2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Presser: ez a koncertfelkérés az első hivatalos állami elismerésünk

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. május 09. 17:55, utolsó frissítés: 17:15

Ők azok, akiknek reklámként az is elég lenne, ha végigsétálnának a főtéren – mondják róluk a Félsziget szervezői. #b#LGT-interjúnk#/b#.

Alig kétszáz métert tett meg tegnap reggel Presser Gábor és Somló Tamás a hoteltől a Bernády házig, és máris köréjük gyűltek a vásárhelyiek aláírást kérni, közös fotót készíteni. 36 évvel megalakulása után az LGT-t még mindig várják.

Öt év szünet után a zenekar a Félsziget és a Sziget fesztiválon lép fel idén nyáron. „Megtisztelő, hogy két ilyen jubileumra minket hívtak. Ez az első hivatalos állami elsimerés, amit kapunk” – viccelődik Presser Gábor. Magyarország legnagyobb fesztiválja 15. születésnapját ünnepli, a Félsziget pedig ötödik kiadásához érkezett, miközben az LGT is jubilál: idén lesz 30 éve annak, hogy a kvartettet kitiltották Romániából.Az 1977-es romániai turnénkon történt, amelynek keretében nem csak Erdélyben, de Bukarestben, Ploieşti-en és Iaşi-ban is sikeres koncertjeink voltak. A bukaresti fellépés előtt, amikor hangolni kezdtünk, észrevettük, hogy egy korszerű felvevő berendezést készítenek elő. Szóltunk, hogy nem akarjuk, hogy felvétel készüljön a koncertről, ilyen feltételek mellett nem koncertezünk. Erre fegyveres alakok az öltözőbe kísértek, és bezártak – meséli a Félsziget-sajtótájékoztatón Presser.

A magyar nagykövetség kulturális attaséja segítségével sikerült ugyan tisztázni az ügyet, de hazaérkezésük után kaptak egy értesítést arról, hogy nemkívánatos személyeknek számítanak Romániában. „A magyar hatóságok közül senki nem állt ki mellettünk, a román állam pedig azóta sem törölte hivatalosan az akkori döntést. Csak onnan tudjuk, hogy már nincs érvényben, hogy nem tartóztattak le, amikor átjöttünk a határon” – üti el egy poénnal a komoly témát Presser.A hetvenes években nemzetközi szinten is népszerű zenekart – a New Musical Express már 1971-ben azt írta, érdemes megjegyezni a nevüket – egyébként Csehszlovákiából és az NDK-ból is kitiltották – bár utóbbinak örültek, mert így legalább abbamaradtak a kényszerturnék.

Onnan tudom felmérni, hogy ez a 30 év mennyi idő, hogy a fiam most 28, és őt vén marhának hívjuk – teszi hozzá Somló Tamás, aki begipszelt karral érkezett a sajtótájékoztatóra.

A fiatalosan öltözködő és viselkedő sztárok saját bevallásuk szerint nem járnak plasztikai sebészhez, és saját fodrászuk sincs, bár erre Presser azonnal rácáfol: a plasztikai sebészünknek köszönhetően nézünk ki így, a fodrászunk festi fehérre Somló Tamás haját, és a karját is azért törték el, hogy utána még szebb legyen – kacag fel a végig jókedvű billentyűs-énekes-dalszerző.

A Sziget-felkérésre a zenekar szinte azonnal igent mondott, a rendszeres Sziget-látogató Presser szerint azért, hogy visszaszerezzék azt a pénzt, amit eddig a rendezvényen költöttek.

Az LGT jövőjéről és a nyári koncertekről Somló Tamás énekest kérdeztük.


Mennyire él 2007-ben az LGT? Vannak-e közös tervek a két koncerten kívül?

– Egyelőre nincsenek, majd jövőre szeretnénk valami közös munkában gondolkodni. Ha ezen kívül például Romániába akarnak meghívni egy koncertre vagy turnéra, szívesen állunk elébe – csak meg tudjunk egyezni a szervezési kérdésekben. Szívesen jövünk vissza, mert ez volt az az ország, ahova jönnünk kellett volna, de nem tudtunk.

Itt van a legnépesebb magyarság, amely Magyarország határain kívül él, és a hülye politika miatt nem tudtunk visszajönni. De most már annyira feloldódott ez a görcsös szemlélet, hogy egészséges kultúrcsere, kultúrasszimiláció lett – ugyanúgy jönnek romániai művészek Magyarországra, ahogy a magyarországiak jönnek ide.Miért jön az LGT Erdélybe?

– Gerendai találta ki, hogy ha úgyis leszünk náluk a Szigeten, akkor mi lenne, ha itt lennénk a Félszigeten is, mert szerinte itt különös érdeklődésre tartanánk számot, révén hogy magyarlakta terület, és itt még biztos népszerűek vagyunk – nyilván ezt leszondázta valamilyen módon. Jónak tartottuk az ötletet, és örültünk neki.


Felmerült bennetek a szigetes felkérés előtt, hogy öt éve nem volt LGT, ideje lenne koncertezni egyet?

– Ha nem keres meg Gerendai, akkor nem lett volna koncert. Mindenki éli a saját életét, karrierjét, a saját munkáját csinálja, amikor négy-öt évente jön egy felkérés, lehetőség, akkor összeállunk.Mennyire tud így működni a zenekar?

– Nagyon komoly próbák lesznek, június-júliusban végig próbálunk, és ki leszünk egészülve session-zenészekkel, pótzenészekkel. Lesz egy plusz zongorista, egy plusz basszusgitáros, egy plusz dobos, négy fúvós, vokalisták, elég komoly segítőgárda.


Hányan lesznek összesen a stábban?


– Nem tudom, ide hányan jövünk le, de Pesten nagyon sokan leszünk, több mint harmincan. Lesz 15-20 fiatal statiszta, akik az „össznépi kórusokat” (például Ringasd el magad) éneklik velünk. A lényeg, hogy négyünkkel együtt 14 zenész lesz a színpadon.


Családostól jösztök nyáron? Kirándulás is lesz egyben a fellépés?

– Még nincs kitalálva, de az lenne a racionális, hogy családdal jöjjünk, és itt töltsünk legalább három-négy napot, hogy barangoljuk be a környéket, mert ez valami gyönyörűség – hallomásból tudom. Egyben egy kis pihenés, kikapcsolódás lenne. Én biztosan kihozom a családomat, és lébecolunk egy picit.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS