2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

18. Tusványos: nagykorúság nem komolyság

szerk. 2007. május 17. 09:15, utolsó frissítés: 2007. május 16. 18:16

A kisebbségi oktatástól az energiaválságig, #b#Rúzsa Magditól Boban Markovicig és a P.Mobilig#/b# – a szabadegyetem és diáktábor kínálata.

Tusványos: 18 éve az a hely, ahol a komoly beszélgetések és a felszabadult bulik a legjobban megférnek egymással. Idén sem lesz ez másként – lehetne akár a 18. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor jelszava.

Bár a rendezvény július 17-22 között tart a tusnádfürdői kempingben, csak szerda, csütörtök és péntek kínál teljes napos programot: 10 és 19 óra közt a Médiasátor, a Jakabffy Elemér Alapítvány és a Sapientia-EMHÖK programjai várják az érdeklődőket, miközben a fősátorban a romániai regionalizmus, Koszovó és a nyugat-balkáni stabilitás, az energiaválság politikai kihatásai, az erdélyi turizmus lehetőségei, a kisebbségi oktatás versenyképessége, a hazai és magyarországi demokrácia-deficit lesznek a főtémák, míg szombaton ismét Orbán Viktoré a főszerep.


A tábor főszervezője, Derzsi László elmondta a Transindexnek: a meghívott előadók névsora még nem végleges, viszont a program – amelynek minden évben több mint száz verziója készül el a végleges megszületéséig – egyre jobban körvonalazódik. A Médiasátor előadásainak a címe például sokat ígér: Egyházak és keresztény értékek a médiában; Mikor nyomja le az internet a nyomtatott sajtót?; 2006. október 23. és a magyar média.

Külön színfoltja lesz idén is a tábornak az ErGo sátor, amely a kötetlen életútbeszélgetéseken és a természettudományi eőadásokon kívül otthont ad a szervezői buliknak is, ezzel megkerülhetetlenné téve a helyszínt.


A Borsátor szintén kedvelt helyszíne a tusványosozóknak, mindig nehéz helyet kapni a borkóstolóval egybekötött előadásokon. A színházi program, az irodalmi estek és a filmvetítések idén sem maradnak ki a programból, de a legnagyobb tömeget továbbra is a 21 órától kezdődő koncertek vonzzák.

A tábor idei felhozatalával újabb lépést tett a más rendezvényektől való markáns megkülönböztethetőség irányába, a nemzeti rocktól az etnós-folkos vonalon át az alternatív rockig olyan kínálatot nyújtanak, amelyet máshol nem találhatunk meg.

Kedvenceink közül itt lesz például három médiabefutós csapat (Galooshka, the Underskies és Diamond Rhythm), a Megasztár-nyertes Rúzsa Magdi, a két évvel ezelőtt betegség miatt koncertjét lemondani kényszerült Boban Markovic, a Quimby vagy az a zenekar, akinek a román elektronikus zene a legtöbbet köszönheti, a Suie Paparude.

A tábor szervezői a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány, az ErGo Egyesület, a Jakabffy Elemér Alapítvány és a Partitipatio Alapítvány, partnerei a KMDSZ, a PKED és a Sapienta – EMHÖK.
felvételeink a 17. Tusványoson készültek

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS