2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Petőfi Csarnokban kísértett a Type O Negative

Balázs D. Attila 2007. július 10. 13:23, utolsó frissítés: 13:18

Egy új zenei dimenzió: sötét, depresszív, szerelmes és kegyetlen. A brooklyni #b#végzet-metál#/b# kvartett Magyarországon koncertezett, az új évezredben először.
A lovemetál királyaira különös módon egy hajdani hegyikerékpáros lap, a Mountain Bike Action Hungary hívta fel a figyelmem több, mint tíz évvel ezelőtt. Ha jól emlékszem, valami olyasmit írtak a lemezajánlóban, hogy a zenészek lassú doom metált játszanak, a tüzes szövegek pedig többnyire nőkről íródnak, persze a T.O.N.-ra jellemző imádlak-utállak-kinyírlak stílusban.

Hogy nagyváradiként nem csak én tartozom erdélyi tisztelőikhez, azt jelzi, hogy a Petőfi Csarnokbeli szereplés után találkoztam révi és kolozsvári rockerekkel is, akikkel végre lehetett komolyan tárgyalni a brooklyni mesterekről. Eszmecserénk közepette Johnny Kelly (dob) és Kenny Hickey (gitár) tőlünk pár méterre, éppen néhány üveg sör mellett vezette le a koncert fáradalmait.


A tagok közvetlenségét bizonyítja az is, hogy miközben a szervezők biztosítottak, nemhogy interjúra, de autogramkérésre sem lesz lehetőség, Kelly, Hickey és a billentyűs Josh Silver a PeCsa sörözőjében állták a sajtósok rohamát fellépés előtt. A rocktörténelem egyik meghatározó dobosa, Johnny Kelly épp szabad préda volt, mikor odaléptem hozzá. Elmondtam, hogy egy erdélyi portáltól jöttem és megkérdeztem, hogy van-e tíz perce. Természetesen, fáradj be az irodámba – azaz a korsó mellé, jött a válasz.
Hirtelen lövésem se volt mit kérdezzek az ikontól, olyan sebesen jött az alkalom, de belevágtam. Kiderült, hogy a mostani turné az eddigi legnagyobb vállakozása a Type O Negative-nak, mert Európa olyan tájaira is várják őket, ahol még sosem jártak. Johnny Kelly ráadásul olasz és ír gyökerekkel bír, Josh Silverben szláv vér csörgedez, az énekes Peter Steele családfája pedig Oroszországig nyúlik, így meglehetősen otthon érzik magukat.


Romániát ezúttal nem érintik, de „Transylvania”-ba szeretnének eljutni. Teszem hozzá, az erdélyi imázsnak ez nem is jönne rosszul a jövőben, mert a Transylvania szó épp eléggé misztifikált a külföldi rockerek és a zenekarok között. Erre már kissé rájátszottak a nagyszebeni ArtMania fesztiválon, viszont ott is Romániát köszöntötték a zenekarok és nem a „Drakulás” Erdélyt. Lelki szemeim előtt ott lebeg a (még most sem létező) Erdélyi Turisztikai Iroda óriásplakátja, amelyen a Type O Negative pózol valamelyik várunkban, hátuk mögött kedvenc leszbikus kórusukkal, a Bensonhoist Lesbian Choir csapatával, a szlogen pedig Type O-san lehetne ez: Visit Transylvania, the Wolf Moon’s Land!


A Borat című film kazahsztáni himnuszára indított a négy fekete angyal, sejtelmes, zöld színpadi fényjáték közepette. Aztán jött a Love You to Death, a Christian Woman, a Black No. 1., hogy csak a legismertebb nótákat említsem.


A Type O Negative zenészei elemükben voltak, pedig szinte minden napra jutott fellépés a bandának. A gótikus cicák álmán, a kétméteres Peter Steele-en viszont már látszottak a kimerülés jelei, a sápadt arc, a lelassult mozdulatok, mintha külsőre azonosult volna azokkal a mentális problémákkal küszködő alakokkal, akiket gyakran megénekel.


Steele nyomottságán igazából nem csodálkoztam, mert nemrég elhunyt az édesanyja és a Dead Again turné előtt volt némi összetűzése a rendőrséggel is, aminek pár nap börtön lett a vége. Persze, hogy nőügy miatt. Az énekes korábban úgy fogalmazott, hogy nem szeret verekedni: sokkal inkább dulakodós fajta.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS