2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Arrafele még csak nem is mosnak"

Gy. A. Gy. A. 2002. január 17. 12:06, utolsó frissítés: 12:06

Bőven lenne dolga egy romániai országimázs-központnak. A külföldiek eszébe az jut leginkább, hogy ez valamiféle Drakula gróffal súlyosbított keleti ország, ahol nem lehet rendesen enni, és mindenki mosdatlan.
A Yahoo-n csettelők között nem lehet túl gyakori téma Románia. Ha mégis felmerül, az eredmény nagyon lesújtó. Egy philadelphiai férfi azt írta, "mintha egy ország lenne", egy másik Kentucky-ból azonban határozottan ellentmond neki: "Egészen biztos, hogy Románia nem egy ország. Jó voltam földrajzból az iskolában, de nem tanultunk ilyen nevű országról.

Azt hiszem egy térség Ázsiában. Ne menjetek oda, mert hideg van, és állandóan havazik, a lakói pedig ősemberek" -- tájékoztat a csetszobákban szerzett benyomásairól az Evenimentul Zilei riportere.

"Azt hallottam, hogy arrafele még csak nem is mosnak" -- állítja határozottan egy szintén Kentucky államban élő 31 éves programozó. De a dél-amerikaiak sem jeleskednek a Romániáról szóló ismeretek terén: "Halottam valamiféle forradalomról, ami ott zajlott még akkor, amikor 3-4 évvel ezelőtt Románia kilépett a Szovjetunióból" -- írta egy uruguayi biztosító társaságnál dolgozó venezuelai.


Az európaiaknak sem túl ismert Románia neve. Néhány spanyol csettelő szerint Romániában nem lehet élelmiszerhez jutni, és azt tanácsolják, aki ide jön, pakoljon fel, különben éhen halhat. Egy Londonban élő skót úgy tudja, hogy Erdély egy Hollywood által a 20-30-as években létrehozott mozi-kitaláció, amely történetesen Romániában található.

Egy francia már tapasztaltabbnak tűnik, az ő véleménye azonban a leglehangolóbb: "Voltam már ott két éve. Minél kevesebbet maradjatok ott, ez nem vicc! Nagyon rossz kajájuk van. Amit mi nem eszünk meg, azt ők mind elfogyasztják. Nagyon nagy a szemét, az utak tele vannak gödrökkel, mintha bombáztak volna, az emberek pedig kommunista mentalitásúak. Ha egy hetet ültök ott, elég lesz egész életetekre."


A jugoszláviai szappant csomagolt az útra

Sajnos az interneten szerzett tapasztalatokat más is alátámasztja. 2001 szeptemberében egy venezuelai lánnyal utaztam egy fülkében Bukarest felé, aki élénken kérdezősködött a helyi látványosságok után. Angol nyelvű útikönyve szerint például Bukarestben semmi látnivaló sincs, a tanácsolt útvonal szerint legjobb, ha megnézi a törcsvári "Drakula-kastélyt" és aztán gyorsan továbbáll az országból.

Románia: a külföldiek szemében fekete lyukRománia: a külföldiek szemében fekete lyuk


Azon, hogy egy másik amerikai lány úgy indult el Európába, hogy itt mindenki mosdatlan és büdös, úgy döntöttem, már nem is csodálkozom -- esetleg azon, hogy kolozsvári tartózkodása során mégis megváltoztatta véleményét. Romániába Németországból érkezett, és a müncheni repülőtéren szerzett tapasztalatai alapján levonta a végső következtetést: Európa mosdatlanai mégiscsak a németek.

Talán a legijesztőbb élményem, hogy egy jugoszláviai turista úgy utazott először Romániába, hogy otthon azt tanácsolták neki, vigyen szappant magával. Tényleg van mit tisztára mosnunk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS