2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korrupció korrupció hátán: Markó és Verestóy is kapott

Kiss Botond 2007. május 09. 20:44, utolsó frissítés: 20:41

Zsúfolásig telt Béke tér, buszokkal érkező támogatók, a szokásos retorikai fordulatok. Băsescu megmondta Kolozsváron. #b#[fotóriport]#/b#


„Nem a felfüggesztésre”, „Mutasd meg, hogy kezdben a hatalom”, „Nem akarunk korrupciót”, Adjátok vissza az országot”
; táblákkal vonult a kolozsvári Béke térre a felfüggesztett államelnököt támogató tömeg ma délután, a Demokrata Párt (PD) megyei szervezete által rendezett kolozsvári népgyűlésen.

A Realitatea TV 15 ezres tömeget emlegetett, hogy ez mennyire fedi a valóságot, nehéz megbecsülni. Mindenesetre a tér zsúfolásig megtelt szimpatizánsokkal, már délben befutottak a támogatókkal teli buszok a Kolozsvár környéki falvakból, sőt távolabbi városokból.Ismétlődő narancssárga pátosz

Traian Băsescu felfüggesztett elnök a szokványos retorikai kártyáit játszotta ki, a korrupt politikusok leleplezésére, az oligarchia sejtszervezeteinek szétrobbantására és szavazati joguk gyakorlására ösztönözte a tömeget.

Băsescu a PD és PLD csapatkapitánya

Monica Macovei, Theodor Stolojan, Vasile Blaga és Emil Boc biztosította a politikai hátvéd szerepét a felfüggesztett elnök mögött. Traian Băsescu a népszavazási kampány populista hangulatában, román nemzeti lobogót lengetve vonult dobogóra a demokrata és liberális-demokrata párt „sztárfellépői” között.

Hibáztam vagy nem hibáztam: a hamleti kérdés

Az első bukaresti felszólalásához hasonlóan Băsescu, a „korrupt politikai osztály” által neki felrótt bűnöket lajstromozta, majd visszakérdezett: valóban hibázott, a korrupció elleni harc, a politikai érdekszövetségek felszámolása, az igazságszolgáltatás politikától való mentesítésére tett lépéseivel?

Nem szereti Markót Băsescu

A korrupció, oligarchák, pártok közötti érdekszövetségek, kiskirályok vagy az energiaiparban működő „furfangos fiúk” mellett a felfüggesztett elnök az RMDSZ képviselőit sem kímélte bírálatában. A hivatkozási listán Markó Béla RMDSZ elnök vezetett, a étkezési jegyek forgalmazását „monoplizáló” Verestóy Attila szenátor mellett.

322 versus egy erős elnök

A kolozsvári nagygyűlés bűvös száma a 322-es szám volt; Băsescu sűrűn utalt kampánybeszédében a felfüggesztését megszavazó 322 parlamenti képviselőre: ők a feltétlen rossz alternatíva, akik fölött ő és szövetségesei győzedelmeskedni fognak.

Fotók: Sipos Zoltán

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS