2019. szeptember 21. szombatMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meleg vízben fürödtek az őspingvinek

K. M. K. M. 2007. június 27. 17:54, utolsó frissítés: 17:24

Trópusi éghajlatot és déli tengerpartot kedvelő őspingvin csontvázát fedezték fel Peruban amerikai kutatók.
A mintegy harminchat millió évvel ezelőtt élő őspingvin maradványait a mai Peru területén találták. Az állat modern rokonaiétól eléggé eltérő külsővel rendelkezett: messzemenően nagyobb termetű, mint bármely eddig ismert élő, vagy már kipusztult pingvinfajta: másfél méter magasságával a valaha is a földön élő harmadik legnagyobb madár címét vívta ki magának.

Az őspingvin (jobbra), egy másik fajta őspingvin és az egyetlen, jelenleg Peru területén élő pingvinfajta (középen) méretei szembetűnően különböznekAz őspingvin (jobbra), egy másik fajta őspingvin és az egyetlen, jelenleg Peru területén élő pingvinfajta (középen) méretei szembetűnően különböznek


Előrenyúló koponyacsontja irdatlanul hosszú, lándzsaszerű csőrben végződött, viszont a tudósok nem tudták megállapítani, hogyan étkezett az ősmadár. A latinul Icadyptes salasi-nak nevezett pingvin mellett az összes, jelenleg élő faj törpének hatna: másfél fejjel magasabb lenne a császárpingvinnél is.

A jó állapotban fennmaradt csontvázra

Peru déli partvidékén, az Ica sivatagban találtak rá. Bár a felfedezést megelőzően a tudósok nem is feltételezték, hogy az egyenlítő tájékához ilyen közel éltek pingvinek, mégis úgy tűnik, a Icadyptes fajtához tartozó egyedek boldogan éltek melegebb éghajlaton azokban az időkben, amikor a Földön sokkal magasabb volt a hőmérséklet, mint napjainkban.

Természetesen a mai pingvinfajták közül sem alkalmazkodtak mindegyik a hideg övezet éghajlatához: az afrikai, vagy a Galapagos néven ismert pingvinek dél-antarktikai rokonaiknál sokkal jobban kedvelik a meleg vizeket. Ők azonban viszonylag későn szoktak hozzá a melegebb éghajlathoz – nem úgy, mint óriási méretű felmenőik, akiknek felfedezését most jelentették be a kutatók.


Icadyptes salasi lándzsaszerű csőre a perui utódának a csőréhez viszonyítva. A skála egy centiméretes. Icadyptes salasi lándzsaszerű csőre a perui utódának a csőréhez viszonyítva. A skála egy centiméretes.


„ A tudósvilágban eddig az az elmélet uralkodott,

hogy a pingvinek a Föld történetének két legnagyobb jégkorszaka után, a közelmúltban jutottak el az egyenlítőhöz közel eső tájakra.” - mondta a kutatócsoport egyik paleontológus tagja, az Egyesült Államok-beli Dr. Julia Clarke, az észak-carolina-i állami egyetem tanára.
Az első lehűlés körülbelül 34, az utolsó pedig 15 millió évvel ezelőtt következett be: az őspingvinek a két jégkorszak előtt két millió évvel trópusi éghajlaton éltek.

(forrás: bbc, hamilton spectator)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS