2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megtiltanák homoszexuálisoknak a véradást

S. Z. 2007. június 04. 15:30, utolsó frissítés: 14:31

Automatikusan „rizikósnak” minősítenék azokat a férfiakat Romániában, akik bár egyszer szeretkeztek férfival – akár védekeztek, akár nem.


Volt-e szexuális kapcsolata más férfival? - a jövőben többek közt ezt a kérdést is feltennék a férfi véradóknak aszerint a tervezet szerint, melyet az Egészségügyi Minisztérium honlapján bocsátottak közvitára, és mely a véradás előtti információközléséről szól.

A kötelező módon kitöltendő kérdőív nők esetében nem kérdez rá esetleges homoszexuális kapcsolataikra, számukra a kérdés így szól: tudnak-e arról, hogy férfi partnerüknek azonos nemű személlyel lett volna kapcsolata?Óvszerrel vagy anélkül: mindenképp rizikós

A tervezet szerint a szűrésen ki kell essenek azok a férfiak, akik bevallják, hogy – bár egyszer – volt nemi kapcsolatuk férfival. Ők „rizikós csoportnak” számítanak, függetlenül attól, hogy az aktus során használtak-e gumióvszert vagy sem.

Nem adhatnak továbbá vért azok a személyek, akik a kérdőív kitöltése előtti 6 hónapban cserélték partnerüket, azok akik egyszerre több személlyel éltek nemi életet (itt ismét lényegtelen, hogy védekeztek-e, és ha igen, hogyan).Továbbá a prostituáltak is esélytelenek azokkal együtt, akik bár egyszer kábítószert fecskendeztek karjukba, vagy előfordult, hogy egyik partnerüknek nemi betegsége volt.


Miért veszélyes automatikusan a homoszexualitás?

A szexuális kisebbségek jogaiért küzdő Be An Angel Romania (BAAR) diszkriminatívnak tartja a kérdőívet állítván, hogy a román törvényalkotók rosszul ültették át az európai irányelvet: a civilek azt állítják, hogy az Európai Tanács és Európai Parlament vonatkozó rendeletei (2002/98/CE illetve 2004/33/CE) a veszélyes szexuális viselkedésű egyéneknek, nem pedig csoportoknak tiltják a véradást.

A Be An Angel így a szöveg megváltoztatásáért lobbizik; sajtónak eljuttatott tiltakozásukban így fogalmaznak: „nem értjük, hogy az egészségügyi tárca milyen érvek mentén döntött arról, hogy a homoszexuális férfiak automatikusan veszélyes szexuális viselkedésű személyeknek minősülnek”.


A tinédzserek jó része nem használ óvszert

A civilek egy, a román kormány által végzett, a HIV-vírus terjedéséről szóló felmérést idéznek, miszerint a 15 és 24 év közötti lányok csupán 40,8%-a használt gumi óvszert az első nemi aktus során. A hasonló korú fiúk esetében ez az arány 62,9% - ez a korcsoport pedig nem minősül véradáskor „rizikós csoportnak”.

Felhívják továbbá a figyelmet arra, hogy a „bár egyszer” megfogalmazás nem szerencsés, hiszen kamaszkorban a homoszexuális kalandok meglehetősen gyakoriak, és ez a kíváncsiság számlájára írható.

A rákérdezés pedig végképp hülyeség szerintük: a homoszexualitás jelenlegi stigmatizálása miatt nem valószínű, hogy bárki is igennel válaszolna az azonos neműekkel való nemi kapcsolatot firtató kérdésre. „Így ez irreleváns, és semmire nem jó azon kívül, hogy kiváltsa a véradók felháborodását” – állítja a Be An Angel Romania.

A nőknek feltett kérdést így kommentálja a civil szervezet: „kíváncsiak lennénk, hány férfi vallja be női partnerének, hogy volt kapcsolata férfival”.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS