2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Önként vállalt hajléktalanság

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. június 26. 17:51, utolsó frissítés: 16:09

Egymásra rakott bútorokon, háztartási kellékeken botladoznak a járókelők Kolozsvár belvárosában. A polgármesteri hivatallal szembeni #b#járdán tengeti életét már kilenc napja#/b# a kilakoltatott, idős Novac házaspár.


A történet: a görög katolikus egyház több mint tíz éve kapta vissza Monostori út 32. szám alatti, államosított ingatlanát, amelyben a nyugdíjasok laktak, jelenleg egy többszintes szociális intézményt építenek helyére.

Novac Gheorghe
-nek és feleségének áprilisban kézbesítették a felszólítást, amelyben az állt, június 15-ig hagyják el a lebontásra ítélt ingatlant. Cserébe a Cipariu téren több mint 12 éve épülő templom alagsorában kínált fel egy ugyancsak szoba-konyhás lakást a görög katolikus egyház a két öregnek.


„Immár negyedik alkalommal költöztetnek.

A templom most épül, az pedig zajjal jár. Hogyan lehetne nyugodtan élni ilyen körülmények között? – méltatlankodik lapunk kérdéseire válaszolva Novac. A hetvenedik évükön túl járó házaspár a tűző nap elől napernyő alá menekülve kilenc napja tiltakozik ez ellen a polgármesteri hivatallal szembeni járdán, egy olyan telek előtt, amelyen javában folyik az építkezés.

Majd elmeséli, hogyan jutottak az utcára: 29 évig laktak a görög katolikus egyház Deák Ferenc utcai államosított ingatlanában, de a műemléknek nyilvánított épületben a lakást nem vehették meg. Az ingatlan visszaszolgáltatása után 2005-ig az egyháztól bérelték a lakást, majd el kellett költözniük. Azóta már három alkalommal újabb és újabb lakhelyet jelöltek ki számukra.

„Nem tágítunk az utcáról, míg a görög katolikus egyházzal vagy a polgármesteri hivatallal bérleti szerződést nem kötünk” – jelentette ki Novac Gheorghe. Hozzátette, nem akar többé azzal a félsszel élni, hogy bármelyik pillanatban újból kilakoltathatják.

Az önkormányzat lakásügyi osztályának vezetője, Gheorghe Chirileanu múlt héten kereste fel a házaspárt.

Felajánlotta, öregotthonba helyezi a férfit

és az orvosi felügyeletre szoruló feleségét, aki a szív- és a cukorbaj mellett már többszöri bénuláson is átesett. Novac azonban elutasította a szerinte megalázó ajánlatot. Eldöntötte, ha az őszi fagy az utcán találja, akkor sem tágít. Addig is egykori szomszédaik nagylelkűségére számítanak, akik főtt étellel és ivóvízzel látják el őket.

Boros János, Kolozsvár alpolgármestere a Transindexnek elmondta, a polgármesteri hivatal tisztában van Novacék cseppet sem egyedi helyzetével.


„El kellene fogadniuk a görög katoliukus egyház ajánlatát,

annál is inkább, mert jelenleg a polgármesteri hivatal nem tud lakást biztosítani számukra. Nem ők az egyedüliek, akiket mostanában lakoltattak ki: további tíz család várja, hogy tető kerüljön a feje felé. Régi probléma ez, amellyel az önkormányzat folyamatosan szembesül. 1996-ban, az ingatlan-visszaszolgáltatási törvény elfogadásakor azt is szabályozni kellett volna, hogy mi történik azokkal az emberekkel, akik az utcára kerülnek” – vázolta a helyzetet Boros János.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS