2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kocsmadizájn: a fantáziátlanság ragályos

Kertész Melinda - Pál Edit Éva 2007. július 06. 14:02, utolsó frissítés: 2007. július 05. 21:33

Az eredmény? #b#Lesújtó.#/b# Székek, asztalok, vendégek, italok, pincérek... Magyar diákkocsmák dizájnját hasonlítottuk össze Kolozsváron.


Aki most látja először a kolozsvári magyar diákréteg által kedvelt kocsmákat, az a benyomása, hogy több-kevesebb kivétellel az egymás után megnyílt vendéglátó-ipari helyiségek működtetői egymásról másolták a koncepciót: az öt kocsma közül egyiknek van sajátos arculata.

Most megpróbálunk úgy tenni,
mintha mi nem ezekbe járnánk italozni, és most kritikusok leszünk.

Sztereotípiák: még mindig mindenütt vannak asztalok és székek. Többnyire barnák. A falon füst és festék keveréke, néhol színesebb verzióban. Tapétát egy helyen láttunk. És még mindig pohárban, üvegben szolgálják fel az üdítőt! Vizes, boros, sörös, pálinkás poharak, kerek hamuzók, négy fallal körbevett termek, fáradt, rosszul öltözött pincérek. Ráadásul sehol sem mondanak le az ősrégi undok szokásról: fogyasztás után benyújtják a számlát.A tipikus kolozsvári magyar kultkocsma régi, lehetőleg gangos polgári házban működik és rájátszik a rusztikus stílusra. Mit keres nagyanyám szilvaízes bödöne a kalaptartón és a szenes vasaló a sörcsap felett? Előbbi alternatív illemhelyként szolgálhat célozni jól tudóknak, utóbbival pedig finoman észhez lehet téríteni a kótyagos, illetlenül viselkedő vendéget.


Zsák a foltjátLámpaernyő és függöny készül a kávés zsákokból! Dédnannyó elájulna. Az Angyalokban (Aux Anges) láttuk először, aztán a frissen nyílt Bástyának is megtetszett az ötlet (bár lőrések esetében nem annyira funkcionális, ha előbb félre kell hajtani a függönyt). Jó minőségű brokátanyagok kerestetnek sürgősen!Az Angyalokban és az Insomniában láthatunk „becsületes” állólámpákat, a Krajczárban pedig utcai kovácsoltvas lámpa segít megtalálni a lépcsőfokokat. A Bulgakov tíz évvel ezelőtt még ultramodern minimalista lámpái kecses ívben barnították meg a falat, ráadásul sehogy se találnak a berendezés többi részével: sem az Thonet-székekkel, sem a vastag lábú, tömörfa asztalokkal.


Képtelenség a képzeletlenségMit tegyünk a sárga, füstös falakra? Keressünk egy művészpalántát, aki örül, hogy „tárlata” lesz és népszerűsítik. Vendégeink el lesznek ragadtatva tőle. A kulturális élmény elfeledteti velük az alapvető szükségletek kielégítésében mutatkozó hiányosságokat: az ital és a mosdó csapnivaló, a pincérek pedig sok esetben képzetlenek.Az Insomnia az egyetlen kivétel: befalazott nagybőgő, tömény állatszex, csupa szín, csupa báj. Óvoda óriásoknak.Az Angyalok mackós, kopaszodó, bajszos és nyelvnyújtogatós angyalkás freskói kedveskék, habár a dohányzás láthatóan nem tesz jót bőrüknek.


Fogas kérdés

A legtöbb kocsmában kevés a fogas. Jobb híján az öledben szorongatod vagy a széked hátára helyezed a kabátod, ezért e vendéglátóipari egységek rendszeres látogatóinak praktikusabb háromnegyedesnél rövidebb téli felsőt vásárolniuk.


Fekete dobozA hangosítás legtöbb helyen egy romos fekete doboz segítségével történik, amely a sarkokban éktelenkedik. A régi rádiók, pikulák, zongorák és különféle vonós hangszerek a kultkocsmák nippjeiként szolgálnak: funkciójuk semmi, a port időnként le kell törölni róluk.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS