2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hosszabbítással még egy hétig látogatható a Munkácsy-kiállítás

B. D. T. kérdezett:B. D. T. 2007. július 10. 16:06, utolsó frissítés: 13:35

Nagybányai esztergályos, német génsebész, marosvásárhelyi háziasszony, sepsiszentgyörgyi dédnagyapa: a Csíki Székely Múzeum kiállítását eddig ötvenezren nézték meg.
Két nappal meghosszabbítjuk a csíkszeredai Munkácsy-kiállítás nyitva tartási idejét – tájékoztatta a Transindexet Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója. A tárlat így július 17-én, kedden 21 órakor zárja kapuit.


Mi volt a fő érv amellett, hogy végül meghosszabbítják a kiállítást?

GY. ZS.: – Már tavaly novemberben, a kiállítás időtartamának megállapításakor egy hetes hosszabbítással számoltunk, ugyanis a vándorkiállítás eddigi tapasztalatai azt mutatták, hogy mindenik helyszínen a potenciális látogatók zöme a végére halasztja a kiállítás megtekintését. Magyarán: a tárlat nyitvatartása utolsó harmadában “jön meg” a látogatási kedv.
Akkor miért csak két nap?

– Vándorkiállítás lévén, a következő helyszín Munkácsy Mihály és Pákh Imre szülővárosa: Munkács. Számolni kell szervezési, kiállításrendezési nehézségekkel (dombtetőn levő vármúzeum, zömmel ukrán anyanyelvű munkatársak, EU-n kívüli ország), illetve protokolláris szempontokkal, nevezetesen a politikusok zsúfolt programjával. Végül a munkácsi megnyitó időpontja túl közel rögzítődött a mi zárásunkhoz, ezért nem áll módunkban több napot hosszabbítani.


Ma elérték az 50.000-es bűvös látogatószámot. A megnyitón elhangzott, hogy körülbelül ennyi érdeklődőre számítanak. Elégedett a látogatottsággal? Mi az a maximális látogatószám, amiben most titokban reménykedik?

– A megnyitón többféle számbeli prognózis, elvárás is megfogalmazódott, mindenik nagy számokról szólt. A magam részéről az ötvenezerrel teljes mértékben elégedett vagyok, szerintem megközelítjük a hatvanezret. A mennyiségi mutatókon túlmenően a Munkácsy megaprojekt legnagyobb hozadékának azt tartom, hogy sikerült megszólítani és mozgósítani az erdélyi magyar művészetkedvelő társadalmat. A nyilvánosság különböző szintjein tematizálódott Munkácsy, aki nem szereti, az is beszélt róla (lásd A Hét, ill. Béfé blogja).Természetesen senkitől sem lehet elvitatni a jogot, hogy kritikusan közeledjék Munkácsy művészetéhez, de az elsöprő többség számára katarktikus élményt jelentett a tárlat megtekintése. Vendégkönyvünk sokezer bejegyzése alapján állítom: az erdélyi magyarság kulturális identitásának jól artikulált elemét képezi Munkácsy művészete, tömegek nyilatkoztak arról, hogy életük álma teljesült.


Amikor szervezni kezdte a kiállítást, mi volt a legmerészebb becslés a látogatottságot illetően? Ki lehet-e mondani azt a szót, hogy “rekord”?

– Több tekintetben is kimondhatjuk, noha a kultúra területén nem szívesen használjuk ezt a szót. Erdélyi vonatkozásban előzmény nélküli, hogy egy szűkebb értelemben vett kulturális produkció ennyi érdeklődőt vonzzon. A napi látogatottságot illetően is említhetek nagy számokat: az elmúlt hétvégén két nap alatt 5700 személyt fogadtunk. Vendégkönyvünk bejegyzései alapján több mint 500 településről érkeztek látogatók Erdély minden részéből. Nagybányától Aradig, Temesvártól Besztercéig sokan nyilatkoztak arról, hogy nemhogy Csíkban, de Székelyföldön is most járnak először.

Nincs annál nagyobb elégtétel, mint amikor gyerekzsivajtól hangos a múzeum udvara, vagy amikor látogatók százai lépnek ki könnyekig meghatódva a kiállítótermekből. Szerintem ez az igazi hozadéka Munkácsynak.


Naponta hányig lesz nyitva az utolsó héten a múzeum? Gyakorlattá válik, hogy éjfél utánig is nyitva tartanak?

– Az erdélyi Munkácsy-kiállítás a nyitvatartás tekintetében is egyedi vállalkozás. Nincs tudomásom olyan múzeumról, amely a hét minden napján 12 órán át fogadná a látogatókat, 10 napon át pedig éjjel 1 órakor zárna.


Az utóbbi napokban milyen volt a napi nézettség?

– A napokban 1500 feletti a látogatottság, hétvégén jóval magasabb. Itt jegyzem meg, hogy a napokban várjuk a vándorkiállítás eddigi tíz helyszínének összesített, 800.000-dik látogatóját.


Hogyan lehetne leírni a tipikus tárlatlátogató profilját (értelmiségi/nyugdíjas/diák/stb.)?

– A magam számára már a megnyitó előtt felvázoltam a tipikus látogató profilját, és bejött: 3 éves, 20 éves, 40 éves, 50 éves, 60 éves, 80 éves; csíki óvodás, kolozsvári egyetemista, nagybányai esztergályos, német génsebész, marosvásárhelyi háziasszony, sepsiszentgyörgyi dédnagyapa; nyugtalan, okoskodó, megelégedett, meglepődött, elérzékenyült, sugárzó arcú.Sikeresnek ítéli-e a kiállítást népszerűsítő médiakampányt?

– A reklámstratégián – melynek része a médiakampány is – több hónapot dolgoztunk, igyekeztünk mindent megtenni a széleskörű tájékoztatás érdekében. A sikerességről az embereket kell megkérdezni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS