2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hamarosan látogatható az i.sz. 320-beli város

L. F. 2007. június 13. 13:37, utolsó frissítés: 12:14

Egyedi digitális technológia felhasználásával keltették életre az antik Rómát. A város virtuális újjáépítését az eddigi legnagyobb számítógépes szimulációként tartják számon.
Három dimenziós, valósághű virtuális várost, a Nagy Konstantin császár korabeli Rómát alkotta meg egy építészekből, régészekből álló csoport, akik tíz évig dolgoztak a Róma Újjászületve elnevezésű projekten.


A szimuláció

az időszámításunk szerint 320-beli Rómát mutatja be. A virágzásának teljében lévő várost ekkor egy millióan lakták. A Római Civilizáció Múzeumában őrzött Plastico di Roma Antica makett alapján mintegy hétezer épületet teremtettek újjá a munkacsoport tagjai. A virtuális világba belépők az épületek belsejét is meglátogathatják."Elkalauzolhatjuk a virtuális utazókat a Colosseumba, és megmutathatjuk nekik, hogyan működtek az emelőszerkezetek, amelyek a gladiátorjátékokban résztvevő állatokat különböző földalatti helységekből a felszínre hozták. " – magyaráz a BBC-nek a projektvezető Bernard Frischer, a Virginiai Fejlett Technológia Intézetének vezetője.

A legapróbb részletekig kidolgoztak mintegy harminc épületet, közöttük a Szenátus, a Colosseum és a Marcus Aurelius Valerius Maxentius, a Római Birodalom egyik augustusa rendeletének nyomán épült bazilika belső terét, a freskóktól a berendezésig.


A felhasznált technológia

A szimuláció megalkotásához a korabeli Rómát ábrázoló óriás makettről digitális képeket, a jelenkori olasz főváros antik épületeiről lézeres felvételeket készítettek.

A régészek elmagyarázták az alkotóknak, hogyan építsék fel a virtuális térben a mára megrongálódott, vagy a környezetszennyezés miatt elszíneződött emlékműveket és korabeli épületeket.

"Emellett antik térképeket és építészeti jegyzékeket is felhasználtak a projekt alkotói, amelyekből megtudhatták, hogyan néztek ki például a családi házak, a fogadók, a gabonaraktárak, pékségek vagy éppen a nyilvános házak" – számol be a munka menetéről Frischer.

A projektet a hajdani római életvitel tanulmányozására használják fel, a régészeti leletek alapján pedig tovább fejlesztik majd. "A projektet a virtuális tér és idő megalkotásának első lépéseként,


egy időgépként foghatjuk fel,

amelyet gyerekeink és unokáink a korabeli Róma, és a világ más városai történelmének, életének tanulmányozására használnak majd fel." – magyarázta a projektvezető.

A háromdimenziós animációt hamarosan elérhetővé teszik a turisták számára, annak érdekében, hogy a Colosseumba, a Fórumon vagy a császári palotába tett látogatásukra felkészítsék őket.

(forrás: bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS