2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szexjelenetekből összevágott reklámfilmmel nyomul az EU

Kassay Réka 2007. július 04. 16:50, utolsó frissítés: 15:29

A nagy port kavart klippel az európai filmművészetet támogató alapot reklámozzák. Román reakció: az emberiség #b#megérett a világvégére#/b#. #b#[kommentekkel]#/b#

Erotikus jelenetekből összevágott reklámklippel promózza az EU azt a filmalapot, mely az európai filmművészetet hivatott támogatni. A film botrányt keltett az Európai Parlamentben, a netezők reakciója is szélsőséges.
A reklám

egy négy részből álló sorozat része, melyet a februári berlini filmfesztiválon mutattak be. Pikáns jeleneteket tartalmaz olyan díjazott európai filmekből, mint Jean-Pierre Jeunet-től az Amelie csodálatos élete, Fatih Akin török rendező drámája, a Fallal szemben; a Lány gyöngy fülbevalóval Peter Webbertől, vagy Pedro Almadóvar Rossz nevelése . A képeken a szexuális aktus különböző formái sorakoznak, képi allegóriákkal fokozva a ritmust és az intenzitást az előjátéktól az orgazmusig, nagyjából az Amelie képi stílusában.

>> A film megtekinthető itt >>

Az üzenet

nem csak az, hogy mindenki szexel, idős, fiatal, homokos, leszbikus, egyenként és csoportosan, kórházban és közvécében, hanem az is, hogy mindenki ezt szereti kukkolni. Lets go together! (Menjünk el együtt) - hirdeti kétértelműen a film szolgenje, miután a "mindenki egy hullámhosszon van" - típusú montázsra záróakkordként a mozinézők tömege van bevágva.
Elsőre furcsának tűnik,

hogy miért így reklámozza az EU a filmekre fordított támogatását, de figyelembe véve a másik három részt is, lehet benne logika. Az EU nemrég indított saját csatornát a EUTube néven a YouTube-on, melyen az eddigi, közös agrárpolitikáról és közbiztonságról szóló filmecskék nem örvendtek túl nagy népszerűségnek. A "film-szeretők szeretni fogják!" (Film Lovers Will Love This!) című filmecske viszont napi 20 ezer letöltést generál, és az eddigi napi 1350000-es nézettségével messze a leglátogatottabb a csatornán.


A másik három rész,

mely az öröm, a szomorúság és a barátság témájára készült, enyhítő körülmény azok szemében, akik nem a kizárólag nagykorúaknak ajánlott képeket kifogásolták, hanem a koncepciót kérdőjelezték meg. Ezek eleve nagyobb érdeklődésre számíthatnak a megosztott sajtóvisszhangnak és az aktív célközönségnek köszönhetően.
Szoft pornónak, a befizetett adók elherdálásának

minősítette a rövidfilmet Godfrey Bloom az euroszkeptikus brit Függetlenségi Párt részéről. Maciej Giertych, az EU parlamentjének konzervatív lengyel tagja egyenesen azzal vádolta meg a bizottságot, hogy promóciójához "erkölcstelen módszereket alkalmaz". Martin Selmayr, az Európai Bizottság szóvivője ezzel szemben felhívta rá a figyelmet, hogy "az Európai Unióban büszkék lehetünk az erős európai mozira". S a bizottság azzal védte kezdeményezését, hogy a videók elhelyezése az EUTube-on szinte semmibe sem kerül.


A román oldalakon felszólalók közel egyharmada

támadta a reklámot, nem csak az erkölcsre, hanem az egyházi tanításokra, a közeledő világvégére és a bűnök elburjánzására is hivatkozva. Egy kis - EU-szkeptikus - réteg pedig a szexuális cselekedetet az Unió erős, domináns államainak a csóró új tagállamokon elkövetett aktusára vonatkozó metaforaként értelmezte. A lengyelek amiatt háborodtak fel, hogy a képeken homoszexuális párok is láthatóak.
Így önmagában a filmecske

sem az európai filmművészetet, sem az EU imidzsét nem képviseli, azonban mint reklám, valószínűleg elérte a célját, legalábbis rövid távon. Felhívta magára a figyelmet, igaz, a film kapcsán elindult viták a moralitás, a társadalmi értékrend, az egyház, és (újból) a "jó-e nekünk a globalizáció?" irányába tolódtak el.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS