2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Barcelona újratöltve: ezúttal a pénzcsörgésre bicikliző szobrok

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. június 27. 17:34, utolsó frissítés: 16:52

#b#[fotóriport]#/b# Az utcai művészet kreatívabb is lehet, mint hogy valaki kiül a legforgalmasabb utcára aprópénzért gitározni.

A katalán fővárosban minden turista egyformán kezdi: megáll lefotózni az első épületet, amit meglát, mert annyira szép. Aztán a másodikat. És a harmadikat is. A városban nehéz csúf épületet találni, a forgalmasabb városrészeken pedig egyenesen lehetetlen. A lehető legmegfelelőbb környezet az előadó-, képző- és egyéb művészetek kibontakozásához.

>> Korábbi anyagunk - Barcelona: a város, amit simogatni kell >>

La Rambla: utcai performansz, élőszobrokPersze, tudjuk, giccs. De ezek a jelmezek akkor is fenomenálisak. Nemkülönben az alattuk rejtőző, csak pénzcsördülésre bemozduló alakok. Ami vicces: Barcelona legnagyobb sétálóutcáján az egyértelműen autentikus élőszobrok közé megpróbálnak mások is bevegyülni, többnyire ázsiaiak, sokkal gyengébb, fantáziátlanabb öltözékekben. Nem sok sikerrel. Az élőszobrok közt valódi Che Guevarra-szobor (ami másnapra nyomtalanul eltűnik), breaktáncosok, zenészek.Szobrok

Nem csak élő szobrokkal van tele a város, és most nem a szimbolikus Kolumbusz-szoborról beszélünk.


Pasage de Grácia: ahol Gaudin sétálunk

Ez az a hely, ahol a lámpaoszlopok egyben fotelek, itt van a modernisme nulladik kilométerköve, és még a járdát is Gaudi tervezte. A gyönyörű épületek többségébe luxusüzletek költöztek, de itt még a kivételnek számító McDonalds is alkalmazkodott, s nem ragaszkodott szokásos dizájnjához.


Güell-park: a sárkány meg az oszlopokon álló park

A parkba nem kell belépőt fizetnünk, és órákig bolyonghatunk. A milliós példányszámban árult szuvenír-Dracók miatt azt hihetjük, a park tele van sárkányokkal, pedig csak egyetlenegy van belőle.


Kirakatok: retrótól graffitiig

Közhelyestől az ultradizájnosig, hagyományostól az elképesztőig, és szinte mind tökéletesen illeszkednek a környezetbe.
Gótikus negyed: zenészek, táncosok

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS