2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

GM49: Bélát itt ne keressék

szerk. 2007. május 10. 12:24, utolsó frissítés: 12:23

A magyar popzene húsz legjobb produkciója összeállítást a Matula Magazin fanzine állította össze. Galla Miklósék száma elcsípte a 20. helyet. #b#Hallgasd meg itt! [mp3] #/b#

A magyar popzene húsz legjobb produkciója, 20. hely

GM49: BÉLÁT ITT NE KERESSÉK
>> letöltés a Matula szerveréről >>


[A Matula Magazin stábjának indoklása] 14 éven felülieknek nem ajánlott – virít a szembetűnő felirat a GM49 egyetlen megjelent nagylemezén, a Digitális Majálison, így az MHV (Magyar Hanglemezgyártó Vállalat – szerk. megj.) ügyesen el is lehetetlenítette a zenekart, a nagy kegynek számító lemezszerződés ellenére.

Való igaz, infantilis a zene és a szövegek, de jobb helyeken ugyanezt senki sem kérte számon olyan remek zenekaroktól, mint a Madness vagy a Devo. Nem véletlen a két példa: a Galla Miklós vezette zenekar a nyolcvanas évek elején egyik első meghonosítója volt az akkor menő skának, majd az évtized közepére átváltottak idétlen szintipopra, és az említett nagylemezt már ez a stílus is uralja.

Mivel kislemezeik jelenhettek meg, korán rajtuk ragadt a "hivatalos új hullám" megbélyegzés, pedig a GM49 semmivel sem volt rosszabb, mint a legtöbb "elnyomott", csak éppen nem legendát akartak gyártani, hanem popzenét. Legjobb számuk talán a Start! válogatáslemezen szereplő Bélát itt ne keressék, de az albumon is több jó dal található, néha megelőlegezve Galla későbbi humorista-pályafutását is.


________________

A válogatásról

>> a Matula.hu teljes összeállítása itt elérhető >>

"Minden idők legjobb lemezei és minden idők legjobb kislemezei listát készíteni, az egy nemes hagyomány a fejlett nyugaton. Sajnos ilyesmire Magyarországon nem lehet vállalkozni, mivel Erdős Péterből és a közismert történelmi ballépésekből kifolyólag a legjobb magyar együttesek közül soknak soha nem jelenhetett meg még egy kislemeze sem hivatalosan. Ezért mi minden idők húsz legjobb magyar popzenei produkciójának listáját állítottuk össze.

A lista elkészítéséhez a statisztikai tudományok legmodernebb vívmányait vettük igénybe. Az egyes helyezések körül késhegyig menõ viták zajlottak. A húsz közül kimaradtak közül említést érdemel Dopeman (legjobb magyar hiphop), a Vágtázó Halottkémek (mert nem csak részeg műszaki egyetemisták élvezhetik!), a Kontroll Csoport (mert Kongó Köcsög Müller így is felkerült, tehát mindegy), Tigrics (mert az úttörõ munkáért különdíj jár) és Demjén Rózsi (mert õ volt az első magyar punk). Nem kerülhettek fel a listára olyan előadók, akik soha nem szereztek saját zenét, így ne keresse itt senki például DJ Palotait.

A lista valamennyi készítõje a hetvenes években született, ez nyilván befolyásolta a végeredményt. Ennek ellenére nincs szükségünk felháborodott levelekre arról, hogy melyik hatvanas évekbeli értéktelen szakállast felejtettük ki"

– írja a válogatásról az egyik leginkább polgárpukkasztó .hu-s magazin stábja, mely a 2006. decemberi szám megjelenése óta így búcsúzik az olvasóktól:

"A Matula Magazin sajnos nem jelenik meg többé eredeti formájában. A továbbiakban is lesz talán valami, de simán el tudjuk képzelni azt is, hogy nem. Addig járt a korsó a kútra, amíg el nem tört. Most az egyszer mindket csináltak ki. Szevasztok. "

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS