2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az irodalmi vetélkedő nagydíjas írása

Demeter Katalin 2007. május 25. 11:06, utolsó frissítés: 2007. május 24. 18:33

A mamák korával együttjáró tapasztalat #b#igen jól tapaszt falat#/b# – a modern Köműves Kelemen és az aranyászó aranyásó. Az IKV Mikó-díjasa, Demeter Katalin írásai.
Jött egyszer egy aranyászó…

Jött egyszer egy aranyászó
Aranyásó Alaszkából.
Állt egy kocsmán: Arany Ászok,
Azt gondolta: arra mászok.


Bodegában Bodeg Anna
Borsos borát bontogatta.
Kincskeresőnk, Kutasd Karesz
Kabátjában krajcárt keres.
Krajcár, korona nem kerül,
Bárpult mögé búsan beül.
Sört sóvárog szippantani,
Búsan bólint Bodeg Ani:
Ingyen itten nincs mit inni,
Keress kincset, kicsi Kari!
„Eseményből ennyi elég!”
Kari hurrogja és kilép.
„Kanadai krumpliászok,
Közte krumplit kotorászok.
Fantözön ömlik ölembe”
Gondolja és pénzt öl ebbe.
Krumplitermés kicsit kurta,
De a sörkertjére futja.
Azóta az aranyásó
Alaszkában arany ász, ó!


Clemens KFT

Déva városának peremén az utóbbi időben csak úgy nőnek ki a házak a földből. Nem tudni, mi lelte az embereket, de mindenki Clemens-féle lakot akar magának.

Állítólag a szolgáltatásaik többszörösen is megérik árukat, és a megrendelőnek csak annyi a feladata, hogy női felügyeletet rendeljen az építkezés helyszínére. A kuncsaft szigorúan nős kell legyen, különben nincs üzlet.

Erre utal a Clemens KFT jelmondata is, miszerint: „Asszony kell a házhoz!” A KFT elnöke, Clemens, valamikori ük-ük-üknagyapját tartja példaképének. Tizenegy munkása van, akárcsak annak idején az öregnek, de a szakmai titkot egyiknek sem árulta el, mondván, hogy már egyszer megjárták. Téglás Tibi, egy régi társuk kikotyogott valamit az asszony előtt, következésképpen négyüktől elvált a felesége, hármukat seprűnyéllel megkergette anyósa, és mindannyian ültek öt évet a sitten. Azóta csak feketén dolgoznak, és szigorítottak a feltételeiken, ugyanakkor szélesebb a választási lehetőség.

A hagyományokhoz ragaszkodó Clemens még mindig azt vallja, hogy fergeteges viharban, és főként rossz látási körülmények között épülnek az igazán tartós házak.

A vásárló azonban felesége helyett küldheti munkálatvezetőnek a kedves anyósát is. Clemens szerint ezt az extraszolgáltatást azért vezették be, mert rengetegen igényelték. Míg az ős (Köműves Kelemen) idejében a feleségek voltak a helyszínelők, úgy tűnik a mai emberek 95%-a jobban bízik a „kedves mamák” felügyeletében.

Clemens elmondása szerint valamivel drágább is az anyósfelügyeletű munka, mint ha a feleségüket küldenék ki, mert a munkásoknak több bajuk van velük. Fura mód – állításuk szerint – még egyetlen aranyos, kicsi, halk szavú mamával sem volt dolguk; ellenben mindig tűzről pattant, nagyszájú, óriási méretű és erejű anyósok mentek oda, akik folyton reklamáltak, és belekötöttek a munkálat menetébe, főként abba, hogy miért dől le félóránként a fal.

A munkások muszáj „bevonják” őket az építkezésbe, másként nem hallgatnak el sosem. Attól a pillanattól kezdve, hogy „beleolvadnak” az építkezésbe, több már nem is kell, és még a falak is megállnak. A mamák korával együttjáró tapasztalat igen jól tapaszt falat.

A legfőbb gond Celemens szerint a kedves anyósok lépre, azaz helyszínre csalogatása, főként a rossz időben. Gyengébb akaraterejű mamákat – ilyen kevés van – ingyenes kávécsomagosztogatás is a helyszínre csal, a konokabbakat azonban csak egy Bongó Margit-koncert vagy a Romantika TV-csatornán látható izmos, dús mellszőrzetű, barna bőrű, fekete göndör hajú Don Rodrigo Alejandro látogatásának híre mozdítja ki a hintaszékből.

Clemens láthatólag mindent megtesz azért, hogy ügyfelei elégedettek legyenek, és jól menjen az üzlet. A vásárlók utólag is sok köszönőlevelet küldenek Clemens csapatának, aki tervezi szolgáltatásai kiterjesztését vidékünkre is. Azt üzeni az itteni nősembereknek, hogy szívleljék meg kedvenc mondókásájt:
„Asszony nélkül nem ház a ház,
Ha Clemens épít, megáll a máz.”


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS