2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meleg vízben fürödtek az őspingvinek

K. M. K. M. 2007. június 27. 17:54, utolsó frissítés: 17:24

Trópusi éghajlatot és déli tengerpartot kedvelő őspingvin csontvázát fedezték fel Peruban amerikai kutatók.
A mintegy harminchat millió évvel ezelőtt élő őspingvin maradványait a mai Peru területén találták. Az állat modern rokonaiétól eléggé eltérő külsővel rendelkezett: messzemenően nagyobb termetű, mint bármely eddig ismert élő, vagy már kipusztult pingvinfajta: másfél méter magasságával a valaha is a földön élő harmadik legnagyobb madár címét vívta ki magának.Előrenyúló koponyacsontja irdatlanul hosszú, lándzsaszerű csőrben végződött, viszont a tudósok nem tudták megállapítani, hogyan étkezett az ősmadár. A latinul Icadyptes salasi-nak nevezett pingvin mellett az összes, jelenleg élő faj törpének hatna: másfél fejjel magasabb lenne a császárpingvinnél is.


A jó állapotban fennmaradt csontvázra

Peru déli partvidékén, az Ica sivatagban találtak rá. Bár a felfedezést megelőzően a tudósok nem is feltételezték, hogy az egyenlítő tájékához ilyen közel éltek pingvinek, mégis úgy tűnik, a Icadyptes fajtához tartozó egyedek boldogan éltek melegebb éghajlaton azokban az időkben, amikor a Földön sokkal magasabb volt a hőmérséklet, mint napjainkban.

Természetesen a mai pingvinfajták közül sem alkalmazkodtak mindegyik a hideg övezet éghajlatához: az afrikai, vagy a Galapagos néven ismert pingvinek dél-antarktikai rokonaiknál sokkal jobban kedvelik a meleg vizeket. Ők azonban viszonylag későn szoktak hozzá a melegebb éghajlathoz – nem úgy, mint óriási méretű felmenőik, akiknek felfedezését most jelentették be a kutatók.
„ A tudósvilágban eddig az az elmélet uralkodott,

hogy a pingvinek a Föld történetének két legnagyobb jégkorszaka után, a közelmúltban jutottak el az egyenlítőhöz közel eső tájakra.” - mondta a kutatócsoport egyik paleontológus tagja, az Egyesült Államok-beli Dr. Julia Clarke, az észak-carolina-i állami egyetem tanára.
Az első lehűlés körülbelül 34, az utolsó pedig 15 millió évvel ezelőtt következett be: az őspingvinek a két jégkorszak előtt két millió évvel trópusi éghajlaton éltek.

(forrás: bbc, hamilton spectator)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS