2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román-magyar szótár indul a Transindexen!

szerk. 2007. június 04. 14:35, utolsó frissítés: 14:32

Több mint 20 ezer szócikkel most induló új szolgáltatásunk a legbővebb #b#román-magyar szótár a weben.#/b# A szótár kifejezéseket, állandó szókapcsolatokat is tartalmaz. #b#Bookmarkot rá!#/b#A www.szotar.ro címen elérhető román-magyar szótárral bővül az Adatbank.ro. A Szász Lőrinc által szerkesztett szótár online változata jelenleg 21282 szócikket tartalmaz. A felhasználók jelezhetik, ha nem találnak egy szót, illetve lehetőségük van újabb szócikkeket javasolni.

A szókészlet legnagyobb része a mai román köznyelv legfontosabb elemeit tartalmazza –


a címszavakat a román értelmező szótár második, átdolgozott és bővített kiadása alapján válogatta össze a szerkesztő, Szász Lőrinc. A keresőfelület megtervezése és rengetegszeri tesztelése során a fő szempont az volt, hogy a szócikkek szerkezete világos, könnyen kereshető és áttekinthető legyen.

A szótár többféle keresési lehetőséget biztosít. Először is lehet ékezetek nélkül keresni; de a speciális román és magyar karaktereket külön kattintgatással is be lehet szúrni a keresendő szóba.Attól függően, hogy milyen hosszú és bőséges találati listát akarsz, lehet keresni a bármilyen egyezés, a szó eleji egyezés, illetve a pontos egyezés funkcióval – ez utóbbi eredményezi a legszűkebb találati listát. Mikor ez megvan, lehet külön keresni az adott szóra megadott magyar jelentések között. Igazán kemény szótárazók, a román nyelvet biflázók úgy is bővíthetik szókincsüket, hogy végiglapozzák a szótárat ától zéig.

Aki saját weboldalára szeretné beilleszteni a szótár keresőfelületét, megteheti egy előregyártott kódsor felhasználásával – ez esetben a webmesterek háromféle dizájn közül választhatnak.


Szóval mégegyszer: www.szotar.ro – bookmarkot rá!Az Erdélyi Magyar Adatbank amúgy (www.adatbank.ro) a Jakabffy Elemér Alapítvány és a Transindex közös digitalizálási projektje, lényegében egy Erdélyre összpontosító, természettudományi alapkönyvtárat is tartalmazó széles multimédiatár.

A célkitűzéseiben egyedi program 2004 elején indult. A szerkesztőség középtávon olyan társadalomtudományi referenciakönyvtár és multimédiatár felépítését tűzte ki célul vele, amelyet a kutatók, de a szélesebb közönség is könnyen, gyorsan és főleg eredményesen használhat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS