2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kis éji metál: képes riport egy erdélyi rockfesztiválról

Balázs D. Attila 2007. június 25. 14:37, utolsó frissítés: 14:28

Három napra feketébe öltözött Nagyszeben. A kulturális fővárost ellepték a rock, a doom, a gothic és a death metal-rajongók az ArtManián, ahol a #b#Gathering#/b# volt a sztár.A Nagyszeben – Európa kulturális fővárosa 2007 projekt keretében, június 15-17. közt megrendezett rendezvényre a fekete sereg már kora délután kezdett szivárogni az ArtMania fesztiválra.

A fesztivál első napján értesültünk arról, hogy a német Haggard lemondta a fellépést, mert a billentyűsük eltörte a kezét és helyettük a hazai Cargo ugrik be. De a pénteki nap igazi sztárja kétségkívül a liverpooli Anathema volt.

Tegyük hozzá, hogy az Anathema már járt Romániában 1994-ben. Elárulták, hogy jó barátságban vannak a Gathering zenészeivel és a My Dying Bride tagjaival is régen találkoztak. A szebeni kiruccanást követően az athéni Rockwave fesztiválon lépnek fel ismét együtt a My Dying Bride-dal, ahová meghívást kapott többek között a Metallica, Chris Cornell és a szépemlékű Europe is.

Időközben megjelent Vincent Cavanagh is, a banda frontembere, frissen mosott hajjal Duncan Pattersonnal (ex-Anathema), s az autogramosztogatás után nyakukba is vették a várost. Megjegyzem, egy testőrt sem láttunk a fesztiválon szereplő zenészek társaságában.
Az Altar, a Celelalte Cuvinte és a Cargo után állt színpadra a Cavanagh-klán. „Bună seara, Romania ! We have waited for so long...” – üdvözölték a rajongókat. A szebeni főtér akusztikájának köszönhetően kiváló volt a hangzás, legalábbis minket teljes mértékben kielégített, akárcsak az 5000 fős tömeget, amely nem egyszer együtt énekelte a számokat Vincentékkel:
Másnap némi kavarodás volt a Gathering és a Within Temptation sajtótájékoztatóját illetően, így sikeresen lemaradtunk róluk, s csak némi privát csevelyre, és fényképezkedésre futotta a tagokkal. Anneke van Giersbergen, a Gathering csengő hangú énekesnője csak a backstage-en bukkant fel, Sharon den Adelt (Within Temptation) pedig az ArtMania sajtóreferense, Sonia Lodi rabolta el előlünk, amit persze sosem bocsátunk meg neki.

A Kultours információs irodában futottunk össze a két hobbitszerű Gathering-taggal, Frank Boeijennel (szintetizátor) és Hans Ruttennel (dob). A My Dying Bride sem menekült. Addig ácsorogtunk az Atrium előtt, míg megjelent három setét angyal.

Aaron Stainthorpe (ének), Andrew Craighan (gitár) és Hamish Glencross (gitár) képviselte a zenekart a sajtótájékoztatón. Aaron, a frontember melankolikus képpel (vagy inkább másnaposan?), veretes british english-sel válaszolt a kérdésekre, míg a két csapattag majd’ kicsattant a derűtől. És az angol metál-legendák közelségétől láthatóan lebénultak a sajtósok.Glencross, a doomdeath-uralkodók egyike időnként a mélybe taposta a My Dying Bride dark-imázsát mosolygós arcával. Szántszándékkal nem kapcsoltam be a vörösszem-effekt szűrőt a fényképezőgépen, s még úgy is egy jópofa, kissé szőrös óriásbébi jelent meg a képen.


Aaronék előtt a Tarot lépett fel Marco Hietala, a finn Nightwish basszeresének vezényletével, de tőlük alig hallottunk valamit, mert egy pizzázóban rekedtünk a gyatra kiszolgálás miatt egy magyarországi csoporttal.
A Gatheringre becslések szerint már 8000 ember váltott jegyet. A hátborzongatóan tökéletes hangú Anneke van Giersbergen ezúttal is elemében érezte magát a színpadon, pedig ez volt az egyik utolsó fellépése ezzel a csapattal, ugyanis hamarosan szólókarrierbe kezd.
A szebeni Főtéren új albumukról (Home) is játszottak, de a Mandylion legnagyobb slágereit is lenyomták, úgy, mint az Eleanort, vagy az In Motion #1-t:
És a My Dying Bride-ot még biztos sokáig fogják emlegetni Szebenben, ha nem másért, a hangerőért biztos. (A koncertről egy kisvideót itt lehet megnézni, a zenekar a The Cry of Mankind-ot játssza.)
Aaron és csapata fergeteges hangzást produkált, amire csak a fesztivál díszvendége, a holland a Within Temptation kontrázhatott rá. A hollandusok megadták a módját. Lángok csaptak fel a mezítláb éneklő Sharon Den Adel háta mögött, a tar pengetősök, mint megelevenedett vízköpők cikáztak a felszerelések között.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS