2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bébi-mamut génjeit akarják reciklálni

K. M. K. M. 2007. július 16. 10:20, utolsó frissítés: 2007. július 14. 11:44

A hiányzó farok, DNS-varázslat és mamutszőr az interneten. A tudósok szerint az Észak-Nyugat Szibériában kiásott bébi teteménél jobb állapotban fennmaradt maradványra nem bukkantak eddig.
A hat hónapos nőstény borjat az Oroszországhoz tartozó Yamal félszigeten fedezték fel. Becslések szerint tízezer évvel ezelőtt pusztult el.

A lelőhelyéről elnevezett mamutot, Yamalt hamarosan Japánba, a tokiói Jikei egyetemre küldik, ahol tüzetesebb vizsgálatoknak vetik alá. A vizsgálatokat, amelyek során a belső szerveket is tanulmányozzák. a Naoki Suzuki professzor vezette kutatócsoport végzi.

Az állat ormánya és szemei sértetlenül maradtak fenn, emellett némi szőrzet is maradt a testén. Az ötven kilogrammot nyomó tetem 130 centiméter magas, a többi nagy testű állattal együtt az utolsó jégkorszak idején pusztult el.


A tetemet egy rénszarvaspásztor, Yuri Khudi fedezte fel idén májusban a Yuribei folyó mellett, Yamal-Nenets autonóm területen.


A hiányzó farok

Múlt héten szakértők nemzetközi küldöttsége gyűlt össze Salekhardban, a lelőhelyhez közeli kisvárosban, hogy előzetes vizsgálatot hajtsanak végre a mamutborjún.

Alekszej Tikhonov, a küldöttség egyik tagja, az Oroszországi Tudományos Akadémia Állattani Intézetének igazgatóhelyettese elmondta, az egyébként ép tetemről csak a farok hiányzik. Hozzátette, messzemenően a legértékesebb maradvány, amelyet valaha is leltek, hiszen a hirtelen fagyásnak köszönhetően kiváló állapotban maradt fenn.

Larry Agenbroad, az Egyesült Államok-beli Dél-Dakotai Hot Springs mamutkutató intézet vezetője szerint bármilyen állapotban levő bébi mamut ritkaságszámba megy, tudomása szerint csak három másik mamutborjút találtak eddig.

Mamut újratöltve?

Egyes tudósok abban reménykednek, hogy klónozáshoz használható DNS-mintát találnak a maradványok valamelyikében, így életre kelthetik az évezredek óta kipusztult mamutokat.

Dr. Agenbroad reménye eddig nem teljesedett be: az 1997-ben, ugyancsak Szibériában talált mamutból nem sikerült a klónozáshoz megfelelő DNS-mintát nyerniük. A genetikusok biztosították őt, amennyiben sikerül a mintát megszerezni, 22 hónapon belül bébi mamut születik majd. A nehézségek ellenére a tudós derűlátó: szerinte idő kérdése, míg megtalálják a megfelelő genetikai információt.


A mamutok feltámasztására

két lehetőséget gondoltak ki a tudósok: az egyszerűbb megoldás szerint a DNS-mintát a mamutok egyik közeli rokonának, az ázsiai elefántnak a petesejtjébe injekciózzák. Ebben az esetben a klón csupán egy hibrid lehet, hiszen életképes mamutból származó petesejtet nem találhatnak.

Azonban a szakértők azon gondolkodnak, miként lehetne létrehozni egy igazi mamutot: megpróbálhatják a mintát egy, a genetikai információjától megfosztott petesejtbe ültetni.

Dr. Agenbroad amiatt aggódik, hogy nem találják meg a használható példányt a kereskedők miatt, akik a mamutoknak nemcsak az agyarával, hanem a szőrével, bőrével és egyéb testrészeivel üzérkednek. Így egyre kevesebb mamuttetemhez férhetnek hozzá a tudósok.

A feketézők szép összegeket nyernek az illegális kereskedés nyomán: a vásárlók általában dúsgazdag gyűjtők, akik nem sajnálják pénzüket egyedi darabokra költeni. Kezdetben csak a mamutagyarat keresték, most már az állat minden testrésze érdekli a vevőket.


Léteznek maradványeladással foglalkozó szájtok,

ahol egy hüvelyknyi mamutszőrt 50 dollárért bárki megvásárolhat.
Bár a törvény szerint a mamutmaradványok az orosz kormány tulajdonát képezik, igazából senki nem figyel ennek a rendeletnek a betartatására.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS