2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gólya-jelölteknek: itt az Egyetemi Kalauz 2007

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. május 08. 18:45, utolsó frissítés: 18:21

A középiskolások körében legnépszerűbb szakok leírását tartalmazza a kiadvány. Mert jobb, ha nem bízol a haverekben vagy a szomszéd információiban.
Tizenhét erdélyi városban népszerűsíti május eleje óta az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) Egyetemi Kalauz 2007 című kiadványát.

A körút során standokat állítanak fel, ahol a tizenkettedikes végzős diákok megtudhatják, milyen kínálattal rendelkeznek elsősorban a magyar tagozatokat is magukba foglaló egyetemek.A diákszövetség kiadványa, és az ezt bemutató körút révén arra törekszik, hogy minél több és célratörőbb információt szolgáltasson a magyar maturandusoknak az anyanyelvi továbbtanulási lehetőségekről. Lakatos András, a kiadvány egyik támogatójának, az RMDSZ Oktatási Főosztályának vezetője elmondta, nagyon fontos, hogy a diákok

ne a barátok, vagy netán a szomszéd javaslatára hallgassanak,

hanem lehetőség szerint jól megfontolt kritériumok alapján válasszanak pályát. Plugor Réka, az OMDSZ tanügyi referense, a kötet koordinátora elmondta, hét egyetemi városban gyűjtötték be az információt.

A középiskolások körében végzett előzetes felmérés alapján döntötték el, melyek azok az egyetemek, amelyek iránt a legtöbb végzős diák érdeklődik. ĺgy a kiadványban a több, mit 100 romániai egyetem közül 32, a magyar magán, egyházi és alapítványi felsőoktatási intézmények, a magyar tannyelvet is használó állami egyetemek, valamint a nagyobb egyetemi központokban lévő román állami egyetemek kínálata került be.

Az egyetemek biztosította ösztöndíjakról szóló ismertető mellett a szakok leírása, valamint a felvételivel kapcsolatos gyakorlati információk olvashatók: a beiratkozási időszak, a beiratkozáshoz szükséges iratok, a felvételi formája és időpontja, a beiratkozási díj, a beiskolázási szám, az előző évek bejutási aránya, a tandíj értéke valamint az egyetem kínálta


ösztöndíjakkal kapcsolatos adatok is szerepelnek.

Emellett a felvételi időpontjában a diákok rendelkezésére álló szállási lehetőségek, ezek ára is megtalálható a Kalauzban. Pósa Tibor, az OMDSZ elnöke elmondta, a diákszövetség honlapjára gazdasági okokból nem kerül fel a Kalauz tartalma, a kétezer példányszámban megjelent kiadványt csak az OMDSZ honlapon, vidéken az RMDSZ-irodákban és a diákszövetség helyi szervezeteinél rendelhetik meg az érdeklődők; ára hat lej.

A körút során eddig Nagyváradon látogatta meg a legtöbb, ötszáznál is több diák az OMDSZ-standot, legkevesebben Kolozsváron fordultak meg, mivel itt első kézből, egyenesen az egyetemeknél kaphatnak útbaigazítást.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS