2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Leállították az engedélyek nélküli út építését. Băsescu perel

szerk. 2007. július 16. 17:36, utolsó frissítés: 17:26

#b#DN 66A#/b# – a Retyezát Nemzeti Parkot kettévágó országút az államfő szíve csücske. A környezetvédelmi minisztérium leállíttatta a munkálatokat, de azok folytatódnak. Băsescu pedig pereli a minisztériumot.

A 66-os országos út, amelyet a román média és köznyelv egyaránt Băsescu útként emleget, 1999-ben kezdett épülni az akkori szállításügyi miniszter, vagyis Traian Băsescu kezdeményezésére. Az út régi erdei utak nyomvonalán haladva kötné össze Petrozsényt Herkulesfürdővel. Az építkezés szünetelt 2002 és 2006 között, a Năstase-kormány idején, de Băsescu hatalomra kerülése után folytatódott.

<i>Felirat: hamarosan csak a játékboltokban</i>Felirat: hamarosan csak a játékboltokban

A környezetvédelmi minisztérium közleményéből kiderül: a 66 A országos út Câmpu lui Neag – Câmpuşel, valamint Câmpu lui Neag – Cerna útszakaszok modernizálási és terjesztési projektjére vonatkozó hatástanulmány értékelése folyamatban van. Mindkét szakasz


nemzeti parkokon vág át,

amelyek bekerülnek a Natura 2000 hálózatba is, amely az európai természetvédelmi területeket tartalmazza. Az egyik a Retyezát Nemzeti Park, a másik a Domgled – Cserna Völgye Nemzeti Park, amelyek azért válnak majd a nemzetközi természetvédelmi hálózat részévé, mert igen fontosak a terület természetvédelmi állományának szempontjából.

Minthogy a parkokon áthaladó munkálatok, bármilyen jellegűek is, veszélyeztetik az ottani élővilágot, elkezdésükhöz szükséges az érintett környezetvédelmi intézmények engedélye – szögezi le a minisztérium. Az első útszakaszon elvégzett munkálatokra a Gyulafehérvári Környezetvédelmi Ügynökségnek, a második útszakaszon elvégzett munkálatokra az Országos Környezetvédelmi Ügynökségnek kell engedélyt adnia.


A környezetvédelmi engedély elengedhetetlen

a munkálatok elkezdéséhez szükséges építkezési engedély kiváltásához. A környezetvédelmi engedély kiadására a parkok tudományos tanácsainak jóváhagyása és a parkok igazgatóságainak beleegyezése hiányában nincs lehetőség. A tudományos tanácsok, amelyek megadják a jóváhagyást, függetlenek a parkok igazgatóságaitól és az állami közigazgatástól.


Az építkezést megrendelő, Temesvári Regionális Utakért és Hidakért Felelős Hatóság az első útszakaszon zajló munkálatokra eddig még nem kapta meg sem a Retyezát Nemzeti Park tudományos tanácsának jóváhagyását, sem a Gyulafehérvári Környezetvédelmi Ügynökség engedélyét. Annak ellenére, hogy ők ennek tudatában voltak, egészen addig folytatták a munkálatokat, amíg a Környezetvédelmi Őrség a törvény áthágása miatt meg nem büntette őket – tájékoztat a minisztérium.

Az Adevărul azonban másképp tudja: mai lapszámukban arról számolnak be, hogy a 66-os úton


jelenleg is dolgoznak,

és állításukat fotókkal illusztrálják. Eközben az államfő múlt héten beperelte a környezetvédelmi minisztériumot a munkálatok akadályoztatásáért. Mindezek az események elég visszásnak tűnnek, tekintve azt a 30 milliárd eurós támogatást, melyet Románia az Uniótól kap, hogy EU-konform piacot, infrastruktúrát építsen ki – reagált az eseményekre Korodi Attila, a tárca minisztere Tusnádfürdőn.

A kormány figyelmét a Greenpeace és a WWF hívta fel az engedélyek nélküli munkálatokra még tavaly ősszel. A Greenpeace néhány napja egy nyílt levelet is megjelentetett, amelyben az államfőtől azt kérték, ne támogassa ezt a tervet, a kormányfőtől pedig azt, hogy személyesen járjon közben a munkálatok leállításáért. A szervezet nemzetközi téren is lobbizott: az Európai Bizottság az osztrák Greenpeace-nek küldött levelében aggodalmának ad okot a megfelelő hatástanulmány nélkül végzett munkálatok miatt. A környezetvédelmi aggályok mellett komoly érv az is, hogy


az útra egyszerűen nincs szükség:


létezik egy Zsilvölgyén átvezető út, amely összeköti Petrozsényt Herkulesfürdővel. Dézsi Attila, Hunyad megye alprefektusa más véleményen van: ez a tranzitút felmérhetetlen hasznot hozna; jelentősen növelné a turistaforgalmat, és hozájárulna az infrastruktúra korszerűsítéséhez – nyilatkozta az Adevărulnak.

Az úttal kapcsolatban az a legnagyobb aggály, hogy teljesen elzárná az állatok járását: több útszakaszon 2-3 méterrel emelkedik a talajszint fölé, ami lehetetlenné teszi, hogy a vadállatok átjussanak egyik oldalról a másikra. Megoldási lehetőségek természetesen vannak: az Adevărul úgy tudja, hogy a tervekben szerepel egy tucatnyi kisebb-nagyobb aluljáró építése, de kérdéses, hogy az állatok (főleg a kétéltűek) fogják-e ezeket használni. A kétéltűek számára bizonyos útszakaszokon védőháló kifeszítésére lenne szükség, amely megakadályozhatná, hogy a párzási időszakban


az útra tévedjenek.

Az építkezést megrendelő temesvári regionális utakért felelős hatóság, valamint a környezetvédelmi minisztérium és a Retyezát Nemzeti Park képviselői közti utolsó, június 22-ei találkozón a fent említett hatóság felvázolta az első, környezetvédelmi előírások betartását érintő lépéseit. Elmondták, hogy építenének három felüljárót, és emellett még átjárókat helyeznének el az állatok számára. Az autók parkolására és megállására külön helyet biztosítanának majd. A Retyezát Nemzeti Park tudományos tanácsa kiegészítéseket kért, valamint a vidék urbanisztikai tervének elkészítését, amely kötelező a tudományos jóváhagyáshoz.

A párbeszéd eszközei azonban nem tűnnek elég hatásosnak, sőt, a büntetések sem: Băsescu perel, az építkezés pedig folytatódik.

összeállításunkat a Greenpeace DN66A-ellenes kampányának plakátjaival illusztráltuk

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS