2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csórók, de becsületesek az újságírók?

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. május 22. 15:47, utolsó frissítés: 12:00

Cristian Tudor Popescu Daciát vezet, Andreea Escának 1800 lejből kell fedeznie családja havi szükségleteit. Egy különkiadvány #b#a menő újságírók vagyonát#/b# kíséreli meg bemutatni.

A médiában dolgozó vezető személyiségek vagyonáról készült felmérést adott ki Vagyonok a román sajtóban című mellékletében a Săptămâna Financiară (SFin) hetilap. Szerkesztői előbb egy listát állítottak össze, amelyen száz sajtó-személyiség neve szerepelt, majd standard kérdőívet küldtek el az érintetteknek.


Ebben felkérték őket,


közöljenek rövid leírást eddigi sajtós pályafutásukról, továbbá a magántulajdonukban vagy az élettársuk birtokában lévő ingatlanokról, telkekről, illetve járművekről is számoljanak be.


A megkérdezettek több mint fele nem válaszolt a SFin munkatársainak felhívására. A kiadvány szerkesztői a választ elutasítók anyagi helyzetéről szóló információkat a Pénzügyi Minisztérium, az Országos Kereskedelmi Nyilvántartási Hivatal valamint megbízhatónak ítélt források adataiból gyűjtötték össze.


"Szemtelen próbálkozásnak értékelték

a román sajtósok vagyoni helyzetének bemutatását megcélzó kiadványt" – írja bevezetőjében Gabriela Vrânceanu Firea, a hetilap igazgatója. Arról is beszámol, hogy nem kedvetlenítette el a kezdeményezőket a megkeresett újságírók visszautasító magatartása. Épp ellenkezőleg, második kiadást is terveznek: ebben a tévés show-biz világ él-keresőinek vagyoni helyzetét teszik közzé, akik ebből a katalógusból kimaradtak.

A szerkesztők a bevezetőben elmondták, nem rangsorolni akarták a romániai média-személyiségeket anyagi szempontból: arról akartak képet festeni, hogy a katalógusban megjelent, jól keresőnek számító személyiségek mekkora összegeket tudhatnak magukénak.


Bár a médiatermékek

voltak azok, amelyek legrövidebb idő alatt alkalmazkodtak a piacgazdasághoz, a kiadványból az tűnik ki, az újságírók vagyon szempontjából azóta is csak legfeljebb a középosztály gyarapodásához járulhattak hozzá – kizárólag az országos sajtóban dolgozó román újságírók vívhattak ki maguknak helyet a katalógusban, akik között egyetlen, más nemzetiségű személyt sem találunk.

A kiadvány valójában nem fest világos képet arról, hogy szereplőinek újságírói munkáját mekkora összegekkel honorálják. Szinte mindeniküknek több magáncége is van: a vállalkozások könyvelési adatai alapján az újságírók vagyonáról az olvasó csupán hozzávetőleges képet alkothat.


Mircea Badea

egyike azoknak, akik nem tett eleget a SFin felkérésének. Viszont a kiadványból megtudjuk, az În gura presei (A sajtó fogai közt), szándékosan szubjektív sajtófigyelő tvműsor sztárja három cégben társtulajdonos. Kiderül róla, hogy a kilencvenes évek végén megpróbált üzletelni a szamosújvári gyufagyárral, azonban a gyár egyik részvényese becsapta. Pechére a bíróságon sem tudta igazát bebizonyítani.

Florin Călinescu, a Pro Tv korábbi showman-je újságírói munkássága során egy apartmanra, egy vendéglőre és egy hétvégi házra tudott pénzt félretenni, de azért három cége között Range Rover terepjárójával furikázik.

Mircea Toma, az Academia Caţavencu szatirikus hetilap főszerkesztő-helyettese, a Caţavencu Sajtófigyelő Ügynökség (AMP) elnöke négy jól profitáló cég társtulajdonosa. De mivel a négy vállalkozás csak részben az övé, nem derül ki, mennyi pénz is illeti meg őt személyesen a bevételből. Bár ingatlanokról nem esik szó, őróla annyit tudhatunk meg biztosan, hogy eddigi munkássága eredményeképpen meg tudott engedni magának egy Toyota Corollát.Andreea Escáról

is, a PRO TV kora esti híradójának vezetőjéről csak annyi derül ki, hogy egy Băneasa negyedi lakás, egy Bukarest központjában álló villa tulajdonosa. A talán legismertebb hazai médiaszemélyiség a kiadványban mellékelt fotó szerint egy nem túl jó megjelenésű snagovi villát is birtokol.

Ami a pénzügyeit illeti, az egyetlen nevén levő cég 2005-ös tiszta nyeresége 22 603 lej. Ha ezt tizenkétfelé osztjuk, akkor valamivel több, mint 18 millió régi lejt keresett havonta. A többit homály fedi, csak az a kérdés merülhet fel, és jogosan: milyen vagyonokról beszélnek a kiadvány címében a szerkesztők?

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS