2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mentalitásváltás: optimistábban írnak a középiskolások

bpe, képvers: Láng Orsolya 2007. május 22. 10:11, utolsó frissítés: 2007. május 21. 18:02

A korábban túlsúlyban lévő komor írások helyét átvették az ironikus, humoros, laza szövegek: az IKV döntője és az első díjas #b#képvers#/b#.

Jó lenne azzal kezdeni, milyen jó, hogy 1993 óta még mindig van IKV, hogy vannak középiskolások, akik szeretik, értik és művelik az irodalmat. De nem kezdhetem ezzel, hiszen az IKV bajban van. Nem a versenyzők és nem a szervezők, hanem a körülmények miatt.

A legfontosabb, középiskolásoknak szóló alternatív verseny komoly anyagi gondokkal küzd, így a múlté a kellemes szovátai környezet, amely kiváló lehetőséget nyújtott például az ismerkedésre – ami egy ilyen jellegű rendezvényen


egyáltalán nem másodlagos dolog.A hagyományos április közepi időpontot (április 11. a költészet napja) sem tudták tartani a szervezők, így májusban, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban szervezték meg a döntőt. A városi környezet megrövidítette a háromnapos rendezvényt, így a verseny és a díjkiosztás is szombaton, május 19-én zajlott, a betervezett buliról pedig a referendum miatt le kellett mondani.

A 32 dolgozat többsége viszont színvonalas volt - bár ez utóbbi állítás nem egészen állja meg a helyét, mert egy igazán jó képversre kevés azt mondani, hogy jó írás.

Az utóbbi években komoly mentalitásváltás olvasható ki a dolgozatokból: a korábban túlsúlyban lévő komor, sötét írások helyét átvették az ironikus, humoros, laza szövegek. Ez az optimista hangvétel, illetve a rejtett irodalmi utalások voltak a zsűri fő örömforrásai.


A két kategóriában (9-10. és 11-12. osztályosok) zajló versenyen a résztvevők tíz tétel közül választhatták ki a nekik leginkább tetsző kettőt – a legtöbben portréval, képverssel és novellával próbálkoztak. Voltak néhányan, akik nem voltak tisztában a képvers fogalmával,de olyan dolgozat is akadt, amit akár egy Apollinaire-kötetből kitépett oldalnak is nézhettünk volna. A középiskolai oktatásban jobbára hanyagolt paródia műfaját szintén sokan választották, ellentétben a szonettel és az esszével.

Az Április 11. Irodalmi Kreativitás Verseny idei országos döntőjének díjazottjai:

9-10-es kategória:

1. díj, Mikó András díj: Demeter Katalin
2. díj, a Félsziget Fesztivál díja: Gyulai Róbert
3. díj, a Transindex díja: Panek Csenge Zsuzsanna

11.12-es kategória:

1. díj, a Látó díja: Láng Orsolya
2. díj, a Félsziget Fesztivál díja: Oroszhegyi Tünde
3. díj, a Transindex díja: Szilágyi Róbert Béla

A Transindex különdíjai: Bethlendi András, Takács István


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS