2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Viking hajón evez egy kutatócsoport a dán partoktól Dublinig

K. M. K. M. 2007. július 03. 19:53, utolsó frissítés: 18:01

„Visszatérnek a vikingek – készülj fel világ!” – rikkantotta el magát Carsten Hvid kapitány, mikor egy viking hajó, a #b#Glenadlough tengerének csődöre#/b# fedélzetére szökkent.

Hvid kapitány parancsait hatvanöt önkéntes teljesíti, akik arra vállalkoztak, hogy egy ezer éve elsüllyedt hajó másolatán, egy viking vitorláson a dán partvonal egyik kikötőjéből, Roskildeből az ír tengerpartig eveznek. Az expedíció a tervek szerint augusztus 14-ig fejeződik be.

A harminc méter hosszú, Havhingsten fra Glendalough (Glenadlough tengerének csődöre) nevezett hasonmásról azt tartják, a világ legnagyobb rekonstruált viking hajója. Alakja tökéletesen megegyezik az ezer évvel ezelőtt valószínűleg a mai Írország területén épített, a dán tengerpart mentén elsüllyedt, majd 1962-ben Roskilde fjordjából a felszínre hozott ősének formájával.A hatvanöt fős csapatnak nem lesz könnyű dolga: 1900 kilométert kell megtennie Dublinig, a viking életvitel megtapasztalása kedvéért pedig kizárólag evezőt használhatnak az utazás során – mivel az expedíció az egyre népszerűbb kutatási ág, a kísérleti régészet újabb fejezete.


Az eredeti vízialkalmatosság 1042-ben készült,

azt tartják róla, hogy megannyi, 1050 és 1060 között lezajlott angol-szász-normand ütközetnek a tanúja és kelléke volt. Akkoriban rengeteg dániai viking élt a mai Írország területén.

A kutatók kiderítették, hogy a hajót a tizenegyedik század végén nyelték el a Roskilde fjord hullámai, miközben a partokat védő legénység a norvégiai vikingek ellen harcolt.

A hasonmás építését hosszú procedúra előzte meg: 1998-ban 1:10-es léptékben összerakták a roncs nagyméretű makettjét, majd kipróbálták, hogy viseli a gyűrődést. A tesztek jól sikerültek, így 2000-ben elkezdődhetett a teljesen mérethű másolat építése.A munkában Feröer-szigeteki, norvégiai és Aland-szigeteki hajógyárak szakemberei is részt vettek, még a szerszámokat is vikingek által használtak mintájára gyártották le. Négy év alatt fejezték be a munkálatokat, 2004 szeptember 4-én vízre bocsátották a hajót. A hasonmás, amelyet hétezer vasszeg és szegecs felhasználásával körülbelül


háromszáz tölgyfából építettek,

óránként akár tizenöt-húsz tengeri mérföld, azaz harminc szárazföldi kilométer sebességet is képes elérni.

A hétvégén elkezdődött próbautazás nehézségeire komolyan felkészültek a projekt résztvevői: a biztonság kedvéért egy modern hajón egy egészségügyi- és mentőcsapat követi a viking bárkát, amelyen a GPS navigációs rendszeren és a radaron kívül más 20. századi műszaki felszerelés nem is található.

Az önkéntes viking-alakítók célja eljutni az utazás megszakítása nélkül Dublinba, a kitűzött időpontig, augusztus 14-ig. A tervek szerint az Északi-tenger viharos vizein hajózva, Skócia csücskét megkerülve érkeznek az ír városba.Legjobban az időjárás szeszélyeitől,

főként az esőtől és a hullámveréstől tartanak, hiszen „felmenőikhez” hasonlóan nekik is a fedélzeten, a szabad ég alatt kell majd aludniuk.

„Mindenekelőtt teszteljük a szerkezetet: kíváncsiak vagyunk, átvészeli-e a viszontagságos időjárást, és milyen a fedélzeten utazni, mert az éjszakák igazán hidegek szoktak lenni” – mondta a BBC-nek az egyik önkéntes, a 27 éves történész, Louise Henriksen.

Arra is fényt szeretnének deríteni, hogy a viking hajóknak hogyan sikerült hadseregnyi emberrel a fedélzeten legendásan hosszú útjaikat megtenni. Az önkéntes utazók a hajót a viking korszak szimbólumának és fennmaradása zálogának tekintik: remélik, az utazás során betekintést nyernek a harcos nép életvitelébe. A 46 éves dán önkéntes, Claus Oreskov meggyőződéssel vallja, még akkor is képesek kell legyenek a nehézségeket


túlélni és mosolyogni,

ha a nyakukba akár tíz órán keresztül zuhog az eső. Majd élcelődve hozzáteszi, mind különböző beállítottságú emberek vesznek részt az utazásban, akiknek az egyedüli közös vonása a zakkantság.

A „legénység” a BBC-nek hetente útinaplót ír, a honlapon a hajó pozícióját ábrázoló műholdas felvételek is megtalálhatóak lesznek.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS