2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Neked is van egy filmötleted?

Kassay Réka 2007. június 14. 10:50, utolsó frissítés: 00:27

Tarts ki az sztorid mellett és utazz Törökországba! Szántai János filmkritikus megnyugtat: az amatőr forgatókönyvíró versenyen nem kötelező tisztában lenni azzal, hogy is kell megírni egy forgatókönyvet.


Interjú az Argo Audiovizuális Egyesület elnökével.Transindex: Forgatókönyv írásához szükséges némi alapismeret. Kinek szól ez a verseny?

Szántai János: – 18 és 28 év közötti fiataloknak szól. Ez azért fontos, mert sok olyan fiatalt érint (kezdő alkotók, egyetemi hallgatók vagy olyanok, akiknek nem volt részük szakmai képzésben, de érdeklődnek a film iránt), akiknek fogalmuk sincs, hova forduljanak, ha filmötletüket meg szeretnék valósítani, forgatókönyv szintjén bár. Jelen pillanatban nincs az országban fiatal közönséget megcélzó forgatókönyvíró verseny, vagy fórum. Ami van, az profiknak szól, ott kezdőnek, amatőrnek semmi esélye.
Ezt a hiány pótolja a Nisi Masa verseny. Néhány szót ejtenék itt magáról a szervezetről is. A Nisi Masa párizsi központtal rendelkező, fiatal filmesekből álló európai hálózat, amely jelen pillanatban 19 „tagállammal” rendelkezik. Romániát az Argo Audiovizuális Egyesület képviseli, melynek alapító tagjai Lakatos Róbert filmrendező, Fábián Zoltán vágó és jómagam. Tavaly megfigyelőként vettek fel minket, idén már teljes jogú tagja vagyunk a hálózatnak.Hogyan lehet megtanulni forgatókönyvet írni egy nem szakmabelinek ahhoz, hogy benevezhessen a versenybe?

– Ma már nem nagy ügy megszerezni egy olyan szoftvert (pl. Final Draftot), ami gyakorlatilag arra kényszerít, hogy forgatókönyvet írj, csak követni kell a szabványokat. Aki erről nem tud, az elég nehezen boldogul. A Nisi Masa versenyen nem kizáró tényező az általános forgatókönyvírói szabványok (például a betűtípus) be nem tartása.

>> Elolvasom a verseny formai követelményeit [.zip] >>

De egy jó forgatókönyv megírásához nem elég a formai követelmények betartása...

– Az, hogy valaki nem tudja (még), hogyan kell tartalmilag megírni egy forgatókönyvet, ebben az esetben nem akadály, pontosan a célközönség okán. A nem profi módon megírt forgatókönyv miatt a zsűri senkit sem fog lapontozni. A döntés lényegében az alapján születik, hogy az esetleg amatőr módon megírt forgatókönyvben vagy akár tartalmi vázlatban jó-e a belelátható film, vagy sem.

Hogy mitől jó egy film, arra nem lehet egyértelműen válaszolni, de nyilván vannak kritériumok. Én például azt javasolnám bárkinek, aki benevez a versenybe, hogy kerülje a sablonokat. Megjegyezném, hogy az Argo keretén belül működtetünk egy műhelyt, ahol segítünk a fiataloknak példákkal, első kézből kapott szakmai információkkal, hogy megtanulják megírni a forgatókönyvüket, ha van egy jó ötletük. Ez nyilván nem érvényes a versenyre benevezendő filmötletek, forgatókönyvek esetében.

>> Letöltöm a jelentkezési űrlapot >>
>> További infó >>

Milyen segítséget kapnak a verseny nyertesei abban, hogy megvalósítsák az ötletüket?

– Természetesen anyagi segítséget. A verseny két fordulós, van egy országos és egy nemzetközi szakasz. Ha sikerül támogatást szerezni, az országos szakasz nyerteseit is díjazzuk, mint tavaly. Akik továbbjutnak, azok idén Törökországban vehetnek részt a nemzetközi szakaszon, amelyre novemberben kerül sor. Az nemzetközi szakasz első három helyezettje lehetőséget kap filmtervének megvalósítására. És természetesen, ha valakinek van egy jó projektje és pénze hozzá, akkor kerül rendező, operatőr meg stáb is. Erről a Nisi Masa, a szakmai képviselők és a díjazott szerző közösen állapodnak meg.

Úgy gondolom, hogy elsősorban Lakatos Róbert neve és tapasztalata garancia arra, hogy ha valaki megnyeri a támogatást, akkor annak a filmterve jó kezekben lesz. Volt alkalmunk megnézni az eddigi díjnyertes forgatókönyvekből készült filmeket, voltak közöttük egészen jók, s voltak jelentős anyagi hátteret sejtető filmek (ahhoz képest, hogy mennyi állt a készítők rendelkezésére).

Mekkora költségvetésre lehet támogatástnyerni?

– A tavaly 15.000 euró volt az összdíjazás.

Volt már példa arra, hogy valakire felfigyelt a szakma és a továbbiakban is a filmes pályán maradt?

– Mondhatnám, újoncok vagyunk még, ezért nincsenek részletes ismereteink az eddigi versenyzők történetére vonatkozóan. De például tudunk egy kisfilmről, amit Tóth Barnabás rendezett 2004-ben, a címe Vonaton. A film elég szép kört futott, különböző tévék megvették, felfigyelt rá a szakma. Szóval mindenképpen van kiugrási lehetőség.

Az idei versenynek van egy külön sármja, ugyanis 10 versenyző azok közül, akik ejutnak a nemzetközi szakaszra, 2008-ban részt vehet egy nemzetközi workshopon, a franciaországi Moulin d’Andéban, illetve bemutathatja tervét egy nemzetközi produceri gárda előtt, a Clermont-Ferrand-i rövidfilm-fesztivál alkalmával. Ez szintén hatalmas lehetőség.

Romániának milyen esélye van a nemzetközi mezőnyben?

– Tavaly Romániából nem nyert senki. Mi úgy gondoltuk, hogy az egyik forgatókönyv kiváló volt, azt szeretnénk is soron kívül megvalósítani, ha lesz rá lehetőség. Érdekes módon külföldön nem voltak rá vevők. Amúgy ezt láttuk a magyar filmek esetében is, hogy mik futottak nemzetküzi porondon, s mi az, ami ebből a keleti történetből érdekli a nyugati közönséget. Úgy gondolom, Cristian Mungiu aranypálmás filmjét még sok olyan követi, amely a kommunista idők történetét dolgozza fel valamilyen formában. Én nem tanácsolom ezt, szerintem mindenki tartson ki a saját ötlete mellett.

Az idei téma a kör. Mi minden fér ebbe bele?

– Rövidfilm-forgatókönyveket várunk: dokumentumfilmtől kisjátékfilmig, animációs vagy kísérleti filmig bármi elképzelhető. Nagyon sokféle megközelítés elképzelhető, de nyilván a zsűri a kiírást fogja szem előtt tartani.

Már olvastátok az eddig beérkezett forgatókönyveket?

– A tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen pályázatokra mindenki az utolsó pillanatban küldi el a jelentkezését. Ezért nem aggódunk, a tavaly a körülbelül 70 regisztrált benevező közül végül 30 versenyző küldött be forgatókönyvet a határidő lejártáig. Idén a határidő 2007. július 31. Azt tudni kell még, hogy országos szinten a forgatókönyveket mindenki az anyanyelvén írhatja. A nemzetközi verseny hivatalos nyelve az angol, de a fordítást az Argo vállalja.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS