványoson koncertező Ákost: az öltönyben, kigyúrt mellkasán ezüstösen csillogó kereszttel inkább egy maffiózófióka képzetét keltő, sztárságát mélyen átérző előadó népes stábja két órai koncert után végül lerámolta több mázsányi felszerelését a színpadról, hogy helyet kapjon a programban következő csapat, a Quimby.

Eközben a Maros színpadon a Vamara redukálódott Vama Veche nemcsak nevét változtatta meg: a frontember, Tudor Chirilă fehér, sportos szerkója, napellenzős sapkája, sziporkázó fellépése inkább a rap valamely fenegyerekére emlékeztetett, amint a csapat ismert slágereit reggae-ritmusokra a közönség kíséretével nyomta.

Az első pár szám lejárta után a Weekend színpadon tucatnyi hangszerét immár behangolta a Quimby: kócos kis romantikus, játszi, de mégis szuperpontos hangzással dolgozó stílusukkal újból letaglózták a közönséget, aki csak akkor tett le a csapat visszakiabálásáról, mikor a koncert után a hangfalakból valamilyen cédéről lejátszott dal csendült fel.Ms Turqouise

Ülök a Zakuszkában (izé, a legújabb színpad sátrában), várom, hogy a fél kilencre beharangozott koncert elkezdődjék, de már fél kilenc, és még csak akkor kezdenek hangolni. Eltelik 25 perc, mire sikerül a hangszereket behangolni. Türelmetlen vagyok már, nade mikor aztán elkezdenek játszani, minden türelmetlenségem elmúlik. Latinot játszik a Mediterran Combo, Paco de la Lucía-t, Al di Meolat, ismert latino számokat, de egészes sajátos stílusban, és nagy lelkesedéssel.

A zenészek gesztusaiból egyértelműen érződik, mennyire szeretnek zenélni, és egy-két szám után az is világossá válik, hogy tudnak, nagyon, de nagyon tudnak. A kicsi, családias színpad előtt jó a hangulat, a közönség kezd beindulni, néhányan már táncolnak is. Mire mindenkinek a lábába menne a zene, a koncert végetér. Ráadás nincs, szorít az idő.Mr Green

A kezdőnapon egyből nagyocska bulival startolt a Félsziget. Volt minden, ami csak kell: Şuie Paparude, Gogol Bordello, Quimby, Pendulum, és még csak azokat soroltam fel, ahol én is jelen voltam. A Şuie – bár nem tartozik a kedvenceim közé – de mégis sokkal inkább bejött, az élő hangzás miatt.

Jól megmozgatták a közönséget egész buli alatt, de a fénypont mégis a slágerük, a Pentru inimi volt, persze utolsóként adták elő. Utána Gogol Bordello balkáni nyomulására ráztunk egyet. Színpadi jelenlétből jelest kapnak nálam, a pozitív energia csak úgy áramlott a színpadról.A Quimbys srácok is jól domborítottak és éjjel fél 2-kor is sikerült az embereket alaposan megmozgatniuk. Igaz, nem voltak széles néptömegek – inkább csak nagyobbacska rajongógyülekezetnek nevezném. Sajnos a koncert végéig nem tudtunk várni, ugyanis időközben a Kiss Arénában elkezdődött a Pendulum.

Mire hátraértunk, már jó nagy tömeg volt az Arénában és előtte egyaránt. Ezután következett csak az igazi buli... A tömeg egy emberként vibrált a pörgős drum’n’bass ritmusokra. Még az is táncolt, aki tulajdonképpen csak egyhelyben állt, mivel az Aréna padlója ütemes függőleges mozgást végzett a tomboló tömeg hatására. Ezután már csak egy kérdés maradt számomra: hogyha már első nap ilyen magasra tették a mércét, tudják is tartani a szintet?


fotók: Kassay Réka

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS