2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagy Fal és jordániai romváros a világ hét új csodája közt

szerk. 2007. július 09. 13:41, utolsó frissítés: 13:26

További befutók a brazíliai Megváltó Krisztus, a Machu Picchu, a mexikói Chichén Itzá, a Colosseum és a Tádzs Mahal.


A kínai Nagy Fal, a jordániai Petra romváros, a brazíliai Megváltó Krisztus szobra, a perui Machu Picchu, a mexikói Chichén Itzá, a római Colosseum és az indiai Tádzs Mahal lett a modern világ hét csodája.

Mindezt szombat este jelentették be a lisszaboni Luz stadionban tartott ünnepségen. Az újkori hét világcsodát 100 millió, interneten és mobiltelefonon leadott szavazat alapján választották ki a világ 21 műemléke közül.


A hét új világcsoda kiválasztását Bernard Weber svájci üzletember és filmproducer kezdeményezte azzal a céllal, hogy kiegészítsék az ókori világ hét csodájának listáját. Ezen az epheszoszi Artemis-templom, Szemirámisz babiloni függőkertje, Mauszólosz síremléke, a halikarnasszoszi Mauszóleion, a rhodoszi Kolosszus, az alexandriai világítótorony, az olimpiai Zeusz-szobor és a gízai nagy piramis szerepelt. Közülük napjainkig


csak Kheopsz piramisa maradt fenn.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális szervezete (UNESCO) elhatárolódott a kezdeményezéstől mondván, hogy a svájci New 7 Wonders Foundation magánkezdeményezése csak azoknak a véleményét tükrözi, akik rendelkeznek internet- és mobiltelefon-hozzáféréssel. A szavazás kapcsán továbbá azt kifogásolták, hogy az semmiképpen nem járul hozzá az így kiválasztott látványosságok megőrzéséhez.

>> Kolozsvári hét csoda: Nekünk is van piramisunk, tornyunk és ősi városmaradványunk >>

További kritikák arról szóltak, hogy a 2006. január 1-én szavazásra bocsátott, 21 építményből álló válogatás nélkülöz minden tudományos alapot; az egyiptomiak sértésként értelmezték, hogy a gízai piramisra is lehetett szavazni, a brazil telefontársaságok kampányt indítottak Vote no Cristo (Szavazz Krisztusra) címmel: a telefonos szavazatokért nem kellett fizessenek a felhasználók.

Kínában, a világ egyik legnépesebb és internetezők számát tekintve is egyik vezető országában a tudományos akadémia buzdított a Nagy Fal támogatására, azzal érvelve, hogy 2000 éve, amikor a görögök megnevezték a világ hét csodáját, a kínai építménynek nem volt esélye; rendkívül sajnálatos lenne, ha a kínaiak most is eljátszanák az esélyt.


Íme a szavazás nyertesei:


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS