2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rettegés a visító kütyütől

Pál Edit Éva 2007. június 08. 09:55, utolsó frissítés: 2007. június 07. 17:16

Utálod a #b#kis csörgő vakarcs#/b#ot, mert mindig akkor szólal meg, amikor nem kellene? Nem tudod felvenni, mert ott a táskád alján, zárod az ajtót, bizalmas veszekedést folytatsz valakivel. Hogyan birkózhatsz meg a "telefélelemmel"?
Nagymamád órákon át meséli, hogy mit vacsoráztak '45 karácsonyán, aztán a barátod sorolja fel meglehetősen hangosan, hogy mit is tenne most veled, ha nem a buszon ülnél. Közben a busz népe majdnem megfullad a röhögéstől, de csak bambán bámulnak előre, mintha nem hallanának semmit.

A főnököd valami miatt úgy érzi, szereted ötpercenként a csengőhangodat, a közötte levő időben pedig az ő rikácsolását hallgatni. Hirtelen mindenki akar tőled valamit, lehetőleg egyidőben tíz különböző helyen, miközben te csak otthon szeretnéd egyedül lógatni a lábad egy tál eper társaságában.Ilyenkor legszívesebben kidobnád az ablakon a mobilodat, sikítófrászt kapsz, és szerencse, hogy vannak megvilágosodott pillanataid, mert egyébként laposra zúznád a félhavi verejtékezéssel megszerzett kis okos kütyüt.

A mobilutálat, -fóbia vagy -félelem biztos jele, hogy összeszorul a gyomrod, ha megcsörren, időnként napokig elfelejted feltölteni, és gyanúsan sokszor ejted le az első emeletről, a kabátod zsebéből és az éjjeliszekrény sarkáról.


Balogh Zoltán pszichológus szerint a mobiltelefonnal kapcsolatos rossz érzés főleg elfoglalt üzletembereknél, menedzsereknél, újságíróknál fordul elő, akiket gyakran hívnak különböző problémákkal szabadidejükben is. Kevésbé fóbiáról, inkább kondicionált félelemről van szó: az előzetes kellemetlen tapasztalatok miatt az emberek elkezdik nem szeretni azt az eszközt, tárgyat stb., amely valamilyen módon kapcsolódik ezekhez a negatív élményekhez.

Ha rossz híreket kapunk, zaklatások áldozatai vagyunk vagy csak egyszerűen megzavarja az intimitásunkat, a gondolatmenetünket, akkor alakul ki a félelem. De ennek a jelenségnek még nincsen szakirodalma, nem foglalkoztak behatóbban vele. Inkább az ellentéte, a telefonos függőség a felkapott téma - mondta a pszichológus.

Egy másik, mobiltelefonnal kapcsolatos jelenség, hogy megszoktuk, nálunk van a mobilunk, bármikor elérhetnek, ezért nem beszélünk meg rajta semmi konkrétumot, nem tartjuk magunkat olyan szigorúan az adott szavunkhoz, mert szinte bármikor lemondhatjuk, visszavonhatjuk a telefonon tett ígéretünket.

A mobiltelefon megváltoztatta a kommunikációs modellt, amelyben a térnek és az időnek jelentős szerepe volt – olvashatjuk egy kutatásban, amely az új kommunikációs eszközök, az internet és a telefon általi társadalmi változásokat vizsgálja. Eddig a hívó fél, a kommunikációs aktus kezdeményezője tudta, hogy hol tartózkodik a hívott személy, azt is, hol és mikor lehet elérni az illetőt.

A mobiltelefon azonban kiiktatta a tér-idő szerepet, így bármikor bárhol elérhetőek vagyunk, ahol van térerő. Így például soha nem jár le a munkaidőnk, mert a főnökünk otthon, nyaralás és más magánéleti tevékenységek közben is felhívhat munkahelyi problémákkal. Nem ülhetünk otthon nyugodtan, hogy az elrontott munka következményeivel majd csak hétfőn kell szembesülnünk, mert szombaton délelőtt is érkezhet egy megróvás.Az új kommunikációs technológia révén az embereknek túl sok információt kell feldolgozniuk, és vannak, akik nehezebben fogadják el az új helyzetet, a megváltozott kommunikációs stratégiákat, amelyekbe belekényszerültek.>>Mobiltelefonálni fog szinte minden romániai polgár 2009-re >>

2006 végén egyébként Romániában 17,4 millió mobiltelefon-felhasználót regisztráltak, vagyis a lakosság közel 81 százaléka veszi igénybe valamely mobilszolgáltatót.

A "mobilfóbiához" hasonló jelenség kialakulhat más kommunikációs eszközökkel is, egy idő után lehet, hogy már nemcsak a mobilunkat nem szeretjük, hanem a számítógépet, illetve az internetet, a televíziót sem. Ugyanakkor fordítva is végbemehet a folyamat: ha sorozatosan jó híreket kapunk telefonon, illetve olyan emberekkel segíti elő a kapcsolattartást, akiket szeretünk és akikkel ritkán találkozunk, akkor meg is szerethetjük ezeket az eszközöket.

A mobilfóbia megelőzésére tehát hatékony eszköz lehet, ha felhívjuk egy másik telefonról magunkat és jó híreket közlünk, vagy ha néha telefonálunk számunkra kedves embereknek. Nagyon fontos, hogy időnként kikapcsoljuk a telefonunkat, és végezzünk valamilyen stresszoldó tevékenységet, sportoljunk, találkozzunk személyesen a barátokkal.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS