2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Röhögő macska hejtelen írnak

P. E. É. 2007. június 25. 11:40, utolsó frissítés: 2007. június 22. 17:03

Újabb amerikai mánia: vad cicamicák tört angolsággal beszélnek hozzád az interneten. Valami randi Caturday? Igen, de csakis #b#Lolcat#/b#tesben.
Macskás képek áradata a neten, a házikedvenc-bolond amerikaiak megtalálták a módját, hogyan kényeztessenek másokat saját állatkájuk viccesnek titulált fotóival. Ami biztosan kiderült: a macskák álma - gazdáik szerint - a sajtburger. A legtöbb képen ugyanis "cheezburgerre" vágynak az élő egérfogók.

A cicák legemberibb tulajdonsága, hogy fotósaik szerint beszélnek: még csak tört angolul tudnak, de azt nagyon jól. LOLcatnek nevezik őket, ami a lough it out loud angol kifejezésből származik, jelentése: röhögd ki hangosan.

A lolcat tulajdonképpen egy különleges makrókép (felirattal ellátott fotó), amely legtöbbször macskát ábrázol néha humoros, néha kevésbé humoros pózokban, amint éppen valami huncutságot mond. A feliratok fő jellemzője, hogy nagyon helytelenek, a kiejtés szerinti írásmódra hajaznak, ami nem tartozik éppen az angol nyelv erényei közé.


A lolkultúra elődei a leetspeak és a cukiságőrület. A leetspeak, vagy l337speak a hackerek és a számítógépbuzik által kialakított saját nyelv. Számokban és jelekben beszélnek, azaz a betűket néha grafikusan hasonló jelekkel helyettesítik be, így lesz a cica [1[4, a cheesburger pedig cheezburger, az s ugyanis gyakran kiejtés szerint z-vé alakul (warez, skillz, iz, haz, rulez stb.), majd a hasonlóság alapján az unatkozó "teh"-szakik átalakítják 2-vé (pl. ware2, skill2 stb.) A cukiságőrület a kisbabákra emlékeztető külső jegyek felvételében, a kisállatok iránti túlzott rajongásban nyilvánul meg. E kettőnek az ötvözete és a photoshop-kultúra fejlődése hozta létre a lolmacskák jelenséget.Ez már lolcat-történelemEz már lolcat-történelem
Cicanyelv - meg téged kóstolni akar


Kezdetben csak emailben, aztán fórumokon is, és mostmár képmegosztó oldalakon láthatjuk a cicákat, főleg Caturdays (saturdays, azaz szombatonként). Anil Dash ősblogger és webtech szakértő szerint akár meg is lehetne alkotni a lolcat nyelvtanát, annyira következetesen helytelenül zagyválnak a cicusok. A cheezburger, az I can has (kaphat én a hozzávetőleges fordítása), I are (Én vagyunk stb.) a leggyakoribb formulák. Már különféle dialektusok is kialakulóban vannak.

Ez egy ci. És téged néz!Ez egy ci. És téged néz!


Többnyire következetesen ugyanazokkal a helyesírási hibákkal írnak, ugyanolyan kezdetleges a szókincs és a képi formai elemek is visszatérnek. Nem is igazi lolcat egy kép, ha nincs Impact, Ariel Black vagy valamilyen Sans Serif betűtípussal feliratozva. Legtöbbször fehér színű, feketével kontűrözött betűkkel írnak.


Megszagolja a virágotMegszagolja a virágotNem zsákbamacskaNem zsákbamacskaLáthatatlanLáthatatlanNyussycatNyussycat

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS