2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bélákat az RMDSZ-be!

S. G., B. B. E. 2007. május 10. 08:58, utolsó frissítés: 2007. május 09. 20:01

Tény, hogy a Bélák legfelső szinten reprezentált csoport az RMDSZ-ben, mégis az Istvánok, Sándorok és Attilák koalíciója kisebbségbe szorítja és #b#rútul diszkriminálja#/b# őket.

Vitathatatlan, hogy az RMDSZ-ben a Bélák kisebbsége a szövetségi elnöki hivatalt már 1993 januárjától megszerezte, és befolyásuk egyre nőtt a szervezetet rutinszerűen irányító operatív tanácsban.

Noha a Lászlók frakciója meglehetősen erős volt az érdekvédelmi szövetségben, 1996 őszén a Béla-vezérkar mégis keresztülvitte azt, hogy csak utólag szentesítette az RMDSZ kormánybalépését a Szövetségi Képviselők Tanácsával, ahol számos más név is jelen volt, mint például az András, a Csaba, az István vagy a Sándor.

A Bélák kisebbsége tíz év alatt mindig kormányon vagy kormányközelben tartotta a szervezetet, így értelemszerűen ez a csoport erősödött a kormányközeli erőforrások révén. Nem mondhatnók tehát, hogy a Béláknak olyan rosszul menne a soruk az RMDSZ-ben – a Legfontosabb Béla rangját tekintve jelenleg Románia negyedik legfontosabb közjogi méltósága – mégis ők vannak a legkevesebben a szervezetben. Íme:

Markó Bélán kívül Sóki Béla bihari képviselő és Csató Béla, a szövetségi etikai és fegyelmi bizottság tagja a Bélák csoportjának . Krizbai Béla a Kulturális Minisztérium Kortárs művészetek, kulturális sokszínűség igazgatóságának tanácsosa, Szőcs Béla Csíkpálfalva és Kocsis Béla Komandó polgármestere – valljuk be, az elnöki széket és a képviselőséget leszámítva ezek azért nem túl jelentős funkciók.

Ezzel szemben vegyük a legnépesebb csoportot, a 31 főből álló Istvánokat! Szenátusi frakcióvezető-helyettessel büszkélkedhetnek Pete István, egy udvarhelyi képviselővel Antal, egy máramarosival Bónis és egy szatmárival Erdei-Dolóczki István személyében.

Az Országos Önkormányzati Tanácsban is benne vannak Ludescher István személyében. Az államigazgatásban Zsehránszky István az Etnikumközi Hivatal igazgatója, a Román Kereskedelmi Fejlesztési Központot Imreh István vezeti. A rengeteg polgármestert, irodavezetőt és tanácsost összeadva látszik, hogy az Istvánok mindenkit lenyomnak.

A második legnépesebb csoport, a Sándorok erős embere kétségtelenül Kiss Sándor, a Bihar megyei tanács elnöke, de jelentős szerepe van a Kolozs megyei tanács alelnökének, Kerekes Sándornak, és a hasonló funkciót Hargita megyében betöltő Petres Sándornak.

És ne feledkezzünk meg Kónya-Hamar Sándor Kolozs megyei képviselőről, aki egyben az Európai Parlament ideiglenes tagja és Tamás Sándor kovásznai képviselőről sem. Az államigazgatásban a Sándorok közül Szilveszter Sándor jeleskedik, mégpedig a Kazánok, Nyomástartó Edények és Emelőszerkezetek Állami Felügyelete (ISCIR) főfelügyelőjeként.

Az Attilák legprominensebb képviselője Verestóy Attila szenátor; az államigazgatásban a legmagasabb polcon Cseke Attila kormányfőtitkár-helyettes ül. Az RMDSZ-t további 17 Attila vezeti kisebb-nagyobb funkcióban.

Azért a Lászlókat sem kell félteni, hiszen Borbély László régiófejlesztési miniszterként több százmillió eurók ura, ráadásul ügyvezető alelnök is. Csendes László a Securitate Levéltárát Átvilágító Országos Bizottság (CNSAS) tagjaként sokat elérhet, Dr. László Attila pedig a Kolozs megyei szervezet elnöke.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS