2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Születőben az UH és a Csíki Hírlap Maros megyei klónja

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. július 05. 19:18, utolsó frissítés: 19:06

Ősszel indul az Udvarhelyi Híradó Kiadó Kft. új napilapja Marosvásárhelyen. A cél egy év alatt napi tízezer példány, főszerkesztő: Farczádi Attila.

Miközben az erdélyi magyar napilapok többsége nyíltan vagy titokban a példányszámok esése miatt siránkozik, az Udvarhelyi Híradó Kiadó Kft. egy év alatt második nagy befektetésére készül. A tavaly augusztusban indított Csíki Hírlap után idén őszre tervezik a Vásárhelyi Hírlapot.


Példányszámadás


Az idén 17 éves Udvarhelyi Híradó főszerkesztője, Jakab Árpád először vonakodik példányszámokat mondani, arra hivatkozva, hogy úgysem hinnénk el (a hazai piacon bevett szokás, hogy a nem auditáltatott lapok a valós példányszámnál többet mondanak – szerk.), de adatai szerint az UH idén júniusban napi 9758 példányban jelent meg (a téli átlaguk tízezer fölötti), míg a Csíki Hírlap napi nyolcezer körül mozog. A főszerkesztő szerint az udvarhelyi eladás jónak számít, viszont a csíki medencében több nagy település van, ezért jövőre 15 ezer példány eladását tűzték ki célul.

Az ősszel induló Vásárhelyi Hírlap az első héten ingyenes lesz (ahogy a Csíki Hírlap bevezetésekor is történt), ezért több példányt nyomnak belőle, de az egyéves tervben tízezres eladás szerepel. Ennél kisebb számban nem érdemes megcsinálni – mondja Jakab, figyelembe véve nem csak az eladásból és a reklámokból, hirdetésekből származó bevételt, hanem a lap súlyát, jelentőségét is.


Helyi és exkluzív tartalom

Mindhárom újságot a cég Fenyéd és Udvarhely között lévő saját nyomdájában nyomtatják, a terjesztés is elsősorban saját. Az a terjesztő, aki reggel 9-ig nem hordja ki a lapot, megrovásban részesül, ha többször késik, fizetéslevonás jár neki – vázolja a főszerkesztő.

Kérdésünkre, hogy a csökkenő példányszámok tendenciája ellenére hogyan tudnak sikeresek lenni a lapjaik, Jakab kifejti: több összetevő is segít ebben: a régi rendszerben indult lapokkal ellentétben meg tudják válogatni, hogy kivel dolgoznak; segít a saját nyomda és terjesztőhálózat; jól felépített marketingstratégia; illetve a helyi jelleg – minden rovatban a helyi hírek, témák dominálnak, az országos és nemzetközi témákat máshol is megkapja az olvasó.

Az induló lap anyagi hátteréről Jakab egyelőre nem nyilatkozik, mivel még nem véglegesítették a költségvetést.


Variációk egy témára

A Vásárhelyi Hírlap követni fogja az udvarhelyi modellt – jelenti ki Farczádi Attila, a lap leendő főszerkesztője. A lap célközönsége egyelőre a marosvásárhelyi lakosság, a távlati tervek azonban a közelebbi települések bevonásával is számolnak, a témáknál a vásárhelyiek mellett például Régen, Szováta történései is helyet fog kapni. A lap tartalmi részével 9-10 újságíró foglalkozik majd. Történtek már konkrét megkeresések, a gárda gerince megvan – mondja Farczádi, neveket azonban nem árul el.

A stáb a lap első megjelenése előtt másfél hónappal már munkába áll, és belső használatra szánt próbaszámokat adnak ki – a főszerkesztő fontosnak tartja, hogy a hivatalos indulásra már olajozottan működjön a csapat.

A lapterv szintén az UH-éhoz fog hasonlítani. Az arculat még nem alakult ki, az UH bukaresti designere, aki több központi napilap arculattervezésében vett részt, tegnap látogatott Marosvásárhelyre.

Két verzió létezik: az egyik, hogy találunk egy helyi jellegzeteséget, és e köré építjük a logót (tegnap ilyen jelképeket kerestünk), a másik, hogy egy, a városhoz nem kötődő logót vigyünk be a köztudatba – magyarázza a jövendőbeli főszerk.


Felbolydul a vásárhelyi média?

Farczádi Attila jelenleg a Gaga Rádió főszerkesztője és a Mediatica.ro felelős szerkesztője. A tavaly októberben indított Központ hetilap éléről leköszönt, miután elvállalta az UH-sok felkérését.

A Gaga vezetőségét is tájékoztattam a helyzetről; nagy szívfájdalommal hagynám ott a rádiós munkát – fogalmaz Farczádi, aki abban reménykedik, hogy sikerül olyan megoldást találni, hogy továbbra is dolgozzon vagy bedolgozzon a kereskedelmi rádiónak.

Farczádi nemet mondott a lapindítók első megkeresésére, és ebben jelenlegi vállalásai mellett a Népújságos kötődésének is része volt. „Én a Népújságnál kezdtem a szakmát, a sajtókollégiumi képzésemet is fizették, nekik köszönhetem azt, ami vagyok. Pont én legyek, aki az új szerkesztőséget létrehozom? De rájöttem: a Vásárhelyi Hírlapot velem vagy nélkülem is megcsinálják” – ecseteli tépelődését.

Kérdésünkre, hogy a Népújság számára mit jelent egy helyi napilap beindulása, Farczádi Attila kitérő választ ad. „Ez rajtam túlmutat; nem tudom bemérni, hogy ez mit jelent a Népújság, a Vásárhelyi Hírlap vagy a marosvásárhelyiek számára”. Jakab Árpád UH-főszerkesztő tapintatosan kifejti: nem mások ellen indulnak, van még szabad hely a piacon.

A Népújság főszerkesztője, Makkai János viszont szűkszavúan reagál: majd meglátjuk – mondja, és hozzáteszi: mi a piaci verseny hívei vagyunk, egyéb kommentárom nincs.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS