2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy könyv, a poén és a penészgomba

K. R. 2007. július 02. 18:20, utolsó frissítés: 18:01

Nyelvtanfolyam kell a szakavatott nyaláshoz? Mi az a Darwin Fán Klub? És #b#miért pusztultak el a tonhalak?#/b# Recenzió Marosán Tamás frissen megjelent humoreszk-kötetéről.

Abszurd poénok és fapados színpadi humor terén nincs hiány a kolozsvári felhozatalban, a humoros irodalomban viszont egyedülálló Marosán Tamás Legyőztem az egészséget! című kötete. Bár a bemutatóról elmaradt a tervezett koporsós feltámadás-jelenet, a humoreszk műfaja életre kelt.

A könyv a fekete humort és a politikai humort ötvözi, mindezt a 30-as évek pesti kabaréjának stílusában – jellemzi a művet Bréda Ferenc a bemutatón - Bajor Andor, meg Sinkó Zoltán nyomdokait követve Marosán Tamás egy komoly munkát tett le az asztalra ebben a műfajban.

Ezúttal valóban nem csattanóra kiélezett viccekkel állunk szemben, hanem egy olyan típusó humorral, mely, a szerző kifejezését használva penészgombaként, más műfajokkal, szövegekkel együtt jelenik meg (horoszkóp, újságcikk, apróhirdetés formájában), szóviccekkel fűszerezve rámutatva a dolgok fonákságára, fanyar ízére.Marosán Tamás és Bréda FerencMarosán Tamás és Bréda Ferenc


A napló formába szervezett szövegek közül válogattunk:

– A mai világban már nem elég csupán az anyanyelv ismerete. Be kéne iratkoznom egy nyelvtanfolyamra. A legnagyobb ellenzéki párt vezetősége kötelezővé tette a következő választásokon induló jelöltjeik esetében a nyelvvizsgát. Az új szabályzat értelmében a képviselői mandátumot óhajtók legalább középfokon, míg a szenátusba pályázók felsőfokon kell nyaljanak.

– Városunkban megalakult az evolúció elméletét avlló személyek klubja. A klub tagjai hisznem Darwin evolúciós elméletében, azaz abban, hogy mi, emberek valamikor fákon éltünk. A szervezet neve: Darwin Fán Klub.

– Reflektorfényben a Szeret folyót sújtó környezeti katasztrófa. A tegnapi adatok szerint a Szeret ciánnal való szennyeződése következtében három tonhal pusztult el. Utólago értesülések nyomán kiderült, hogy a Szeret folyóban nem három tonhal, hanem három tonna hal pusztult el.– Kolozsvári kisnyugdíjas, elcserélem garzonomat házsongárdi sírhelyre. Komoly ajánlat esetén beadom a kulcsot.

– Dúl a gyermeknap. A kolozsvári iskolák elemi osztályaiban Nemcsak a húszéveseké a világ címmel tartottak szexuális felvilágosítást szakavatott belgiumi pedofilek.

– Lakásfelszámolás miatt eladók különböző bútorok, háztartási gépek, férj, feleség, gyerek.

Operaénekes, eladásra kínálom számat. Érdeklődni leheta Kolozs megyei Számvevőszéknél.

– Előbb vagy utóbb mindannyian rájövünk, hogy az ember értékes lény. Az utóbbi napokban Románia lakosságának lényegesen nőtt az önbecsülése. Nem csoda, hogy minden hazánkfia többnek érzi magát, mióta tíz százalékkal drágult a hús.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS