2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dákul beszélnek, és nem félnek az üvöltő farkastól

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. június 22. 13:30, utolsó frissítés: 2007. június 21. 19:52

Decebal fiai közöttünk élnek, #b#felélesztenék a boldog dák államot#/b# és persze képzeletüknek nem szab határt a tudomány. Ştefan Tiron a neo-dákokról.

A régi Dáciát tekintik a földi paradicsomnak, „újrakitalálták” a dák nyelvet, népszámláláskor dák nemzetiségűnek vallják magukat. Úgy tartják, hogy a Dacia Felix, a boldog dák állam eltűnése óta a román társadalom a romlás és dekadencia fele tart.

Ştefan Tiron kurátor, szubkultúra-kutató szakterülete ez a kis, „neo-dák” csoport, melynek célja a románok ősi kultúrájának a feltámasztása. „Ők egy vadromantikus társaság” – fogalmaz. „Ez valójából egy megmosolyogtató vállalkozás, hiszen a régészeti leletekből képtelenség például arra következtetni, hogy milyen hangsúllyal beszélték nyelvüket a dákok.”


Kamu-tanulmányok a dák állam feltámasztásáért

Ennek ellenére a „neo-dákok” fantáziáját a tudományos korlátok nem köthetik gúzsba: az egyes szavakat kamu-tanulmányok segítségével „élesztenek fel”, egymás közt ezen a nyelven beszélnek.

Ugyanígy elképzelték, hogyan nézhetett ki a dákok ruházata, hogyan zajlottak a vallásos szertartásaik – mindezt azért, hogy feltámasszák az ideális dák államot. Úgy gondolják, ezt a tökéletes, harmonikus állapotot a római hódítók és a vándor népek bontották meg, a történelem folyamán különböző tényezők tovább rombolták, jelen pillanatban a globalizáció a legfőbb ellensége.

A csoport tagjai egyébként meggyőződéssel vallják, hogy az ún. szabad dákoktól származnak – így Tiron. Radikalizmusukban odáig merészkednek, hogy tagadják ezeknek a szabad dákoknak a rómaiakkal való keveredését.


Neo-dák linkek:

>> www.dacii.ro >>
>> www.zamolxis.ro >>
>> www.dacia.org >>

Könyveket írnak, folyóiratokat adnak ki, amelyekben különböző elméleteket bizonyítanak. Az egyik ilyen elmélet például a dák nyelvet a sumér nyelvvel hozza kapcsolatba; könyv is született belőle, A román nyelv sumér rendszere címmel. A tézis szerint a civilizáció kezdetén létezett egy tökéletes ősnyelv, majd a bábeltorony-effektus révén különböző nyelvek alakultak ki belőle.


Elutasítják a globalizációt. Fanatikus nacionalisták?

Az elképzelhető legősibb kultúra szerint akarnak élni – mondja Tiron – ami azért ellentmondás, mert a lifestyle nagyon is modern fogalom. Ugyanakkor mivel hadat üzentek a globalizációnak és mindent elutasítanak, ami más népek kultúrájából származik, fennáll a nacionalista fanatizmus veszélye.Zárt körű csoport, kívülállóként nehéz kiismerni őket, megérteni elképzeléseiket – meséli a kutató. A csoport vezetői nem fiatalok: értelmiségiek, többnyire nyugalmazott orvosok, régészek, építészmérnökök, akik terjesztik elméleteiket és irányítják a fiatalokat.

On-line, chat-szobákban találkoznak – máskor „ősi”, tulajdonképpen újrafabrikált vallásos szertartások gyakorlása érdekében gyűlnek össze. Általában romok tövében tartják meg a találkozókat; ezek az építménymaradványok puszta létezésükkel valóságos ősvallásturizmust idéztek elő.

Történt egyszer, hogy a rendőrség lefülelte a „dákokat”, amint éppen valamilyen szertartást gyakoroltak. Valószínűleg arra gondoltak, hogy valamilyen véres áldozat bemutatásán kapják a csoportot. Rájuk rontottak, de semmilyen illegalitást nem észleltek: csak egy pár ittas, furcsa ruhákba öltözött fiatalt igazoltathattak le.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS