2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Túlélőkészlet zöldfülű vegetáriánusoknak: sztoicizmus és saláta

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. május 11. 09:53, utolsó frissítés: 2010. március 21. 10:50

Azt hiszik, nehéz lemondani a húsevésről. Te hamarosan #b#rájössz#/b#, az igazi kemény dió elmagyarázni nekik, hogy #b#miért lettél vega#/b#.

Eldöntötted, hogy lemondasz a húsevésről. Legyen az egészséges táplálkozásra való törekedési szándékból, meggyőződésből vagy mert elvetemült állatvédő vagy, netán azért, mert egyszerűen ki nem állhatod a hús ízét, és leesett a tantusz, hogy bizonyos, évezredek során kialakult elavult étkezési szokások elsajátítására kárhoztattak gyerekkorodban, amiket nem kötelező betartani.1. A beharangozásHa már eldöntötted, óvatosan kell a környezeted tudtára hoznod, mert egyesek sokként élik meg a változást.

a.) Ha a szüleiddel laksz, és azt szeretnéd, hogy elhatározásod ne tűnjön olyan borzasztónak, folyamodjuk a jó öreg pszichológiai trükkhöz: ültesd le a mamát, és kíméletesen magyarázd el neki, hogy az a helyzet, te nem olyan vagy, mint a többiek, azaz más vagy, szóval tudniillik, rájöttél, hogy igazából a veled azonos neműekhez vonzódsz.

A kellő hatás elérése után – pontosabban miután a mamád rémülethullámok közepette már azon tépelődik, hol tévedhetett a neveltetésedben – mondd el, hogy tulajdonképpen nem is erre jöttél rá, hanem arra, hogy vegetáriánusnak kell lenned.

Persze ez már semmiségnek tűnik, bár nem mentesíti a mamát abbéli félelmétől, hogy most már biztos éhen fogsz halni, mert ugye, világéletedben nem voltál valami nagyétkű. Mikor már valamelyest beletörődött, rögtön azon tűnődik majd, mit főzzön ebédre és első lendületből felvásárolja az összes spenótot a sarki zöldségesnél.

b.) Ha már nem laksz a szüleidnél, akkor inkább hivatkozz gyomorrontásra, a vasárnapi ebédek karajait és zsíros májpecsenyéit elkerülendő. ĺgy megkíméled magad a magyarázkodástól, és a "Kiszáradsz a világból, fiam" kezdetű maternális monológok végigszenvedésétől.
2. Csapdák

Résen kell lenned, mert gyakran akadnak jótevőid, akik úgy gondolják, egy kis husika nem árt, sőt szükséges a szervezetnek.

a.) A nagymama sütije: minél jobban néz ki, minél omlósabb és ínycsiklandozóbb az illata, annál biztosabb lehetsz abban, hogy jó kanálnyi kenőanyagot kanyarított bele a zsíros bödönből. De neked ezt nem fogja bevallani, hiszen úgysem veszed észre.

b.) A jótevő pincér: váltig bizonygatja, hogy zöldséglevest kaptál – az a tény, hogy megszólalásig hasonlít az asztaltársaság többi tagja előtt gőzölgő gulyáshoz, csak optikai csalódás, valamint a te képzeleted szüleménye. Ilyenkor célszerű alaposabban szemügyre venni a lé felületét és a benne úszkáló miegymásokat: nyomokban zsírkarikákat és húsgombóc-maradványokat tartalmazhat.

c.) Az állófogadások svédasztalának kínálata: Rá fogsz döbbenni, a svédasztal a fondorlatos és divatban lévő tálalási és díszítési módszerek miatt valóságos aknamező. Jobb megkérdezni az óriáscsuka szeletelésével megbízott pincért, hogy mi micsoda, mert könnyen megeshet, hogy elnyelsz egy sárgarépa-reszeléknek álcázott halfilét.


3. Sztereotip kérdések

Készülj fel arra, hogy minden egyes újdonsült ismerősöd kuriózumként kezel, miután megtudja a titkodat. Ekkor törvényszerűen felteszi neked az alábbi kérdéseket, ebben a sorrendben:

a.) – Igeeeeen? S mióta?
b.) – Hogy lehet úgy élni??
c.) – Miért?!?4. A helyes válasz

a.)
Valld be bátran, mindegy mit mondasz, úgyis felteszi a soron következő kérdést.
b.) – Lehet, de csak egy darabig.
c.) Erre a kérdésre nincs helyes válasz. Alábbiakban kifejtem, hogy miért.

Adhatsz közhelyes, érzelgős vagy poénos válaszokat, úgysem a tiéd lesz az utolsó szó. Mert ha azt mondod hogy...
– ... állatvédő vagy, akkor megkérdi, hogy miért hordasz bőrcipőt.
– ... nem akarod másik élőlény vesztét, csak azért, hogy te jóllakhass, akkor rákérdez, hogy a spenót nem élt, mielőtt leszedték?
– ... úgy döntöttél, egészséges életmódot folytatsz, akkor előbb megkérdi, hogy miért cigizel, majd rátér annak a feltevésnek a bizonyítására, hogy a húsban található proteineket semmilyen más táplálék nem helyettesítheti.
–... nincs kedved olyasmit megenni, aminek szeme van, akkor megkérdi, hogy borsót sem eszel?


Esélyes vagy arra, hogy fejcsóválások közepette békén hagyjanak, ha a következő típusválaszokat alkalmazod:
–...nem szereted a húst.
–...szektás vagy
–...félsz a madárvésztől és a köröm- és szájfájástól


5. Előnyök

– Nem fognak ferdén nézni rád, ha a fogadásokon a svédasztalon található összes tálról összegyűjtöd a díszítést (saláta, kapor stb.)
– Esküvőkön soha nem üldögélsz majd magányosan egy sarokban: mindenki melléd akar ülni, hogy megkaphassa a flekkenedet.
– Ha neked külön fogásokat hoznak, biztos lehetsz abban, hogy a te kajád lesz a legérdekesebb, mindenki irigyen tekintget majd a tányérodra: nő a népszerűségi indexed.
– Nem kell megenned disznótoron az agylevest.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS