2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iskolai erőszak: kampány az agresszív kismalac ellen

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. június 06. 17:07, utolsó frissítés: 16:00

Egy diákot #b#megöltek a társai#/b#, egy kómába került, többen megsérültek: a hír nem egy amerikai mészárlásról szól, hanem a romániai tanodákat egyre inkább jellemző erőszakról. Mit lehet tenni – kormányakciókon túl?


Egy átlagos romániai iskolában már az is jónak számít, ha a diákok csak káromkodva ordítanak egymásra, vagy a tanárokra (és viszont). Az enyhe pofozkodások, fenékbebillentések, a copfok meghúzogatása, a stréber osztálytársak füzetének összemázolása vagy az almacsutkával való dobálózás már a régi idők focija.

Manapság a félholtra verés, a csoportos erőszak és a full-contact kéztörés a divat, mint erről több, a netes videómegosztókon látható, mobillal felvett filmecske tanúskodik.


"Az iskolai erőszak immár jelenséggé vált, valamit tenni kell a megelőzéséért" – nyilatkozta egy héttel ezelőtt a szokásos szerdai kormányülést követően a miniszterelnök. Tăriceanu felszólította az oktatásügyi tárca vezetőjét, vizsgáltassa ki azt a Suceaván történt esetet, amely során egy diák iskolai erőszak áldozatául esett.A fiú egészen pontosan azért halt meg kórházbaszállítás után, mert osztálytársai módszeresen a padba verték a fejét. Az ok: csúfolkodott az egyik lánnyal az osztályból. Egy Vaslui-i tanuló kómába esett, miután egy nagyobb iskolatársa a hátába rúgott. Nagybányán egy 13 éves kislányt az iskola udvarán erőszakolt meg egy idegen.

"A diákoknak az iskolában megfelelő nevelésben kell részesülniük, minden eszközt latba kell vetnünk, annak érdekében, hogy az iskolai erőszak ne legyen jellemző a romániai oktatásra" – összegzett minderre reagálva a kormányfő. Băsescu elnök meg arra hívta fel a figyelmet, hogy nem a papíron szépen mutató statisztikákra kell figyelni, hanem meg kell nézni, mit töltenek fel a diákok a videómegosztókra a saját maguk világáról.


A miniszterelnök a főügyészséghez fordult,

arra ösztönözve az intézményt, hogy mielőbb bocsássa a dokumentációt a kivizsgáló bizottság rendelkezésére. Hangsúlyozta, a kabinetnek kell eldöntenie, milyen módszert alkalmaznak a jelenség elhárítására, a főügyészségnek pedig együtt kell működnie a többi állami intézménnyel annak érdekében, hogy az iskolai erőszakot elhárító erőfeszítések hatékonynak bizonyuljanak.

Múlt héten a kormányfő ösztönzésére Cristian Adomniţei oktatási és Cristian David belügyminiszter kidolgozták az iskolai erőszak leküzdési módjának részleteit. Adomniţei beszámolt arról, hogy hétfőn találkozót szerveztek a belügyi- illetve az oktatásügyi tárcák szakértőivel, tegnap pedig véglegesítik az iskolai erőszak megelőzésére kidolgozott tervet, a hét végéig pedig be is mutatják.


A program egyik célkitűzése

az, hogy a jelenlegi arányhoz képest felére csökkentség az egy tanácsadó pedagógusra eső diákok számát. "Pillanatnyilag átlagban nyolcszáz diákról egy tanácsadónak kell gondoskodnia. A tanácsadók számának megduplázására már megtaláltuk a szükséges pénzforrásokat" – világított rá a helyzetre az oktatási miniszter.

A belügyminisztériumnak is meghatározó szerep jut a prevenciós kampány során: a szaktárca felelőssége lesz feltérképezni azokat az eseteket, amelyek iskolán belüli erőszaknak minősülnek, így arra is fény derül, milyen eszközökkel harcolhatnak a leghatékonyabban a probléma felszámolása érdekében.

"Minden iskolában más és más módszert kell alkalmazni: már léteznek felügyelő kamerákkal ellátott oktatási intézmények, másoknál már folyamatban van a berendezés felszerelése". Ez a megoldás hatékonynak bizonyult, a felmérések szerint ezekben az iskolákban 30 százalékkal csökkent a diákok bántalmazási aránya, valamint 23 százalékkal az erőszakos viselkedési mód.Továbbá elmondta, az olyan városrészeken, ahol nem járőrözik a csendőrség vagy a rendőrség, az iskolák körül új, állandó őrhelyeket hoznak létre, amelyeken a helyi rendőrség alkalmazottai teljesítenek szolgálatot, a fizetésüket pedig a közköltségvetésből fedezik. Hozzávetőleges számítás szerint euró-milliókat kell majd erre az akcióra költeni.

Egy másik megoldásként az iskolákat kerttel veszik körül" – számolt be az oktatásügyi tárca vezetője.

>> kapcsolódó: A Nagy Kapus figyel téged >>


Ráduly-Zörgő Éva kolozsvári pszichológus,

iskolai terapeuta nem a felszíni kezelésben hisz, hanem inkább a belső szabályzat kidolgozásában látja a megoldást. Megkeresésünkre elmondta, szerinte az iskolán belüli erőszak növekedésének az lehet az egyik oka, hogy az oktatási intézményben nem létezik jól kidolgozott szabályrendszer, amely útmutatásként működne és helyes helyzetfelismeréshez segítené a diákokat.

Kifejtette, az igazgatóságoknak rá kellene döbbenniük ennek a szabályrendszernek a fontosságára: ennek viszont nem drótkerítés formát kell öltenie, inkább egy kipárnázott értékrendszerként kell működnie, amely jogokra és kötelezettségekre épül. Ez azért fontos, mivel a nap mint nap elszenvedett információ-bombázás közepette a diákoknak kell egy fogódzkodó, egy viszonyítási alap, hogy képesek legyenek az elfogadhatót megkülönböztetni a téves magatartási formától. – mutatott rá a pszichológus.


Sok tényező befolyásolja az iskolán belüli erőszakot

– magyaráz. "Nem új keletű jelenségről beszélünk: a médiának a jelenségre fordított figyelme annak tudható be, hogy a filmezős mobiltelefonok és az internet révén ezek a problémák nyilvánosságra kerültek. Nemcsak az iskolákban, hanem társadalmi szinten is egyre erőteljesebb az agresszivitás – ecseteli a helyzetet a szakértő.

"Utolértük a nyugati életmódot, ennek változása nagyban hozzájárul az agresszivitás elharapódzódásához, hiszen a gyerekek már a családban sem kapnak modelleket a konfliktusok kezelésére." Elmagyarázza,


a szülőknek a munkahelyük miatt

egyre kevesebb idejük van a gyerekekkel foglalkozni. A szülői felügyelet nélkül maradt gyerekek a tévé képernyője előtt nőnek fel. A műsorok nagy mennyiségű erőszakot tartalmaznak, a gyerekek számára már-már normálisnak tűnik ez a jelenség, az itt megfigyelt egyirányú információt asszimilálják, majd környezetükkel szemben is alkalmazzák a kapott magatartási sémákat.

"Kisgyerekkoruktól fogva ki vannak téve a média sugározta erőszaknak: a rajzfilmek egyre inkább ezen alapulnak, a palacsintává lapított animációs figura a rajzfilmben felkel és tovább megy. A gyerekekben nem fejlődik ki az empátia, ezt látván a képernyőn nem következtetnek arra, hogy ha például megütnek valakit, az következményekkel jár: sérülést, bánatot okoznak" – mondja a szakértő.

Megfigyelése szerint a családon belül nem beszélnek az agresszivitásról, az iskolában pedig az érzelmi fejlesztés rovására, jelenleg a gyerekek mentális fejlesztésére koncentrálnak. Az ülő életmód (vagyis a rendszeres sportolás hiánya) is generálja a feszültséget: a tévé, a számítógép előtti eltöltött idő alatt a gyerekek nem szabadulnak meg a feszültségtől, sőt, ellenkezőleg, ez a fajta elfoglaltság valóságos feszültség-generátor, a fölös gőzt vagy önagresszivitás formájában, vagy a környezetükben lévő személyekkel szemben vezetik le.

Az agresszivitás statisztikai csökkentésére a legkézenfekvőbb módszert a pszichológus a szülők és a pedagógusok általi konfliktuskezelési technikák elsajátításában látja. Jelenleg a pedagógus növendékek csak saját megfontolásból választhatják tantárgyként a konfliktuskezelés módszertanát. Az iskolai erőszak megelőzéshez fontos lenne kötelezővé tenni a pedagógusképzőben ennek tanítását – összegez Ráduly-Zörgő Éva.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS